Nieuws

Ik doe dit voor al mijn lotgenoten

25 jun 2019

Yves Vandeputte fietst van 19 tot 27 juli van Spanje naar Hemiksem, ten voordele van UZA foundation. 

Lees meer...

UZA-verpleegkundige krijgt internationale DAISY award

25 jun 2019

Saskia, verpleegkundige intensieve zorg, ontving de eerste DAISY Award voor buitengewone verpleegkundige zorg in ons land. Patiënten kregen de kans om een verpleegkundige te nomineren die hen uitstekende medische zorg en emotionele steun gaf tijdens hun verblijf in ons ziekenhuis. 

Lees meer...

Wereldwijde uitroeiing polio binnen handbereik

05 jun 2019

Twee jaar nadat 30 proefpersonen een maand in quarantaine gingen pakt de UAntwerpen uit met bemoedigende resultaten in de strijd tegen polio.

Lees meer...

Balletje trappen om te revalideren

04 jun 2019

Het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft gisteren de Jan Vertonghen Playground geopend. Dat is een interactieve voetbalmuur die revaliderende kinderen aanmoedigt te bewegen. Ook Rode Duivel Jan Vertonghen was aanwezig bij de inhuldiging.

Lees meer...

Eerste mountainbikewedstrijd UZA Foundation groot succes

27 mei 2019

De eerste editie van de mountainbikewedstrijd van de UZA Foundation was meteen een schot in de roos. Niet minder dan 26 bedrijven stonden zaterdag aan de start van het sportief evenement op het privédomein Wolvenbos. De wedstrijd was een samenwerking tussen DPG Media, de gemeente Kapellen en WTC Kapellen. De opbrengst, 150.000 euro, gaat naar de strijd tegen kanker.

Lees meer...

Onterecht opvallend

10 mei 2019

Wereldwijd sterven jaarlijks 6 miljoen mensen aan de gevolgen van een beroerte, dat is er 1 per 6 seconden. In de tijd dat u deze tekst leest zijn dat er zo'n 53.

9 op de 10 mensen die een beroerte krijgen hebben géén trombectomie nodig. Wat als we vrijdag, tijdens het symposium rond beroertezorg in Vlaanderen, als zorgprofessionals vanuit dat perspectief het toekomstdebat voeren?

Lees meer...

Hoog bezoek in het UZA

06 mei 2019

Kom op tegen Kanker viert zijn 30e verjaardag. Naar aanleiding van deze verjaardag kregen we vrijdag 3 mei bezoek van Zijne Majesteit de Koning.

Lees meer...

Topdokter deed alles voor zieke kinderen.

24 apr 2019

JOSÉ RAMET (64) uit Sint-Genesius-Rode ° 5 februari 1955 † 7 maart 2019 Kinderen zijn geen mini-volwassenen, was zijn motto. Ze verdienen een eigen medische aanpak. Topdokter-pediater José Ramet genas ontelbare jonge patiënten, pionierde met studies, deelde zijn enorme kennis in honderden publicaties, werd wereldwijd gelauwerd. Omdat het prille leven primeert. Hij ging door, nog tikkend met één vinger, tot de geneeskunde hém niet meer kon redden.

Lees meer...

Taal- en cultuurbarrières in de consultatieruimte

12 apr 2019

Naïma Alou Issa werkt al 23 jaar als tolk/intercultureel bemiddelaar Marokkaans Arabisch in het UZA. Ze is verpleegkundige van opleiding, maar werd tijdens haar shiften alsmaar vaker opgeroepen voor tolkopdrachten. Ze greep die moment om zich te verdiepen in interculturele bemiddeling. "Sociaal-culturele verschillen zorgen vaak voor een andere beleving van gezondheidszorg. Als intercultureel bemiddelaar is het onze taak patiënten en zorgverleners op die verschillen te wijzen en uitleg te geven." 

Lees meer...

Als pollen je parten spelen

10 apr 2019

Hooikoortslijders krijgen alsmaar meer lotgenoten. Er zijn niet alleen langer en meer pollen, ze worden ook sterker allergieverwekkend. Hoe komt dat? En hoe kun je pollenallergie verlichten of onderdrukken?

Lees meer...