Nieuws

Tweede 'Slaapcursus der Lage Landen' in het UZA

09 jan 2008

Van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 januari buigen meer dan 120 professionelen uit de gezondheidszorg zich tijdens de tweede Slaapcursus der Lage Landen in het UZA over topics uit de slaapgeneeskunde. De deelnemers kunnen zich tijdens deze driedaagse cursus bekwamen in de slaapgeneeskunde en in het bijzonder in de evaluatie van ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

Lees meer...

Primeur van nieuwe UZA-rekruteringscampagne voor studenten verpleegkunde

29 nov 2007

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen geeft vanavond in Metropolis de kick-off van haar nieuwe rekruteringscampagne voor verpleegkundigen. Het ziekenhuis nodigde tweede- en laatstejaars verpleegkunde uit om te ontdekken wat hen aantrekt in het UZA. Meer dan 200 studenten gingen de uitdaging aan en schreven zich in voor UZA@the movies. “Een succes,” bevestigt Hildegard Hermans, directeur personeel van het UZA.

Lees meer...

UZA brent sportgeneeskunde onder één dak

22 nov 2007

Vandaag opent het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een nieuw multidisciplinair centrum voor Screening, Preventie, Onderzoek en onderwijs, Training en Sportgeneeskunde, kortweg S.P.O.R.T.S. Naast sportmedische keuring door erkende keuringsartsen legt het centrum de klemtoon op preventie, diagnostiek en behandeling van sportletsels, zowel bij topsporters als recreanten. Als universitair centrum is S.P.O.R.T.S. ambitieus: binnen enkele jaren wil het tot de Europese top van de sportgeneeskunde behoren.

Lees meer...

Nederlandse wetenschapsprijs voor Antwerps hartonderzoek

06 nov 2007

Medisch psycholoog Johan Denollet (Universiteit van Tilburg en Universitair Ziekenhuis Antwerpen) heeft op maandag 5 november de Nederlandse Prijs van Wetenschap en Maatschappij ontvangen. Denollet is bekroond voor zijn baanbrekend onderzoek naar de rol van psychologische factoren bij de revalidatie en prognose van hart- en vaatziekten. Hij kreeg de prijs uit handen van de Nederlandse minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Ronald Plasterk.

Lees meer...

Hersenactiviteit tijdens out-of-body ervaring in beeld gebracht

03 nov 2007

Een team van Belgische artsen is er voor het eerst in geslaagd om bij een patiënt de plaats in de hersenen in beeld te brengen die verantwoordelijk is voor de zeldzame ‘out-of-body experience’. De vaststellingen gebeurden bij een man die in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een hersenimplantaat tegen oorsuizen kreeg ingeplant. Het onderzoek is deze week verschenen in het medisch vaktijdschrift The New England Journal of Medicine (NEJM).

Lees meer...

Aangepaste chemokuur verlengt overleving bij hoofdhalskanker

29 okt 2007

Patiënten met hoofdhalskanker die voor bestraling een aangepaste chemokuur ondergaan waarbij de kankerceldodende stof docetaxel aan de chemotherapie wordt toegevoegd, kennen een langere overleving. Dat blijkt uit een studie onder leiding van prof. dr. Jan B. Vermorken, diensthoofd oncologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Lees meer...

Slaapapneu meer individueel behandelen

05 okt 2007

Een Antwerpse arts heeft in zijn doctoraatsonderzoek een nieuw patroon van slaapapneu ontdekt. Uit het onderzoek, uitgevoerd in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, blijkt dat niet alleen bij obstructief, maar ook bij centraal slaapapneu de bovenste luchtweg afsluit. Ook het moment waarop de luchtweg afsluit, is anders dan tot nu gedacht.

Lees meer...

Prof. dr. Marie-José Tassignon nieuwe medische directeur

01 okt 2007

Vanaf 1 oktober is prof. dr. Marie-José Tassignon de nieuwe medisch directeur van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Prof. Tassignon volgt prof. dr. Pierre Blockx op die 16 jaar lang hoofdgeneesheer van het UZA was.

Lees meer...

Krachtige MRI-scanner opent nieuwe mogelijkheden

24 sep 2007

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen nam zopas een gloednieuwe MRI-scanner in gebruik. Met een veldsterkte van 3 tesla is de scanner op dit ogenblik het krachtigste scanapparaat in de brede Antwerpse regio. De nieuwe scanner opent nieuwe perspectieven voor zowel patiënten als onderzoekers van het UZA.

Lees meer...