'Geef baby's pindakaas vóór ze er allergisch aan worden'

30 maa 2017

'Meng voor gezonde baby's al pindakaas in de groentepap. Zo kun je voorkomen dat ze pinda-allergie krijgen.' Met hun nieuw advies gaan allergiespecialisten in tegen de 'vermijd pinda'-boodschap die ze twintig jaar uitdragen.

Professor Margo Hagendorens van de dienst pediatrie en allergologie in het UZ Antwerpen deed de nieuwe benadering uit de doeken. "Het is aangewezen om gezonde baby's al pindaproducten te geven. Wacht je tot de kleuterleeftijd, dan riskeer je dat ze tegen die tijd al een allergie hebben. Zit er geen voedingsallergie in de familie en zag je nog geen allergische reacties bij je baby, dan kun je vanaf zes maanden een beetje pindakaas in de groentepap doen. Drie keer per week volstaat.

"Zelfs baby's die last hebben van eczeem, kunnen er baat bij hebben", aldus Hagendorens. "Al moeten hun ouders dit eerst bespreken met hun arts. Afhankelijk van de ernst van het eczema kan het nodig zijn eerst allergietesten te doen. Soms hebben zuigelingen al pinda-allergie en dan moeten ze pinda strikt mijden. Als de testen geruststellend zijn, proberen we pindabevattende voeding op te starten."

Israël

Jaren hield men jonge kinderen net ver weg van pinda, nadat de voedselallergieën eind de jaren 90 explosief toenamen. In de VS mochten vrouwen zelfs geen pindakaas smeren tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

"Ondanks de ban zagen we de aanwezigheid van pinda-allergie verdubbelen naar 2 tot 4 procent van alle kinderen", zegt Hagendorens. "Britse onderzoekers zagen dat ze een U-bocht moesten maken toen ze merkten er minder pinda-allergie is in Israël, waar pindapoeder al van jongs af in de voeding zit. Ze deden onderzoek bij 628 kinderen bij wie al ernstig eczeem of kippenei-allergie was vastgesteld. Die baby's hebben ook een hoog risico op pinda-allergie. De helft van de groep at vijf jaar pindavrije voeding. Liefst 17,2 procent van deze kinderen kreeg pinda-allergie. Bij de kinderen met pinda's in de voeding, was dat slechts 3,2 procent."

Bekijk hierbij ook de reportage op het VTM-nieuws van 19 uur, 30 maart 2017

 

Bron: De Morgen, VTM