Nieuws

Virtueel bezoek van Sunjata voor de kinderen in het UZA

27 dec 2017

Naar het theater of de bioscoop is niet altijd evident voor kinderen met een chronische aandoening. Door hun langdurige opnames en vatbaarheid voor infecties kunnen ze maar weinig deelnemen aan sociale en culturele activiteiten met leeftijdsgenootjes, zo krijgen ze ook minder prikkels binnen. Cultuurconnect, hetpaleis en het UZA zochten daarom naar een creatieve oplossing. 

Lees meer...

Incontinentie, ook een probleem bij jonge volwassenen

15 dec 2017

500 000 Belgen kampen met incontinentie. Onder hen ook een grote groep dertigers en veertigers. 'We moeten af van het taboe', vertelt prof. Alexandra Vermandel, coördinator van de Klein Bekken Kliniek in het UZA. 'Incontinentie heeft zowel fysieke, emotionele als sociale gevolgen. In plaats van hulp te zoeken, passen mensen zich vaak aan aan hun probleem. En dat terwijl de behandeling van incontinentie zo gemakkelijk kan zijn.' 

Lees meer...

Kom op tegen Kanker investeert in kankeronderzoek in het UZA

12 dec 2017

Kom op tegen Kanker geeft jaarlijks financiële steun aan onderzoeksprojecten rond kanker. Ook binnen het UZA staat onderzoek centraal. Kom op tegen Kanker maakte maar liefst 1.950.623 euro vrij voor specifieke projecten aan het UZA en de UA. 

Lees meer...

Kwart peuters speelt meer dan 3 uur per dag met tablet

28 nov 2017

Steeds meer peuters en kleuters ruilen verkleedpartijtjes en buiten spelen in voor app's, filmpjes en swipen. Een kwart van de kleuters zou meer dan drie uur per dag met de tablet bezig zijn. Hierdoor kunnen ze moeilijk de slaap vatten. 

Lees meer...

Antibioticagebruik bij jongeren daalt niet ondanks campagnes

27 nov 2017

Ondanks de vele campagnes, daalt het antibioticagebruik bij jongeren nauwelijks. In 2010 kreeg 33,1 procent van de 13- tot 18-jarigen antibiotica, zes jaar later is dat  nog steeds 31,2 procent. Daarom krijgen de 17.000 huisartsen in België een handleiding om beter te communiceren met de patiënt over antibiotica.

Lees meer...

Diabetes type 2 na zwangerschapsdiabetes

14 nov 2017

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes lopen een veel hoger risico om in de zes jaar na hun zwangerschap diabetes type 2 of prediabetes (een voorstadium van diabetes) te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Diabetes Liga.

Lees meer...

Prof. Herman Goossens ontvangt prestigieuze prijs

13 nov 2017

Op maandag 13 november werden de vijfjaarlijkse federale regeringsprijzen voor de geneeskundige wetenschappen uitgereikt aan een Franstalige en een Nederlandstalige laureaat.  In 2017 gaat de prijs naar prof. Herman Goossens. Het werk van Goossens omvat translationeel onderzoek naar de twee pandemieën die de wereld bedreigen: antibioticaresistentie en grieppandemie.

Lees meer...

Betrokken zorgverleners, betere uitkomsten voor de patiënt

24 okt 2017

Het UZA is het eerste ziekenhuis in Europa dat zich Magnet-erkend mag noemen. Magnet® is wereldwijd de hoogste erkenning voor verpleegkundige zorg. Om een Magnet-erkenning te behalen, moet een ziekenhuis inzetten op een aantoonbare en continue verbetering van patient outcomes - zoals doorligwonden en valpreventie - , nieuwe kennis en innovatie en uitmuntende professionele praktijk. Magnet-erkend zijn betekent ook dat een ziekenhuis in staat is om verpleegkundigen aan te trekken en te behouden.

Lees meer...

Te weinig slaap is iets om van wakker te liggen

19 okt 2017

Wie maar zes uur per nacht sleept, schaadt zijn gezondheid. Wie denkt in het weekend zijn slaap in te halen, is ook weer mis. Een mens slaapt volgens een vaste cyclus en heeft daarvoor minstens 7 uur per nacht nodig. 'Te veel slapen is daarentegen ook niet goed', vertelt prof. dr. Johan Verbraecken van het UZA. 'Al is het niet slaap die voor een vroedtijdig overlijden kan zorgen, maar de onderliggende gezondheidsproblematiek.'

Lees meer...

Nieuwe reanimatietechnieken verhogen overlevingskans trauma

16 okt 2017

Jaarlijks sterven ongeveer 3.000 Belgen door een ongeval. Een ernstig trauma kan een hartstilstand veroorzaken. “Nieuwe technieken kunnen de levens van deze - vaak jonge - slachtoffers redden. Daarom haalden we internationale experten naar België om ons deze innovatieve technieken aan te leren tijdens een internationale studiedag”, zegt urgentiearts Hannelore Raemen van het UZA.

Lees meer...