Nieuws

Zijn er meer allergieën dan vroeger?

16 mei 2018

Als je tegenwoordig op restaurant gaat, krijg je steeds vaker een lijst met allergenen toegestopt. En die lijst wordt almaar langer. Lijden mensen echt meer aan allergieën dan vroeger? En hoe komt dat? 

Lees meer...

Puffen, zweten, genieten, snotteren

08 mei 2018

Steeds meer mensen hebben last van hooikoorts - naar schatting 12 tot 28 procent van de Belgen. Allergiedeskundige prof. Didier Ebo spreekt al van een verdubbeling van het aantal patiënten allergisch voor boompollen in 30 jaar tijd. De schuldige? Luchtvervuiling.

Lees meer...

Voor één op de twee jongeren wordt de lente afzien.

11 apr 2018

Dertig procent van de bevolking heeft last van een allergie of van astma. En dat aantal neemt toe bij jongere generaties. Zoveel zelfs dat het aantal adolescenten die medicatie tegen allergie of astma nemen met meer dan 5.000 gestegen is, blijkt uit nieuwe cijfers. Prof. dr. Margo Hagendorens, kinderallergoloog in het UZA: “Twintig jaar geleden kwamen kinderen aan het begin van de middelbare school. Nu zie ik zelfs al kleuters met neusjeuk en rode ogen”, zegt Prof. dr. Margo Hagendorens, kinderallergoloog in het UZA.

Lees meer...

Gust en Albert met ezels naar Compostela

03 apr 2018

Gust en Albert trekken met hun ezels naar Compostela en steunen daarmee de UZA foundation voor kankeronderzoek. Beide pelgrims werden van dichtbij geconfronteerd met kanker en hebben daardoor een bijzondere band met het UZA. Gisteren wuifden 120 sympathisanten waaronder Lien Van de Kelder, actrice en meter van de UZA foundation, en prof. Zwi Berneman, diensthoofd hematologie van het UZA, hen uit.

Lees meer...

Studie naar beter herstel na gescheurde voorste kruisband

19 maa 2018

Het UZA heeft een FWO-TBM project toegewezen gekregen om na te gaan hoe een gescheurde kruisband in de knie het beste operatief behandeld kan worden. Het project – de LIBRE-studie - staat onder leiding van orthopedist dr. Christiaan Heusdens, in samenwerking met UZ Brussel. 

Lees meer...

Zeldzame ziekten, uitzonderlijke expertise

28 feb 2018

Cédric (9) lijdt aan het Helsmoortel – Van der Aa syndroom. Een zeldzame ziekte, waarvan er vandaag maar vijf patiënten in België gekend zijn. Dankzij de ontdekking van het syndroom via onderzoek in het UZA en internationale contacten, kunnen wereldwijd andere patiënten verder worden geholpen.

Lees meer...

Aspirine gaat strijd aan met darmkanker

28 feb 2018

Vanwaar nu de link tussen aspirine en darmkanker? “Die link is niet nieuw”, zegt Marc Peeters, diensthoofd oncologie bij het UZA. “Bij mensen met hart- of vaatziekten die aspirine slikten als bloedverdunner bleek dat ze bij de behandeling van hun darmkanker baat hadden bij aspirine.Het hervallen na kanker of uitzaaiingen kwamen bij hen minder voor dan bij darmkankerpatiënten die geen aspirine slikten.”

Lees meer...

Als je schaapjes blijft tellen

23 feb 2018

Slechts één op de vijf Vlamingen is echt tevreden over zijn slaap. “Slaapproblemen zijn echt een thema in onze maatschappij.”, benadrukt prof. Johan Verbraecken, Medisch coördinator van het Slaapcentrum in het UZA.

Lees meer...

Medische apps krijgen strak keurslijf

20 feb 2018

Zelfverklaarde medische apps moeten binnenkort strenge erkenningsprocedures doorlopen. Ziekenhuizen juichen de nieuwe regels toe, maar eisen dat de overheid het gebruik van apps vergoedt. 'We investeerden als ziekenhuis zelf veel in proefprojecten rond telemonitoring', aldus professor Guy Hans, medische coördinator van UZ Antwerpen. 'Maar als er strengere eisen zijn voor hard- en software, dan is terugbetaling essentieel.' 

Lees meer...

Steun samen met Viv Van Dingenen de UZA foundation

14 feb 2018

In het tv-programma Van Gils & Gasten vragen Lien Van de Kelder, bestuurslid UZA foundation, en Viv Van Dingenen steun voor het onderzoek rond cellulaire immuuntherapie tegen kanker. Viv kreeg vorig jaar zelf het verdict baarmoeder- en eierstokkanker. Bij cellulaire immuuntherapie wordt het afweersysteem van de patiënt ingezet om kanker te bestrijden. Het UZA neemt een pioniersrol op in het onderzoek naar deze behandeling.

Lees meer...