Nieuws

Eerste mountainbikewedstrijd UZA Foundation groot succes

27 mei 2019

De eerste editie van de mountainbikewedstrijd van de UZA Foundation was meteen een schot in de roos. Niet minder dan 26 bedrijven stonden zaterdag aan de start van het sportief evenement op het privédomein Wolvenbos. De wedstrijd was een samenwerking tussen DPG Media, de gemeente Kapellen en WTC Kapellen. De opbrengst, 150.000 euro, gaat naar de strijd tegen kanker.

Lees meer...

Onterecht opvallend

10 mei 2019

Wereldwijd sterven jaarlijks 6 miljoen mensen aan de gevolgen van een beroerte, dat is er 1 per 6 seconden. In de tijd dat u deze tekst leest zijn dat er zo'n 53.

9 op de 10 mensen die een beroerte krijgen hebben géén trombectomie nodig. Wat als we vrijdag, tijdens het symposium rond beroertezorg in Vlaanderen, als zorgprofessionals vanuit dat perspectief het toekomstdebat voeren?

Lees meer...

Hoog bezoek in het UZA

06 mei 2019

Kom op tegen Kanker viert zijn 30e verjaardag. Naar aanleiding van deze verjaardag kregen we vrijdag 3 mei bezoek van Zijne Majesteit de Koning.

Lees meer...

Topdokter deed alles voor zieke kinderen.

24 apr 2019

JOSÉ RAMET (64) uit Sint-Genesius-Rode ° 5 februari 1955 † 7 maart 2019 Kinderen zijn geen mini-volwassenen, was zijn motto. Ze verdienen een eigen medische aanpak. Topdokter-pediater José Ramet genas ontelbare jonge patiënten, pionierde met studies, deelde zijn enorme kennis in honderden publicaties, werd wereldwijd gelauwerd. Omdat het prille leven primeert. Hij ging door, nog tikkend met één vinger, tot de geneeskunde hém niet meer kon redden.

Lees meer...

Taal- en cultuurbarrières in de consultatieruimte

12 apr 2019

Naïma Alou Issa werkt al 23 jaar als tolk/intercultureel bemiddelaar Marokkaans Arabisch in het UZA. Ze is verpleegkundige van opleiding, maar werd tijdens haar shiften alsmaar vaker opgeroepen voor tolkopdrachten. Ze greep die moment om zich te verdiepen in interculturele bemiddeling. "Sociaal-culturele verschillen zorgen vaak voor een andere beleving van gezondheidszorg. Als intercultureel bemiddelaar is het onze taak patiënten en zorgverleners op die verschillen te wijzen en uitleg te geven." 

Lees meer...

Als pollen je parten spelen

10 apr 2019

Hooikoortslijders krijgen alsmaar meer lotgenoten. Er zijn niet alleen langer en meer pollen, ze worden ook sterker allergieverwekkend. Hoe komt dat? En hoe kun je pollenallergie verlichten of onderdrukken?

Lees meer...

Naar de diabetes psycholoog

10 apr 2019

De diagnose diabetes heeft een grote impact. Al staat de ziekte een kwaliteitsvol leven niet in de weg, je kunt er nooit echt afstand van nemen. Een diabetespsycholoog kan een hele hulp zijn. 

Lees meer...

Al wie hierin gelooft, is gezien

10 apr 2019

Hoofdpijn, droge ogen of slaapproblemen na uren naar een scherm te turen? Brildragers kunnen het oplossen voor 'amper' 100 euro, dankzij speciale glazen die blauw licht afblokken. Dat beweren de verkopers toch, maar volgens oogartsen is het larie. "Je wordt net moe als je de hele dag zo'n bril draagt.

Lees meer...

Wat doe je wanneer je oog in oog staat met een exhibitionist

29 maa 2019

“Sla hem in zijn kruis.” Het is een van de meest gehoorde antwoorden op de vraag wat te doen wanneer je wordt lastiggevallen op straat. Een 24-jarige studente uit Leuven die het in november vorig jaar meemaakte en daar deze week over getuigde in het VTM-opsporingsprogramma ‘Faroek Live’, reageerde iets koelbloediger: ze nam haar smartphone en begon te filmen.

 

Lees meer...

Belgisch kankeronderzoek leidt tot grote ontdekkingen

28 maa 2019

Immunotherapie maakt volop haar intrede in de kankerbestrijding. In de Vlaamse universitaire ziekenhuizen wordt op verschillende kankers gewerkt. In het UZA is dit verbonden met een experimenteel labo. Prof. dr. Zwi Berneman staat er aan het hoofd en zijn fundamenteel onderzoek leidde tot grote ontdekkingen.

Lees meer...