Nieuws

Aspirine tegen kanker

28 aug 2017

Helpt aspirine binnenkort mee in de strijd tegen kanker? Kom op Tegen Kanker en het Antikankerfonds investeren samen alvast in een nieuw onderzoek naar de effecten van aspirine en een middel afgeleid van de specerij kurkuma. 

Lees meer...

'Voedingsextremisme is nooit gezond'

07 aug 2017

Vegetariërs vertonen vaker symptomen van depressie dan vleeseters, toont een Britse studie. Maakt vlees gelukkiger dan groenten en fruit? 'Dat is geen juiste conclusie.'

 
Lees meer...

Geen nine to five voor mij

03 aug 2017

Arina, verpleegkundige op de afdeling intensieve neonatale zorgen, werkt al 12 jaar in shifts. Het werken in voortdurend wisselend shifts is niet altijd evident, maar dit weegt niet op tegen de voldoening die ze haalt uit haar werk.

Lees meer...

Begrip superfood is verzonnen door marketing

18 jul 2017

We kennen ze tegenwoordig allemaal, de zogenaamde "superfoods": gojibessen, chiazaad, açaibessen, ... Maar zijn ze dan echt zoveel gezonder dan een doodgewone kers? Alex Stas, diëtist aan het UZA, legt uit hoe het nu net in elkaar zit. 

Lees meer...

Belgische patiënten testen beloftevolle behandeling tegen MS

12 jul 2017

Wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen zijn een nieuwe behandeling tegen multiple sclerose aan het ontwikkelen. De eerste proeven op mensen starten al in september. In ons land lijdt één Belg op de duizend aan MS. Dat zijn 12.000 patiënten.

Lees meer...

Middel tegen overgewicht verkleint kans op diabetes

05 jul 2017

Een medicijn dat gewichtsverlies stimuleert én de kans op diabetes verkleint? Het UZA werkte mee aan de studie naar het middel liraglutide. 

Lees meer...

De stand van uw hart

05 jul 2017

Hartritmestoornissen komen alsmaar vaker voor en treffen ook jonge mensen. Een nieuwe technologie om ze te behandelen is daarom van groot belang. Professor Hein Heidbuchel, diensthoofd cardiologie in het UZA, hierover aan het woord in Knack.  

Lees meer...

Hoge Gezondheidsraad vraagt extra aandacht voor tinnitus

29 jun 2017

De Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, heeft een advies uitgebracht waarin zij extra aandacht vragen voor tinnitus of oorsuizen binnen het zorgstelsel. Prof. Van de Heyning, diensthoofd NKO (UZA), en Annick Gilles, professor audiologie (UZA/UAntwerpen), werkten intensief mee aan het rapport.

Lees meer...

Het effect van voeding is niet oneindig

29 jun 2017

Voeding is een religie geworden, daarom strijdt diëtist Michaël Sels tegen het extremisme in de voedingssector. Pas vooral op voor valse beloften van dieetgoeroe's. 'Je portefeuille eindigt na een kuur poeders en pillen alvast een heel pak lichter, nu jijzelf nog.'

Lees meer...

Wanneer het gepiep niet stopt

29 jun 2017

Nu de zomerfestivals starten, waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad voor tinnitus - een permanente pieptoon door lawaaitrauma. Meer preventie en expertise in de behandeling zijn dringend nodig. 'Sommigen leren ermee leven, maar anderen smeken om euthanasie of plegen zelfmoord.'

Lees meer...