Nieuws

Een gps-systeem naar de tumor

08 jul 2020

Met een naald door de huid heen tumoren in de lever aanprikken om ze te verhitten en ze zo doeltreffend te vernietigen: met een nieuw navigatiesysteem kan dat veilig heel nauwkeurig. Als eerste centrum in België past het UZA dat systeem toe, met uitstekende resultaten.

Lees meer...

Laat je horen!

30 jun 2020

In deze coronatijden zie je mondkapjes overal: in het ziekenhuis, bij de kapper, in het openbaar vervoer. Om ons te beschermen houden we ook nog eens 1,5 meter afstand van elkaar. Terecht, natuurlijk. Alleen maken die maatregelen het mensen met gehoorverlies nog moeilijker om goed te verstaan wat gezegd wordt. Enkele eenvoudige tips kunnen helpen.

Lees meer...

Het prikkelbaredarmsyndroom: het kneusje van de darmziekten

28 jun 2020

Voor de Universiteit Van Vlaanderen staat gastro-enteroloog Heiko De Schepper stil bij de meest voorkomende darmaandoening ter wereld, die nog altijd relatief onbekend is.

Lees meer...

UZA screent patiënten thuis vóór hun ziekenhuisopname

07 mei 2020

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) werkt aan een duurzame heropstart. Vanaf 4 mei pikte het UZA haar niet-COVID gerelateerde activiteiten terug op, gefaseerd volgens urgentiegraad. Om de veiligheid van patiënten, zorgverleners en personeel zoveel mogelijk te garanderen organiseert het UZA thuisscreenings voor patiënten die ingepland zijn voor een dagopname of hospitalisatie in het kader van een pilootproject. Het UZA werkt hiervoor samen met Altrio Thuisverpleging.

Lees meer...

Vermijd oogschade bij kinderen tijdens lockdown

21 apr 2020

De lockdown verplicht ons om zoveel mogelijk binnen te blijven. Om verveling tegen te gaan en contact te onderhouden met vrienden, familie, werk en school kijken we dagelijks naar allerlei beeldschermen. Denk aan laptops, tablets, televisieschermen en smartphones.  Het gebruik van beeldschermen beperken, is daarom niet altijd realistisch vandaag. UZA-experten prof. dr. Carina Koppen en prof. dr. Jos Rozema geven tips hoe je je ogen goed kan verzorgen en op die manier schade op langere termijn kan vermijden.

Lees meer...

Nieuwe techniek voor longonderzoek coronapatiënten

20 apr 2020

Onderzoekers van Flanders Make @ Universiteit Antwerpen ontwikkelden een stethoscoopsysteem op afstand dat longonderzoek bij coronapatiënten zonder rechtstreeks contact met de patiënt mogelijk maakt. De eerste testen lopen momenteel in het UZA op intensieve zorgen. Het systeem zal als opensourceoplossing aangeboden worden om wereldwijd zorgverleners te ondersteunen. 

Lees meer...

Mindfulness vermindert klachten van prikkelbare darmsyndroom

10 apr 2020

Mindfulness, zweverig? Nee hoor. Zelfs de wetenschap ziet er voordelen in. Volgens een nieuwe studie zou het een grote hulp zijn voor mensen die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom. “Dat valt te verwachten, want stress heeft een grote invloed op het darmstelsel”, stelt dokter Kathleen Van Malderen.

Lees meer...

Kleine chip krijgt de snurker stil

15 feb 2020

Nyxoa, een Waals bedrijf, doet onderzoek om een oplossing te vinden tegen obstructieve slaapapneu. Het bedrijf maakte een kleine chip die kan worden ingepland in de tong. Prof. dr. Vanderveken van het UZA geeft meer duiding over deze chip. 

Lees meer...

'Onze dieren hebben een therapeutisch effect op de kinderen'

15 feb 2020

Op Valentijn kwamen voor de eerste keer de minipaarden van vzw Siann langs op de kinderafdeling in het UZA. De paarden worden gebruikt voor therapeutische doeleinden en zijn bestemd voor personen die moeilijk in contact komen met dieren. 

Lees meer...

'Tachtigplussers reanimeren is niet zinvol'

10 feb 2020

Heeft reanimeren zin bij mensen van tachtig jaar of ouder? Artsen en ambulanciers kiezen er vaak voor om te reanimeren, maar het internationaal onderzoek van Patrick Druwé (UZ Gent) en Koen Monsieurs (UZA) toont aan dat reanimatie bij een bepaalde groep patiënten niet zinvol is. 

Lees meer...