Nieuws

Cannabisgebruikers anafylactisch op groenten en fruit

10 feb 2020

Onderzoek van dr. Ine Decuyper brengt het profiel van de patiënt met cannabisallergie nauwkeuriger in kaart: welke soorten fruit lokken vooral de klachten uit, wat zijn de symptonen,... Verder wordt er gezocht naar welke eiwitten een rol spelen bij het ontstaan van de allergie. 

Lees meer...

De stad is tijdens mijn studie aan mij blijven plakken

15 jan 2020

Nasser Nadjmi runt de dienst mond-, kaak- en aangezichtschirurgie in het UZA en werkt ook voor het AZ Monica in Antwerpen. “Daarnaast doe ik al bijna twintig jaar liefdadigheidsprojecten in het buitenland”, vertelt hij. “Ik ben in Kenia begonnen, daarna tien jaar in Myanmar, drie jaar Indonesië, India, Vietnam, en mijn laatste project is de bouw van een gespecialiseerd centrum in het zuiden van Iran. Daar is de nood veel hoger en lopen nog miljoenen kinderen met schisis rond.”

Lees meer...

Dit initiatief zorgt voor welgekomen ontspanning

28 dec 2019

Twintig kinderen die in het UZA en het AZ Klina verblijven, konden vrijdagnamiddag via livestream een toneelstuk volgen dat in Antwerpen in hetpaleis werd opgevoerd. 

Lees meer...

Volautomatisch systeem in strijd tegen kanker

19 dec 2019

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is woensdag de Askion voorgesteld, de parel aan de kroon van de Biobank van UZA en UAntwerpen. Het volautomatische opslagsysteem stelt onderzoekers in staat efficiënter te werk te gaan en nieuwe (kanker)therapieën te ontwikkelen.

Lees meer...

De kathedraal van Antwerpen schittert... in Lego

02 dec 2019

In Antwerp Expo kon je dit weekend terecht voor een heuse tentoonstelling met Legosteentjes, georganiseerd door BeLUG vzw (Belgian LEGO User Group). Dit jaar kon je zélf ook meebouwen, en dat voor het goede doel. Fairy Bricks schenkt Lego aan kinderziekenhuizen zodat het verblijf van hun kleine patiënten een beetje aangenamer wordt. 

Lees meer...

Lopen voor kindergeneeskunde tijdens WarmUZA

01 dec 2019

Zaterdag kon je op wel een heel speciale locatie een toertje gaan lopen: het UZA organiseerde de eerste editie van WarmUZA, ten voordele van de afdeling kindergeneeskunde.

Lees meer...

UZA geeft zichzelf een nieuwe vleugel cadeau

30 nov 2019

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vierde vrijdag zijn veertigste verjaardag en stelde bij wijze van verjaardagscadeau de plannen voor zijn nieuwe vleugel Q voor, een nieuwe hoogtechnologische vleugel van zes verdiepingen.

Lees meer...

PTS Trail Run op weg naar recordbedrag

30 nov 2019

PTS Boom heeft gisteren opnieuw zijn PTS Trail Run georganiseerd. Honderden sportievelingen kwamen er meelopen om SuperStef te steunen, een steunfonds ter ere van een overleden oud-leerling. "We gaan kunnen afklokken op een recordbedrag", zegt directeur Arnold Callay.

Lees meer...

Genetisch onderzoek verklaart oorlog aan leverkanker

25 nov 2019

Vandaag wordt leverkanker vaak (te) laat ontdekt, en een genezing kan alleen wanneer we er vroeg bij zijn. Onderzoekers van UZA en UAntwerpen ontdekten een set genen die voorspelt wie leverkanker gaat ontwikkelen. “Zo kunnen we sneller ingrijpen, en dat is van levensbelang.”

Lees meer...

Teamwork met traumapatiënt leidt tot uniek erkend zorgmodel

11 okt 2019

Het supraregionaal traumacentrum van het UZA ontving als eerste Europees centrum de erkenning voor zijn zorgprogramma voor ‘majeur trauma’, en dit dankzij de doorgedreven samenwerking van de volledige keten van zorgverleners rond de traumapatiënt én de patiënt zelf.

Lees meer...