Al wie hierin gelooft, is gezien

10 apr 2019

Hoofdpijn, droge ogen of slaapproblemen na uren naar een scherm te turen? Brildragers kunnen het oplossen voor 'amper' 100 euro, dankzij speciale glazen die blauw licht afblokken. Dat beweren de verkopers toch, maar volgens oogartsen is het larie. "Je wordt net moe als je de hele dag zo'n bril draagt."

Wie een brillenketen of opticien binnenstapt, weet: de gemiddelde bril komt tegenwoordig stilaan met evenveel opties als pakweg een nieuwe wagen. Kraswerende laag, ontspiegelend effect, vuilafstotende laag...  en dus ook een ‘blauwlichtfilter’. Dat blokt het blauwe licht af dat van schermen komt, en zulke filters worden steeds populairder. 

Klanten vragen er expliciet om», aldus Viviane De Vries van de beroepsfederatie voor opticiens. 10% à 15% van de verkochte brillen heeft zo’n filter.  Ik vermoed omdat het bewustzijn rond schadelijke effecten van veel schermtijd groeit, zoals oogproblemen en slapeloosheid.»

Verkopers maken met die blauwlichtfilters dan ook claims als ‘Gaat hoofdpijn, droge ogen en slaapproblemen tegen’. Vaak met een verwijzing naar wetenschappelijke studies.

Pure onzin, zegt professor Oogziekten Werner Spileers (KU Leuven).  «Blauw licht ís niet schadelijk voor de ogen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Krijg je last van hoofdpijn of tranende  ogen na uren schermtijd, dan zijn je ogen simpelweg moe van de inspanning,  omdat je lang dichtbij naar iets gekeken hebt. Blauw licht heeft daar niks mee te maken. Je kan het net zo goed krijgen als je lang in een boek leest.»

Gevaarlijk voor kinderen

Zo'n 'gefilterde' bril kan juist contraproductief werken: bij kinderen zou het bijziendheid in de hand kunnen werken en bij volwassenen kan het net tot vermoeidheid leiden. "'s Ochtends hebben we dat blauwe licht juist nodig", zegt slaapexpert Johan Verbraecken (UZA). "Het geeft ons energie en stuurt de biologische klok aan, zodat we wakker worden. Ga je dat afblokken, dan kan je moe en futloos worden." Omdat blauw licht wel de aanmaak van het slaaphormoon kan verstoren, is het voor wie 's avonds laat op een scherm werkt, wel nuttig het te filteren. "Al kan je daarvoor net zo goed een filter op je scherm zelf installeren", tipt Verbraecken. Gratis programmaatjes zoals f.lux en Twilight passen de lichtsterkte van je scherm aan het moment van de dag aan.

Nog een goedkope oplossing voor vermoeide ogen: "Om de twintig minuten even twintig seconden naar een punt in de verte kijken, om je ogen te ontlasten", zegt professor Spileers. "Ook regelmatig knipperen en de ruimte goed verluchten helpt."

Tot 100 euro extra
 
Wie zonder twijfel wel baat heeft bij zo'n bril, zijn de fabrikanten zelf. Bij een opticien tel je gemiddeld 50 à 100 euro extra neer voor twee glazen met een blauwlichtfilter. Bij brillenketens ligt dat bedrag rond de 10 à 20 euro. Een mooie som, als je weet dat ongeveer de helft van de Belgen brilt en dat dit aantal steeds toeneemt.
 

Bron: hln