Nieuws

Slapeloosheid zit niet alleen tussen je oren

14 jun 2017

Nederlandse wetenschappers hebben zeven genen ontdekt die het risico op slapeloosheid flink verhogen. Dat kan de biologische basis van slapeloosheid helpen ontrafelen en het stigma wegnemen dat niet kunnen slapen 'tussen de oren zit'. Professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZA geeft uitleg. 

Lees meer...

O(og) zo kwetsbaar

14 jun 2017

Ongeveer 1 op de 20 consultaties bij een oogarts gebeurt vanwege een kwetsuur. Veel daarvan worden opgelopen tijdens het beoefenen van een sport. Het risico voor sporters op oogletsels is veeleer klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Jan Van Looveren, oogarts van het UZA geeft meer uitleg. 

Lees meer...

Rugpijn? Beweeg met dat lijf!

14 jun 2017

Tachtig procent van de Belgen krijgt ooit te maken met lage rugpijn. In veel gevallen is daar geen duidelijke oorzaak voor en gaan de klachten vanzelf weer weg. Toch worden patiënten nog te vaak onder de scanner en zelfs op de operatietafel gelegd. Gaëtane Stassijns, rugspecialiste van het UZA licht verder toe in Knack. 

Lees meer...

UZA test experimenteel medicijn tegen Multiple Sclerose

01 jun 2017

Er is mogelijk hoop voor MS-patiënten. Na tien jaar onderzoek staat een immunotherapie, ontwikkeld in het UZA, op punt om de eerste patiënten te behandelen. 'Een wereldprimeur.'

Lees meer...

Als het leven te vroeg komt: op bezoek bij de prematuurtjes

25 apr 2017

In 'Echte Mensen, Nieuw Leven' op VTM volgen we onder meer de afdeling neonatalogie, waar het leven al in de eerste seconden pijn doet. Humo brengt deze week het artikel 'Op bezoek bij de prematuurtjes'. Lees hier het volledige verhaal van Lies met haar zoontje Milo en de ouders Husniya en Mohammed.

Lees meer...

Tussen hoop en wanhoop in de fertiliteitskliniek

18 apr 2017

In 'Echte Mensen, Nieuw Leven' op VTM volgen we onder meer patiënten van de afdeling fertiliteit, waarbij kinderen krijgen niet altijd een even vlot verloop kent. Humo brengt deze week het artikel 'wat als zaadje en eicel niet gelukkig willen trouwen?' Lees hier het volledige verhaal van Vicky.

Lees meer...

ECHTE MENSEN: NIEUW LEVEN, nieuw bij VTM vanaf 17 april

14 apr 2017

Vanaf maandag 17 april 2017 brengt VTM de nieuwe docureeks ‘Echte Mensen: Nieuw Leven’, over alle stappen van kinderwens tot zwangerschap en bevalling. Productieploeg Geronimo volgde maandenlang onze zorgverleners in het UZA. 

Lees meer...

Werelddag Parkinson was een succes

12 apr 2017

200 jaar geleden werd de ziekte parkinson voor het eerst beschreven. Dat er nog veel nood is aan bewustmaking over de ziekte, was duidelijk op de Werelddag Parkinson op 11 april, georganiseerd door het UZA en patiëntenorganisatie TIPz.. Patiënten, zorgverleners en geïnteresseerden konden in het UZA rekenen op een interessant aanbod workshops en lezingen. 

Lees meer...

'Geef baby's pindakaas vóór ze er allergisch aan worden'

30 maa 2017

'Meng voor gezonde baby's al pindakaas in de groentepap. Zo kun je voorkomen dat ze pinda-allergie krijgen.' Met hun nieuw advies gaan allergiespecialisten in tegen de 'vermijd pinda'-boodschap die ze twintig jaar uitdragen. Professor Margo Hagendorens van de dienst pediatrie en allergologie in het UZA sluit zich hierbij aan: "Het is aangewezen om gezonde baby's al pindaproducten te geven. Wacht je tot de kleuterleeftijd, dan riskeer je dat ze tegen die tijd al een allergie hebben."

Lees meer...

Huidcontact is de basis voor een beter leven

20 maa 2017

Wetenschappers en dokters kunnen het niet genoeg benadrukken: huid-op-huidcontact is van het uiterste belang voor pasgeborenen, en zeker voor prematuren. Ronald Vermeulen, hoofdverpleegkundige op de neonatologie van het UZA licht verder toe in De Standaard.

Lees meer...