Nieuws

UZA verkrijgt erkenning als level 1-traumacentrum

14 feb 2018

Het UZA ontving een internationale erkenning als supraregionaal of level-1 traumacentrum voor volwassenen en kinderen. Een gespecialiseerd traumateam staat 24 uur op 24 uur klaar om de zwaarst gekwetste slachtoffers bij ongevallen op te vangen. Het UZA behaalde als eerste ziekenhuis in Vlaanderen deze erkenning.

Lees meer...

Fijnstof even slecht voor hart als cholesterol

08 feb 2018

Wie naar de stad trekt en daar meer fijnstof binnenkrijgt, loopt gemiddeld 2 à 3 procent meer risico om een hartaanval te krijgen, stelt een wetenschappelijk onderzoek dat vandaag wordt voorgesteld. De studie onderzocht gegevens van 11.400 patiënten met een zwaar infarct tussen 2009 en 2013. Volgens Mark Claeys, cardioloog aan het UZA en voorzitter van de Belgian Society of Cardiology, is nu bewezen dat luchtvervuiling voor het hart even schadelijk is als cholesterol, roken, suikerziekte of overgewicht. 

Lees meer...

Ongelijke behandeling mannelijke en vrouwelijke hartpatiënt

23 jan 2018

Vrouwen die een hartaanval hebben gehad, hebben tot driemaal meer kans om het jaar daarop te sterven dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek in Zweden bij meer dan 180.000 patiënten. Mannen en vrouwen krijgen namelijk een verschillende nabehandeling. Een fenomeen dat ook in ons land gekend is. 

Lees meer...

Pollenseizoen nu al begonnen

10 jan 2018

Het pollenseizoen duurt tegenwoordig langer. 'Mensen hebben vaak allergische klachten van februari tot augustus. Dit jaar kunnen de klachten al in januari tot uiting komen,' vertelt prof. Didier Ebo, adjunct diensthoofd immunologie, allergologie en reumatologie. 'Steeds meer mensen lijden aan een combinatie van boom- en graspollenallergie. Door een verschuiving van het graspollenseizoen houden de hooikoortsklachten langer aan.' 

Lees meer...

Achter elke ziekte schuilt een persoonlijk verhaal

10 jan 2018

Oud Wijzer vzw en het UZA slaan de handen in elkaar voor het nieuwe kunstproject 'De Groene Muur'. Daarin worden chronisch zieke patiënten gecoacht om te vertellen over hun ziekte en hun leven op de manier die zij willen. 'Het idee is gegroeid uit de gesprekken die wij als arts met onze patiënten hebben', vertelt prof. Erika Vlieghe, diensthoofd tropische geneeskunde in het UZA. 'Mensen voelen vaak de nood om hun verhaal te delen met anderen. Dat willen wij mogelijk maken. Het kan patiënten helpen hun zelfvertrouwen terug op te bouwen.' Welke verhalen patiënten willen vertellen, bepalen ze zelf. Zij beslissen wat naar buiten komt en wat niet. 

Lees meer...

Virtueel bezoek van Sunjata voor de kinderen in het UZA

27 dec 2017

Naar het theater of de bioscoop is niet altijd evident voor kinderen met een chronische aandoening. Door hun langdurige opnames en vatbaarheid voor infecties kunnen ze maar weinig deelnemen aan sociale en culturele activiteiten met leeftijdsgenootjes, zo krijgen ze ook minder prikkels binnen. Cultuurconnect, hetpaleis en het UZA zochten daarom naar een creatieve oplossing. 

Lees meer...

Incontinentie, ook een probleem bij jonge volwassenen

15 dec 2017

500 000 Belgen kampen met incontinentie. Onder hen ook een grote groep dertigers en veertigers. 'We moeten af van het taboe', vertelt prof. Alexandra Vermandel, coördinator van de Klein Bekken Kliniek in het UZA. 'Incontinentie heeft zowel fysieke, emotionele als sociale gevolgen. In plaats van hulp te zoeken, passen mensen zich vaak aan aan hun probleem. En dat terwijl de behandeling van incontinentie zo gemakkelijk kan zijn.' 

Lees meer...

Kom op tegen Kanker investeert in kankeronderzoek in het UZA

12 dec 2017

Kom op tegen Kanker geeft jaarlijks financiële steun aan onderzoeksprojecten rond kanker. Ook binnen het UZA staat onderzoek centraal. Kom op tegen Kanker maakte maar liefst 1.950.623 euro vrij voor specifieke projecten aan het UZA en de UA. 

Lees meer...

Kwart peuters speelt meer dan 3 uur per dag met tablet

28 nov 2017

Steeds meer peuters en kleuters ruilen verkleedpartijtjes en buiten spelen in voor app's, filmpjes en swipen. Een kwart van de kleuters zou meer dan drie uur per dag met de tablet bezig zijn. Hierdoor kunnen ze moeilijk de slaap vatten. 

Lees meer...

Antibioticagebruik bij jongeren daalt niet ondanks campagnes

27 nov 2017

Ondanks de vele campagnes, daalt het antibioticagebruik bij jongeren nauwelijks. In 2010 kreeg 33,1 procent van de 13- tot 18-jarigen antibiotica, zes jaar later is dat  nog steeds 31,2 procent. Daarom krijgen de 17.000 huisartsen in België een handleiding om beter te communiceren met de patiënt over antibiotica.

Lees meer...