Nieuws

Niet alle bacteriën zijn slecht

08 jan 2019

Bacteriën. Valt dat woord, dan is de associatie met iets vies niet veraf. Misschien bezorgt de idee dat weer volledig mee bedekt zijn je dan ook de kriebels. Maar naast alomtegenwoordig zijn ze onmisbaar!

 
Lees meer...

Pasgeboren baby's nu ook gescreend op mucoviscidose

04 jan 2019

Dankzij het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen kunnen ouders hun pasgeboren baby's gratis laten screenen op een aantal aangeboren aandoeningen. Op 1 januari 2019 werd ook mucoviscidose aan het bevolkingsonderzoek toegevoegd. Bedoeling is om de erfelijke aandoening voor de leeftijd van twee maanden vast te stellen, zodat de behandeling al vroeg kan starten.

Lees meer...

Theater via livestream voor kinderen in UZA

28 dec 2018

In het (UZA) konden kinderen rechtstreeks meekijken naar de voorstelling van Karst mist kerst in het Antwerpse cultuurhuis hetpaleis. Voor het UZA is het de tweede keer dat een livestream zo'n 'kunstmoment' mogelijk maakt. “Toen ik hier aan de slag ging als pedagogisch medewerker zei ik meteen: we moeten cultuur in het ziekenhuis brengen”, zegt Lotte Marnef. “Het is een succes.”

Lees meer...

Complexe chirurgie bij slokdarm- en pancreaskanker

18 dec 2018

Ziekenhuizen die nog complexe slokdarm- of pancreaschirurgie willen uitvoeren, moeten daar een minimum aantal operaties per jaar voor uitvoeren. Die maatregel wordt door minister van Volksgezondheid Maggie De Block ingevoerd. Het UZA voldoet aan de vooropgestelde criteria en is tevreden met de maatregel die de toewijzing van erkenningen baseert op de opgebouwde ervaring van teams.

Lees meer...

Het schip van de hoop

07 dec 2018

Dr. Jos Claes, neus-, keel- en oorchirurg in het UZA, ging in oktober twee weken aan boord van de Mercy Ships, als eerste Belgische vrijwilliger. In Guinee voerde hij hoofd-halsingrepen uit bij Afrikaanse patiënten. ‘Hier heb ik al mijn kennis en vaardigheden die ik in mijn loopbaan heb opgedaan, ten volle kunnen gebruiken. Hier kan je het verschil maken. En dat geeft een enorme voldoening als arts.’ 

Lees meer...

Een kind is zindelijk als de ouders er klaar voor zijn

06 dec 2018

Amper 20% van de kinderen is zindelijk op hun eerste schooldag. Waarom wachten ouders zo lang met potjestraining? ‘Ouders hebben vaak angst om iets fout of ‘gevaarlijk’ te doen, en stellen het dus uit’, vertelt prof. Alexandra Vermandel, urologe aan het UZA. Die laattijdige zindelijkheid is een ramp, niet enkel voor het milieu, maar we stellen ook meer stoelgangproblemen vast.

Lees meer...

Een dag op de afdeling neonatologie van het UZA

05 dec 2018

Als je baby’tje veel te vroeg geboren wordt of een moeilijke start heeft, zijn er gelukkig de zorgzame handen van mensen die perfect weten wat het nodig heeft.

Lees meer...

Wegenwerken rond het UZA: Drie Eikenstraat en Wilrijkstraat

20 nov 2018

Eind 2018 en begin 2019 vinden er wegenwerken plaats in de Drie Eikenstraat en de Wilrijkstraat. Om de bereikbaarheid van het UZA voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken, vindt u hier een overzicht van de geplande werken en bijhorende omleidingen.

Lees meer...

H. Goossens wil breed centrum voor infectieziekten bouwen

14 nov 2018

Herman Goossens (61), Antwerps expert in onder meer antibioticaresistentie, wil een Europees onderzoeks- en expertisecentrum voor infectieziekten uit de grond stampen. ‘We willen een structuur uitbouwen.’

Lees meer...

AMTRA: een app voor kankerpatiënten

09 nov 2018

Kankerpatiënten van de oncologische centra van het UZA, AZ Maria Middelares, Grand Hôpital de Charleroi, Clinique St Elisabeth Namur en CHU Montgodinne kunnen thuis begeleid worden via een smartphone applicatie. Het project maakt deel uit van het Mobile Health plan van minister Maggie De Block. Het wil aantonen hoe de zorg in de toekomst meer op maat van de patiënt kan worden georganiseerd en hoe de kwaliteit van zorg daardoor verbetert.

Lees meer...