Nieuws

Een kind is zindelijk als de ouders er klaar voor zijn

06 dec 2018

Amper 20% van de kinderen is zindelijk op hun eerste schooldag. Waarom wachten ouders zo lang met potjestraining? ‘Ouders hebben vaak angst om iets fout of ‘gevaarlijk’ te doen, en stellen het dus uit’, vertelt prof. Alexandra Vermandel, urologe aan het UZA. Die laattijdige zindelijkheid is een ramp, niet enkel voor het milieu, maar we stellen ook meer stoelgangproblemen vast.

Lees meer...

Een dag op de afdeling neonatologie van het UZA

05 dec 2018

Als je baby’tje veel te vroeg geboren wordt of een moeilijke start heeft, zijn er gelukkig de zorgzame handen van mensen die perfect weten wat het nodig heeft.

Lees meer...

Wegenwerken rond het UZA: Drie Eikenstraat en Wilrijkstraat

20 nov 2018

Eind 2018 en begin 2019 vinden er wegenwerken plaats in de Drie Eikenstraat en de Wilrijkstraat. Om de bereikbaarheid van het UZA voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken, vindt u hier een overzicht van de geplande werken en bijhorende omleidingen.

Lees meer...

H. Goossens wil breed centrum voor infectieziekten bouwen

14 nov 2018

Herman Goossens (61), Antwerps expert in onder meer antibioticaresistentie, wil een Europees onderzoeks- en expertisecentrum voor infectieziekten uit de grond stampen. ‘We willen een structuur uitbouwen.’

Lees meer...

AMTRA: een app voor kankerpatiënten

09 nov 2018

Kankerpatiënten van de oncologische centra van het UZA, AZ Maria Middelares, Grand Hôpital de Charleroi, Clinique St Elisabeth Namur en CHU Montgodinne kunnen thuis begeleid worden via een smartphone applicatie. Het project maakt deel uit van het Mobile Health plan van minister Maggie De Block. Het wil aantonen hoe de zorg in de toekomst meer op maat van de patiënt kan worden georganiseerd en hoe de kwaliteit van zorg daardoor verbetert.

Lees meer...

Dr. Joséphine Behaegel wint John Henahan Writing Prize

06 nov 2018

Dr. Joséphine Behaegel, toegevoegd arts op de dienst oogheelkunde, wint de John Henahan Writing Prize 2018 met het artikel 'A sudden attack of teaching' waarin ze de waarde van mentorschap beschrijft.

Lees meer...

Eilandengroep Palau verbiedt zonnecrèmes

05 nov 2018

'Oxybenzon en octinoxaat, de twee belangrijkste ingrediënten van zonnecrèmes, zijn heel schadelijk voor het milieu', vertelt prof. Philippe Jorens, toxicoloog en diensthoofd intensieve zorg. We moeten dus proberen deze stoffen niet in het milieu of in zee terecht te laten komen. Anderzijds worden we meer en meer geconfronteerd met huidkanker omdat er meer en meer zonlicht tot ons komt. We zullen moeten zoeken naar alternatieve vormen van bescherming tegen UV-straling. 

Lees meer...

Op zoek naar 332 kandidaten om nieuwe poliovaccins te testen

30 okt 2018

Polio moet de wereld uit en daarvoor is een nieuw vaccin nodig. De Universiteit Antwerpen testte in 2017 twee kandidaatvaccins in Poliopolis, waarbij vrijwilligers een maand in quarantaine leefden. Nu voeren de collega’s van UGent een vervolgstudie uit.

Lees meer...

Stel een hoorapparaat niet uit

24 okt 2018

Een bril dragen vinden de meeste mensen geen probleem, maar op een hoorapparaat rust nog altijd een taboe. Ten onrechte, vindt neus-keel-oorspecialist prof. Vincent Van Rompaey van het UZA. Hoorapparaten kunnen zelfs de kans op dementie verminderen.

Lees meer...

Hartstudie over optimale dosis duursporten voor 45-plussers

19 okt 2018

Het onderzoeksproject Master@heart gaat na wat de gevolgen zijn van jarenlange sportbeoefening op het hart bij mensen ouder dan 45. Experten uit drie Belgische ziekenhuizen onderzoeken zowel de positieve als negatieve gevolgen van intensieve duursport op het hart.

Lees meer...