Nieuws

Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat naar immuuntherapie

02 okt 2018

De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar twee wetenschappers die elk afzonderlijk een vorm van immuuntherapie tegen kanker ontdekten. Volgens prof. Marc Peeters, diensthoofd oncologie in het UZA, is deze erkenning een belangrijke stap in het onderzoek naar kankerbehandelingen. “Immuuntherapie heeft een groot potentieel, zeker in combinatie met andere therapieën.” 

Lees meer...

We worden ziek van onze autoverslaving

01 okt 2018

Het is een confronterende vaststelling dat we, door de ondermaatse luchtkwaliteit, het risico lopen op hart- en longaandoeningen. Prof. Marc Claeys, cardioloog aan het UZA, en prof. Jean-François Argacha (UZ Brussel) brachten de link tussen NO2-pieken en zware hartaanvallen in kaart. Bij elke toename van 10 µg/m³ verhoogt het risico op een hartaanval kort daarna met 5 procent. 'Het is verontrustend dat we ook onder de Europese drempelwaarde effecten zien', zegt Marc Claeys. 

Lees meer...

Nieuwe ziekenwagen voor spoed UZA

28 sep 2018

Om te voldoen aan de groei van intensieve transporten tussen ziekenhuizen en de toenemende nood aan zorg op maat, liet het UZA, erkend als level-1-traumacentrum, een truck ombouwen tot ziekenwagen. Een primeur in België. 

 
Lees meer...

Leven met een extra rugzak

27 sep 2018

Leven met een extra rugzak heet het boek dat pediater Kim Van Hoorenbeeck (UZ Antwerpen) uitbrengt, over de aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen. “Maar elk gezin kan, in een wereld met overdaad, baat hebben bij een leidraad bij de juiste keuze van voeding. Het hoeft allemaal niet zo speciaal te zijn. Er is niks mis met een bord groenten, aardappelen en vlees.”

Lees meer...

Wetenschapspark in Niel wordt wereldcentrum voor celtherapie

26 sep 2018

Het UZA, de UAntwerpen en de Provincie Antwerpen hebben in het Wetenschapspark in Niel de eerste steen gelegd van de bedrijfshal voor celtherapie. Het eerste bedrijf dat er neerstrijkt is Anicells, dat ontstaan is uit het UZA en de Universiteit Antwerpen. 

Lees meer...

Slaapapps zijn onbetrouwbaar

19 sep 2018

Wie een smartphone heeft, kan met één druk op de home button zijn eigen slaap analyseren én verbeteren. Tenminste, dat beloven de promopraatjes. ‘De resultaten stemmen voor geen meter overeen met een klassiek slaaponderzoek’, zegt slaapexpert Johan Verbraecken.

Lees meer...

Druk, druk, druk maar we slapen méér dan 40 jaar geleden

17 sep 2018

De hectiek van onze samenleving leidt tot slaaptekort, denken we. Maar is dat wel zo? Volgens de universiteit van Oxford slapen we meer dan vroeger. Verrassende cijfers. “Het idee leefde inderdaad dat we minder ­slapen dan vroeger”, zegt professor Johan Verbraecken van het slaapcentrum van het UZA. “Nu weten we dat dat niet zo is. Ik zie geen reden om de cijfers van ­Oxford af te vallen.”

Lees meer...

Cochleair implantaat behoedt ouderen voor dementie

13 sep 2018

Wetenschappers van het UZA en de Universiteit Antwerpen tonen aan dat een cochleair implantaat slechthorende ouderen kan behoeden voor dementie. “Op latere leeftijd zeggen mensen vaak dat een implantaat geen zin meer heeft, maar ons onderzoek bewijst het tegendeel”, zegt prof. Griet Mertens. 

Lees meer...

Slaaptekort maakt je 'sociaal onaantrekkelijk'

14 aug 2018

Te weinig slapen kan je sociaal leven verknoeien. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Je voelt je niet alleen eenzamer en minder happig om met anderen contact te leggen, maar je blijkt ook ‘sociaal onaantrekkelijker’ voor anderen. "Je wordt inderdaad sociaal minder vaardig door slaaptekort. Je mimiek en huidskleur veranderen erdoor, wat je sociaal minder aantrekkelijk maakt", zegt professor Johan Verbraecken (UZA). 

Lees meer...

Bedevaart met ezels levert € 8.500 op voor kankeronderzoek

14 aug 2018

Gust verloor zijn vrouw aan kanker, Albert is zelf ex-kankerpatiënt. De twee zamelden via de UZA Foundation geld in voor kankeronderzoek. Professor Berneman kwam persoonlijk bekendmaken dat 120 sympathisanten in totaal 8.500 euro hadden gestort. “Een opsteker voor ons als onderzoekers en alle hulpverleners”, vertelde de professor, in het bijzijn van dokter Ann Van de Velde. “We gaan het geld inzetten voor onderzoek om het afweersysteem van kankerpatiënten te versterken.”

Lees meer...