Nieuws

UZA-onderzoekster krijgt beurs van Stichting Roeping

13 mei 2008

Samen met veertien andere laureaten krijgt UZA-onderzoekster Nathalie Cools vandaag een beurs van de Stichting Roeping voor haar onderzoek naar nieuwe behandelmethoden van multiple sclerose.

Lees meer...

UZA zet mee schouders onder revalidatiecentrum voor jonge verkeersslachtoffers

22 apr 2008

Aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wordt begin juni de eerste steen gelegd van een nieuw revalidatiecentrum voor jonge verkeersslachtoffers. Het centrum is een initiatief van de Antwerpse provinciegouverneur Camille Paulus die hiermee een laatste hoofdstuk breit aan het WODCA-verhaal dat hij in 1994 startte.

Lees meer...

UZA viert kwarteeuw stamceltransplantaties

12 apr 2008

Precies 25 jaar geleden startte de dienst hematologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) als één van de eerste centra in Vlaanderen met beenmergtransplantaties. Zowel therapie als ondersteunende behandeling zijn sindsdien sterk geëvolueerd: er zijn minder nevenwerkingen, almaar meer patiënten komen voor transplantatie in aanmerking en de leeftijdsgrens schuift op. Patiënten, artsen en verpleegkundigen verzamelen zaterdag 12 april 2008 in de Antwerpse Boerentoren om het jubileum te vieren.

Lees meer...

Foliumzuur beperkt schade na hartinfarct

27 maa 2008

Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en onderzoekers van Johns Hopkins University hebben ontdekt dat het toedienen van foliumzuur de schade na een hartinfarct kan beperken. Die schade is het gevolg van het vrijmaken van de verstopte kransslagader. Het toonaangevende medisch vaktijdschrift Circulation publiceert deze week de onderzoeksresultaten.

Lees meer...

Chemische stof verantwoordelijk voor kankerpijn

22 maa 2008

Drie kwart van de kankerpatiënten hebben last van matige tot ernstige pijnklachten. Dr. Guy Hans, medisch coördinator van het pijncentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), levert voor de eerste keer het wetenschappelijk bewijs dat kankerpijn te wijten is aan de aanwezigheid van een bepaalde chemische stof die sommige tumoren afscheiden. Tot nu toe werd de grootte en groei van de tumor verantwoordelijk geacht voor kankerpijn. Dit nieuwe inzicht is van belang voor de toekomstige behandeling van kankerpijn.

Lees meer...

Steeds meer jongeren langdurig vermoeid

03 maa 2008

Meer en meer jongeren klagen over langdurige vermoeidheid. Uit een onderzoek onder leiding van professor Greta Moorkens van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) blijkt dat het fenomeen opvallend meer meisjes dan jongens treft. Een op de tien klachten bij huisartsen gaat over vermoeidheid.

Lees meer...

Koning Albert succesvol geopereerd aan cataract

22 feb 2008

Koning Albert II werd vrijdagmorgen succesvol geopereerd aan zijn rechteroog in het universitair ziekenhuis van Antwerpen (UZA). Na een korte ingreep van 15 minuten verliet hij nog dezelfde dag het ziekenhuis. Er waren geen complicaties. De ingreep was nodig om de koning te verlossen van cataract of staar.

Lees meer...

Vijftien jaar multidisciplinaire stemkliniek gevierd met nieuw boek over stemstoornissen

19 feb 2008

De Multidisciplinaire Stemkliniek van het UZA bestaat dit jaar 15 jaar. In dit jubileumjaar publiceren de logopedisten en NKO-artsen van de stemkliniek het boek Stemstoornissen. Handboek voor de klinische praktijk.

Lees meer...

Eerste lichting mentor-coaches zwaait af

28 jan 2008

Zo’n zeventig UZA-verpleegkundigen ontvangen vandaag voor de eerste keer een certificaat ‘mentor-coach’. Ze volgden daarvoor een speciale opleiding om studenten of nieuwkomers op te vangen en te begeleiden bij hun eerste stappen in het UZA. ‘Met de mentor-coaches hebben starters en stagiairs nu een vast aanspreekpunt,’ zegt Marleen Wyckaert, één van de kersverse mentor-coaches. De opleiding is een samenwerking tussen het UZA, de Karel de Grote Hogeschool en de Hogeschool Antwerpen.

Lees meer...