Nieuws

PKU: levenslang diëten om hersenschade te vermijden

08 apr 2021

Fenylketonurie (PKU) is de meest voorkomende aminozuurafwijking in Noord-Europa en Noord-Amerika. “Zonder een tijdige diagnose en de juiste behandeling zorgt deze voor onherstelbare hersenschade”, zegt prof. dr. François Eyskens (UZA).

Lees meer...

Cardiogenetica verlegt grenzen

03 maa 2021

Als iemand voor zijn vijftigste overlijdt aan een aortascheur, blijkt de ziekte meestal erfelijk. Een genetische diagnose en opvolging kunnen familieleden beschermen. Ook gentherapie komt dichterbij. Zullen we constructiefouten in onze genen in de toekomst kunnen herstellen?

Lees meer...

Thuisopvolging voor COVID-19-patiënten via telemonitoring

18 jan 2021

Het RIZIV keurt de terugbetaling van Telecovid goed. Met dit telemonitoringsysteem volgt het UZA samen met de eerste lijn COVID-19-patiënten thuis intensief op tijdens hun ziekte en revalidatie. Tussen oktober en nu, konden zo al 320 patiënten tussen 18 en 86 jaar rekenen op continue zorg op afstand. De goedkeuring is een belangrijke mijlpaal in de structurele integratie van telemonitoring in onze gezondheidszorg.

Lees meer...

UZA erkend als Center of Excellence door WAO

16 nov 2020

De dienst immunologie, allergologie en reumatologie van het UZA en de Universiteit Antwerpen, en satelliet-polikliniek van het AZ Jan Palfijn Gent, is door de World Allergy Organization (WAO) erkend als Center of Excellence, en dat voor een periode van drie jaar.

Lees meer...

UZA ontvangt Eerste Minister De Croo, minister Frank Vandenb

16 okt 2020

Woensdag 14 oktober opende het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) haar deuren voor Eerste Minister Alexander De Croo, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en burgemeester Bart De Wever. 

Lees meer...

Opschalen testcapaciteit: "In november 7.000 tests per dag"

13 okt 2020

In ons land wordt er naarstig gewerkt om acht nieuwe testlaboratoria zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Ook in Antwerpen wordt er een nieuw labo opgebouwd, in het UZA in Antwerpen. “In november hopen we aan 7.000 tests per dag te zitten”, zegt klinisch bioloog Herman Goossens. Maar, zo stelt hij, er zit wel degelijk een limiet aan het opschalen van de testcapaciteit.

Lees meer...

"Slaap is de grote genezer. Voor zowat alles"

21 aug 2020

Geen pilletje, spuit of siroop, wel een verkwikkende nachtrust is het beste medicijn. Zeg dat professor Johan Verbraecken (UZA) het gezegd heeft. "Slaap is de grote genezer voor zowat elke fysieke en mentale aandoening."

Lees meer...

Meerderheid van kankerpatiënten geen verhoogd risico COVID

19 aug 2020

"Meerderheid van kankerpatiënten loopt geen verhoogd risico op COVID-infectie"

Lees meer...

Minder hartinfarcten in begin van lockdown

06 aug 2020

“Mensen aarzelden om hulp te zoeken, maar er waren ook minder triggers”

Tijdens de lockdown telden de Belgische ziekenhuizen 26 procent minder patiënten met een hartinfarct. Dat blijkt uit cijfers die cardioloog Marc Claeys (UZA/UAntwerpen) verzamelde. “Patiënten aarzelden om naar het ziekenhuis te komen, maar er is ook een positief aspect: de algemene onthaasting leidde tot minder hartproblemen.”

Lees meer...

Studie naar impact coronavirus bij kankerpatiënten

30 jul 2020

De impact van een besmetting met het coronavirus (SARS-CoV-2) kan heel erg verschillen van persoon tot persoon.  Maar wat is nu precies de impact van een coronabesmetting bij mensen met kanker? En hoe beïnvloedt een besmetting eventueel hun behandeling? Dat onderzoekt het geïntegreerd Kankercentrum van het AZ Maria Middelares samen met het multidisciplinair oncologisch centrum (MOCA) van het UZA in de studie MOCOR.

Lees meer...