Nieuws

Vermijd oogschade bij kinderen tijdens lockdown

21 apr 2020

De lockdown verplicht ons om zoveel mogelijk binnen te blijven. Om verveling tegen te gaan en contact te onderhouden met vrienden, familie, werk en school kijken we dagelijks naar allerlei beeldschermen. Denk aan laptops, tablets, televisieschermen en smartphones.  Het gebruik van beeldschermen beperken, is daarom niet altijd realistisch vandaag. UZA-experten prof. dr. Carina Koppen en prof. dr. Jos Rozema geven tips hoe je je ogen goed kan verzorgen en op die manier schade op langere termijn kan vermijden.

Lees meer...

Nieuwe techniek voor longonderzoek coronapatiënten

20 apr 2020

Onderzoekers van Flanders Make @ Universiteit Antwerpen ontwikkelden een stethoscoopsysteem op afstand dat longonderzoek bij coronapatiënten zonder rechtstreeks contact met de patiënt mogelijk maakt. De eerste testen lopen momenteel in het UZA op intensieve zorgen. Het systeem zal als opensourceoplossing aangeboden worden om wereldwijd zorgverleners te ondersteunen. 

Lees meer...

Mindfulness vermindert klachten van prikkelbare darmsyndroom

10 apr 2020

Mindfulness, zweverig? Nee hoor. Zelfs de wetenschap ziet er voordelen in. Volgens een nieuwe studie zou het een grote hulp zijn voor mensen die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom. “Dat valt te verwachten, want stress heeft een grote invloed op het darmstelsel”, stelt dokter Kathleen Van Malderen.

Lees meer...

Kleine chip krijgt de snurker stil

15 feb 2020

Nyxoa, een Waals bedrijf, doet onderzoek om een oplossing te vinden tegen obstructieve slaapapneu. Het bedrijf maakte een kleine chip die kan worden ingepland in de tong. Prof. dr. Vanderveken van het UZA geeft meer duiding over deze chip. 

Lees meer...

'Onze dieren hebben een therapeutisch effect op de kinderen'

15 feb 2020

Op Valentijn kwamen voor de eerste keer de minipaarden van vzw Siann langs op de kinderafdeling in het UZA. De paarden worden gebruikt voor therapeutische doeleinden en zijn bestemd voor personen die moeilijk in contact komen met dieren. 

Lees meer...

'Tachtigplussers reanimeren is niet zinvol'

10 feb 2020

Heeft reanimeren zin bij mensen van tachtig jaar of ouder? Artsen en ambulanciers kiezen er vaak voor om te reanimeren, maar het internationaal onderzoek van Patrick Druwé (UZ Gent) en Koen Monsieurs (UZA) toont aan dat reanimatie bij een bepaalde groep patiënten niet zinvol is. 

Lees meer...

Cannabisgebruikers anafylactisch op groenten en fruit

10 feb 2020

Onderzoek van dr. Ine Decuyper brengt het profiel van de patiënt met cannabisallergie nauwkeuriger in kaart: welke soorten fruit lokken vooral de klachten uit, wat zijn de symptonen,... Verder wordt er gezocht naar welke eiwitten een rol spelen bij het ontstaan van de allergie. 

Lees meer...

De stad is tijdens mijn studie aan mij blijven plakken

15 jan 2020

Nasser Nadjmi runt de dienst mond-, kaak- en aangezichtschirurgie in het UZA en werkt ook voor het AZ Monica in Antwerpen. “Daarnaast doe ik al bijna twintig jaar liefdadigheidsprojecten in het buitenland”, vertelt hij. “Ik ben in Kenia begonnen, daarna tien jaar in Myanmar, drie jaar Indonesië, India, Vietnam, en mijn laatste project is de bouw van een gespecialiseerd centrum in het zuiden van Iran. Daar is de nood veel hoger en lopen nog miljoenen kinderen met schisis rond.”

Lees meer...

Dit initiatief zorgt voor welgekomen ontspanning

28 dec 2019

Twintig kinderen die in het UZA en het AZ Klina verblijven, konden vrijdagnamiddag via livestream een toneelstuk volgen dat in Antwerpen in hetpaleis werd opgevoerd. 

Lees meer...

Volautomatisch systeem in strijd tegen kanker

19 dec 2019

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is woensdag de Askion voorgesteld, de parel aan de kroon van de Biobank van UZA en UAntwerpen. Het volautomatische opslagsysteem stelt onderzoekers in staat efficiënter te werk te gaan en nieuwe (kanker)therapieën te ontwikkelen.

Lees meer...