Nieuws

Naar de diabetes psycholoog

10 apr 2019

De diagnose diabetes heeft een grote impact. Al staat de ziekte een kwaliteitsvol leven niet in de weg, je kunt er nooit echt afstand van nemen. Een diabetespsycholoog kan een hele hulp zijn. 

Lees meer...

Al wie hierin gelooft, is gezien

10 apr 2019

Hoofdpijn, droge ogen of slaapproblemen na uren naar een scherm te turen? Brildragers kunnen het oplossen voor 'amper' 100 euro, dankzij speciale glazen die blauw licht afblokken. Dat beweren de verkopers toch, maar volgens oogartsen is het larie. "Je wordt net moe als je de hele dag zo'n bril draagt.

Lees meer...

Wat doe je wanneer je oog in oog staat met een exhibitionist

29 maa 2019

“Sla hem in zijn kruis.” Het is een van de meest gehoorde antwoorden op de vraag wat te doen wanneer je wordt lastiggevallen op straat. Een 24-jarige studente uit Leuven die het in november vorig jaar meemaakte en daar deze week over getuigde in het VTM-opsporingsprogramma ‘Faroek Live’, reageerde iets koelbloediger: ze nam haar smartphone en begon te filmen.

 

Lees meer...

Belgisch kankeronderzoek leidt tot grote ontdekkingen

28 maa 2019

Immunotherapie maakt volop haar intrede in de kankerbestrijding. In de Vlaamse universitaire ziekenhuizen wordt op verschillende kankers gewerkt. In het UZA is dit verbonden met een experimenteel labo. Prof. dr. Zwi Berneman staat er aan het hoofd en zijn fundamenteel onderzoek leidde tot grote ontdekkingen.

Lees meer...

UZA neemt parkeertoren van drie verdiepingen in gebruik

26 maa 2019

Het aantal consultaties en opnames in het UZA stijgt ieder jaar en dan moeten ook de opvangfaciliteiten mee groeien. De afgelopen jaren investeerde het ziekenhuis dan ook in betere en vooral meer parkeergelegenheden.

Lees meer...

Cannabisallergie: UZA ontwikkelt test

07 maa 2019

Allergie voor pollen, huismijt of latex - iedereen weet wat dat is. Maar cannabisallergie is vrij onbekend. Het onderzoek van dr. Ine Decuyper en dr. Didier Ebo aan de Universiteit Antwerpen en het UZA moet daar verandering in brengen. Wie vermoedt dat hij of zij allergisch is, kan zich ook laten testen. U bent maar beter op de hoogte, want cannabisallergie kan gevaarlijk zijn.

Lees meer...

Angelique Van Ombergen op lijst beloftevolle wetenschappers

12 feb 2019

Angelique Van Ombergen (29) is door het bekende Amerikaanse magazine Forbes opgenomen in een lijst van meest beloftevolle wetenschappers die onze toekomst gaan bepalen. De Beverse is doctor in de medische wetenschappen en doet onderzoek naar hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis. Begin dit jaar is ze aan de slag gegaan bij het Europees ruimtevaartagentschap ESA. 

 

 

Lees meer...

Hangpubers krijgen rekening 10 jaar later gepresenteerd

06 feb 2019

Pubers die de hele dag in de zetel hangen, worden daar niet meteen dik van, maar krijgen de rekening vaak pas 10 jaar later gepresenteerd. Waar de globale overgewichtcijfers voor België stabiel blijven, zitten die voor de jongste groep in de lift. "We zien nu het effect van een zittende levensstijl bij de jongere generatie." Professor Luc Van Gaal aan het woord.

Lees meer...

Obesitas bij kinderen: hoe het komt en wat je ertegen doet

24 jan 2019

Omdat overgewicht bij kinderen steeds vaker voorkomt, zochten we naar een specialist ter zake: dokter Kim van Hoorenbeeck. Wij praatten met haar en lazen in haar boek over hoe het zover kan komen en wat je er als ouder aan kunt doen.

Lees meer...

Helft van allergieën is foute diagnose

11 jan 2019

U bent allergisch voor appelen? Ongeveer 50 procent kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. “Wij zijn de helft van de tijd bezig met het ontkrachten van diagnoses”, zegt ook de Vlaamse allergoloog Didier Ebo.

Lees meer...