Belgische patiënten testen beloftevolle behandeling tegen MS

12 jul 2017

Wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen zijn een nieuwe behandeling tegen multiple sclerose aan het ontwikkelen. De eerste proeven op mensen starten al in september. In ons land lijdt één Belg op de duizend aan MS. Dat zijn 12.000 patiënten.

De onderzoekers zullen de negen MS-patiënten die deelnemen aan de studie behandelen met hun eigen cellen. En dat is een wereldprimeur. De cellen waarmee gewerkt wordt, zijn de zogenaamde dendritische cellen, die aan ons afweersysteem vertellen wanneer het in actie moet schieten en wanneer niet.

Want net dat loopt fout bij MS: het afweersysteem werkt niet zoals het hoort. "Ons lichaam vecht normaal tegen indringers die ziektes kunnen veroorzaken, zoals het griepvirus. Maar als het afweersysteem ontregeld geraakt, gaat het eigen cellen als lichaamsvreemd ervaren en aanvallen. Ook bij MS overreageert het afweersysteem", zegt Nathalie Cools, professor in celtherapie (UA). "Gevolg is dat er bij MS-patiënten ontstekingen ontstaan in de hersenen ter hoogte van de myelineschede. Dat is het isolatiemateriaal dat rond de zenuwen in de hersenen zit."

Over vijf jaar op de markt

De oplossing is - in theorie althans - kinderlijk eenvoudig: je moet er enkel voor zorgen dat de dendritische cellen, die ons afweersysteem aansturen, hun werk wél goed doen. Professor Cools: "Bij de patiënten nemen we bloed af, waaruit we voorlopers van de dendritische cellen isoleren. Daaruit kweken we nieuwe cellen, die onder andere met vitamine D behandeld worden. Na de nodige kwaliteitscontroles worden ze opnieuw ingespoten. Het gaat om zes injecties, met telkens een tussenpauze van enkele weken." De proeven op dieren waren alvast heel beloftevol.

Na zes maanden zal blijken of de behandeling nevenwerkingen heeft. "Om te weten of ze effect heeft, is de groep van negen mensen te klein", zegt Cools. "Dat wordt pas in de tweede fase onderzocht, maar daarvoor moeten we eerst financiering zoeken."

De huidige fase van het onderzoek wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid. Goedkoop is de nieuwe methode alleszins niet. Per patiënt moet je rekenen op minstens 30.000 euro.

Professor Cools hoopt dat het medicijn over vijf jaar op de markt zal zijn, in het slechtste geval over tien jaar.

(LVB)

 

Bron: Het Laatste Nieuws