Nieuws

Hoog bezoek in het UZA

06 mei 2019

Kom op tegen Kanker viert zijn 30e verjaardag. Naar aanleiding van deze verjaardag kregen we vrijdag 3 mei bezoek van Zijne Majesteit de Koning.

Lees meer...

Topdokter deed alles voor zieke kinderen.

24 apr 2019

JOSÉ RAMET (64) uit Sint-Genesius-Rode ° 5 februari 1955 † 7 maart 2019 Kinderen zijn geen mini-volwassenen, was zijn motto. Ze verdienen een eigen medische aanpak. Topdokter-pediater José Ramet genas ontelbare jonge patiënten, pionierde met studies, deelde zijn enorme kennis in honderden publicaties, werd wereldwijd gelauwerd. Omdat het prille leven primeert. Hij ging door, nog tikkend met één vinger, tot de geneeskunde hém niet meer kon redden.

Lees meer...

Taal- en cultuurbarrières in de consultatieruimte

12 apr 2019

Naïma Alou Issa werkt al 23 jaar als tolk/intercultureel bemiddelaar Marokkaans Arabisch in het UZA. Ze is verpleegkundige van opleiding, maar werd tijdens haar shiften alsmaar vaker opgeroepen voor tolkopdrachten. Ze greep die moment om zich te verdiepen in interculturele bemiddeling. "Sociaal-culturele verschillen zorgen vaak voor een andere beleving van gezondheidszorg. Als intercultureel bemiddelaar is het onze taak patiënten en zorgverleners op die verschillen te wijzen en uitleg te geven." 

Lees meer...

Als pollen je parten spelen

10 apr 2019

Hooikoortslijders krijgen alsmaar meer lotgenoten. Er zijn niet alleen langer en meer pollen, ze worden ook sterker allergieverwekkend. Hoe komt dat? En hoe kun je pollenallergie verlichten of onderdrukken?

Lees meer...

Naar de diabetes psycholoog

10 apr 2019

De diagnose diabetes heeft een grote impact. Al staat de ziekte een kwaliteitsvol leven niet in de weg, je kunt er nooit echt afstand van nemen. Een diabetespsycholoog kan een hele hulp zijn. 

Lees meer...

Al wie hierin gelooft, is gezien

10 apr 2019

Hoofdpijn, droge ogen of slaapproblemen na uren naar een scherm te turen? Brildragers kunnen het oplossen voor 'amper' 100 euro, dankzij speciale glazen die blauw licht afblokken. Dat beweren de verkopers toch, maar volgens oogartsen is het larie. "Je wordt net moe als je de hele dag zo'n bril draagt.

Lees meer...

Wat doe je wanneer je oog in oog staat met een exhibitionist

29 maa 2019

“Sla hem in zijn kruis.” Het is een van de meest gehoorde antwoorden op de vraag wat te doen wanneer je wordt lastiggevallen op straat. Een 24-jarige studente uit Leuven die het in november vorig jaar meemaakte en daar deze week over getuigde in het VTM-opsporingsprogramma ‘Faroek Live’, reageerde iets koelbloediger: ze nam haar smartphone en begon te filmen.

 

Lees meer...

Belgisch kankeronderzoek leidt tot grote ontdekkingen

28 maa 2019

Immunotherapie maakt volop haar intrede in de kankerbestrijding. In de Vlaamse universitaire ziekenhuizen wordt op verschillende kankers gewerkt. In het UZA is dit verbonden met een experimenteel labo. Prof. dr. Zwi Berneman staat er aan het hoofd en zijn fundamenteel onderzoek leidde tot grote ontdekkingen.

Lees meer...

UZA neemt parkeertoren van drie verdiepingen in gebruik

26 maa 2019

Het aantal consultaties en opnames in het UZA stijgt ieder jaar en dan moeten ook de opvangfaciliteiten mee groeien. De afgelopen jaren investeerde het ziekenhuis dan ook in betere en vooral meer parkeergelegenheden.

Lees meer...

Cannabisallergie: UZA ontwikkelt test

07 maa 2019

Allergie voor pollen, huismijt of latex - iedereen weet wat dat is. Maar cannabisallergie is vrij onbekend. Het onderzoek van dr. Ine Decuyper en dr. Didier Ebo aan de Universiteit Antwerpen en het UZA moet daar verandering in brengen. Wie vermoedt dat hij of zij allergisch is, kan zich ook laten testen. U bent maar beter op de hoogte, want cannabisallergie kan gevaarlijk zijn.

Lees meer...