Nieuws

Zeldzame ziekten, uitzonderlijke expertise

28 feb 2018

Cédric (9) lijdt aan het Helsmoortel – Van der Aa syndroom. Een zeldzame ziekte, waarvan er vandaag maar vijf patiënten in België gekend zijn. Dankzij de ontdekking van het syndroom via onderzoek in het UZA en internationale contacten, kunnen wereldwijd andere patiënten verder worden geholpen.

Lees meer...

Aspirine gaat strijd aan met darmkanker

28 feb 2018

Vanwaar nu de link tussen aspirine en darmkanker? “Die link is niet nieuw”, zegt Marc Peeters, diensthoofd oncologie bij het UZA. “Bij mensen met hart- of vaatziekten die aspirine slikten als bloedverdunner bleek dat ze bij de behandeling van hun darmkanker baat hadden bij aspirine.Het hervallen na kanker of uitzaaiingen kwamen bij hen minder voor dan bij darmkankerpatiënten die geen aspirine slikten.”

Lees meer...

Als je schaapjes blijft tellen

23 feb 2018

Slechts één op de vijf Vlamingen is echt tevreden over zijn slaap. “Slaapproblemen zijn echt een thema in onze maatschappij.”, benadrukt prof. Johan Verbraecken, Medisch coördinator van het Slaapcentrum in het UZA.

Lees meer...

Medische apps krijgen strak keurslijf

20 feb 2018

Zelfverklaarde medische apps moeten binnenkort strenge erkenningsprocedures doorlopen. Ziekenhuizen juichen de nieuwe regels toe, maar eisen dat de overheid het gebruik van apps vergoedt. 'We investeerden als ziekenhuis zelf veel in proefprojecten rond telemonitoring', aldus professor Guy Hans, medische coördinator van UZ Antwerpen. 'Maar als er strengere eisen zijn voor hard- en software, dan is terugbetaling essentieel.' 

Lees meer...

Steun samen met Viv Van Dingenen de UZA foundation

14 feb 2018

In het tv-programma Van Gils & Gasten vragen Lien Van de Kelder, bestuurslid UZA foundation, en Viv Van Dingenen steun voor het onderzoek rond cellulaire immuuntherapie tegen kanker. Viv kreeg vorig jaar zelf het verdict baarmoeder- en eierstokkanker. Bij cellulaire immuuntherapie wordt het afweersysteem van de patiënt ingezet om kanker te bestrijden. Het UZA neemt een pioniersrol op in het onderzoek naar deze behandeling.

Lees meer...

UZA verkrijgt erkenning als level 1-traumacentrum

14 feb 2018

Het UZA ontving een internationale erkenning als supraregionaal of level-1 traumacentrum voor volwassenen en kinderen. Een gespecialiseerd traumateam staat 24 uur op 24 uur klaar om de zwaarst gekwetste slachtoffers bij ongevallen op te vangen. Het UZA behaalde als eerste ziekenhuis in Vlaanderen deze erkenning.

Lees meer...

Fijnstof even slecht voor hart als cholesterol

08 feb 2018

Wie naar de stad trekt en daar meer fijnstof binnenkrijgt, loopt gemiddeld 2 à 3 procent meer risico om een hartaanval te krijgen, stelt een wetenschappelijk onderzoek dat vandaag wordt voorgesteld. De studie onderzocht gegevens van 11.400 patiënten met een zwaar infarct tussen 2009 en 2013. Volgens Mark Claeys, cardioloog aan het UZA en voorzitter van de Belgian Society of Cardiology, is nu bewezen dat luchtvervuiling voor het hart even schadelijk is als cholesterol, roken, suikerziekte of overgewicht. 

Lees meer...

Ongelijke behandeling mannelijke en vrouwelijke hartpatiënt

23 jan 2018

Vrouwen die een hartaanval hebben gehad, hebben tot driemaal meer kans om het jaar daarop te sterven dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek in Zweden bij meer dan 180.000 patiënten. Mannen en vrouwen krijgen namelijk een verschillende nabehandeling. Een fenomeen dat ook in ons land gekend is. 

Lees meer...

Pollenseizoen nu al begonnen

10 jan 2018

Het pollenseizoen duurt tegenwoordig langer. 'Mensen hebben vaak allergische klachten van februari tot augustus. Dit jaar kunnen de klachten al in januari tot uiting komen,' vertelt prof. Didier Ebo, adjunct diensthoofd immunologie, allergologie en reumatologie. 'Steeds meer mensen lijden aan een combinatie van boom- en graspollenallergie. Door een verschuiving van het graspollenseizoen houden de hooikoortsklachten langer aan.' 

Lees meer...

Achter elke ziekte schuilt een persoonlijk verhaal

10 jan 2018

Oud Wijzer vzw en het UZA slaan de handen in elkaar voor het nieuwe kunstproject 'De Groene Muur'. Daarin worden chronisch zieke patiënten gecoacht om te vertellen over hun ziekte en hun leven op de manier die zij willen. 'Het idee is gegroeid uit de gesprekken die wij als arts met onze patiënten hebben', vertelt prof. Erika Vlieghe, diensthoofd tropische geneeskunde in het UZA. 'Mensen voelen vaak de nood om hun verhaal te delen met anderen. Dat willen wij mogelijk maken. Het kan patiënten helpen hun zelfvertrouwen terug op te bouwen.' Welke verhalen patiënten willen vertellen, bepalen ze zelf. Zij beslissen wat naar buiten komt en wat niet. 

Lees meer...