ESPNIC-congres heeft aandacht voor dringend ziekenvervoer kinderen


Congres groot succes

Intensivisten en kinderartsen waren vanuit heel Europa samengestroomd in de Antwerpse Elisabethzaal, waar het congres van 15 tot 17 september 2005 plaatsvond. Met net geen zeshonderd deelnemers kende dit ESPNIC-congres de grootste opkomst tot dan toe.

Geen duidelijke normen voor ziekenvervoer kinderen

Bijzondere aandacht was er voor het primaire ziekenvervoer van kinderen, dat wil zeggen van thuis of de plaats van het ongeval naar het ziekenhuis.
'Als je op vakantie bent in een Europees land en er breekt brand uit, dan vind je het niet meer dan normaal dat de opgeroepen brandweerwagen goed is uitgerust en dat de brandweerlui professioneel zijn opgeleid', vergelijkt Ramet. 'Die zaken zijn goed geregeld op Europees niveau. Maar voor het dringende vervoer van jonge patiŽnten bestaan er geen duidelijke Europese normen. Er zijn dan ook grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende landen. En dat terwijl net dit aspect verstrekkende gevolgen kan hebben voor de genezings- en overlevingskansen van de patiŽnt. Als bijvoorbeeld met de ondersteuning van de ademhaling of de hartfunctie gewacht wordt tot in het ziekenhuis, kan het te laat zijn.'
Tijdens een congres in een Europese lidstaat was Ramet ooit getuige van een ongeval met een kind. Hij kon niet anders dan vaststellen dat het personeel van de uitgerukte ziekenwagen niet behoorlijk was opgeleid en er geen aangepast basismateriaal beschikbaar was om het kind te verzorgen. Hij nam zich toen voor om deze toch wel belangrijke zaak op de agenda te zetten bij de ESPNIC.

Werkgroep probeert consensus te bereiken

Een werkgroep van tien Europese specialisten, gecoŲrdineerd door Ramet, buigt zich verder over de kwestie. Ze gaan na welke richtlijnen er momenteel bestaan en wat de minimale vereisten zijn voor veilig ziekenvervoer van kinderen. Bedoeling is om tot een consensus te komen en hiermee naar de Europese Commissie te stappen.
'Kinderen worden binnen de geneeskunde nog al te vaak stiefmoederlijk behandeld. Daar moet verandering in komen', vindt Ramet.

Vernieuwde beademingstechnieken

Speciale aandacht was er tijdens het congres ook voor de vernieuwde beademingstechnieken bij jonge patiŽnten. Meer en meer wordt gebruik gemaakt van apparatuur die precies kan worden afgestemd op de toestand van het kind, zodat dit beademing op maat kan krijgen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om na een coma de beademing geleidelijk terug te schroeven naarmate het kind wakker wordt.

Ethische aspecten van behandeling

Ook de ethische aspecten van de behandeling van zwaar zieke kinderen werden uitgebreid onder de loep genomen.
'Het was niet de bedoeling om hierover tijdens het congres een standpunt in te nemen, maar wel om het debat te openen', zegt Ramet. 'Euthanasie bij kinderen blijft een groot taboe.
Dilemma's hierrond stellen zich regelmatig, terwijl we weten dat het in de praktijk in BelgiŽ en veel andere landen gebeurt. Probleem is dat de specifieke wetgeving uitsluitend betrekking heeft op volwassenen. Ook hier moet nog veel baanbrekend werk gebeuren.'

Bron: maguza.be