Medisch

Immuuntherapie: afweersysteem versus kanker

Juli 2016

Het eigen afweersysteem stimuleren om kankercellen te bestrijden: dat is in een notendop immuuntherapie. Het UZA trekt volop mee aan de onderzoekskar, onder meer met een vaccin voor leukemiepatiënten.

Lees meer...

Geplaatst onder hematologie, oncologie, longkanker, huidkanker, oncologie algemeen, hematologische kanker, onderzoek

Delirium op intensieve zorg

Juli 2016

Meer dan de helft van de patiënten op intensieve zorg maakt vroeg of laat een delirium door. De patiënt komt in een toestand van verwardheid en verminderd bewustzijn. Met een gerichte aanpak slagen we erin om veel leed te voorkomen.

Lees meer...

Geplaatst onder intensieve zorg, patiëntenbegeleiding

Safe surgery in het UZA: in veilige handen

April 2016

Op de website zorgkwaliteit.be is gepubliceerd hoe 48 Vlaamse ziekenhuizen scoren op het gebruik van de checklist veilige heelkunde. Het UZA scoort heel goed: in 100% van de ingrepen past het UZA de checklist toe. Bovendien gebruiken we in 95% van de ingrepen een checklist die zelfs uitgebreider is dan de WHO-checklist.


 

Lees meer...

Geplaatst onder cardiochirurgie, orthopedie, neurochirurgie, plastische chirurgie, anesthesie, abdominale chirurgie, thorax- en vaatheelkunde, transplantaties: longen, oncologie algemeen, kinderchirurgie, hepatobiliaire chirurgie, transplantaties: nier-lever-pancreas, endocriene chirurgie

Chirurgie: vernieuwen om te verbeteren

April 2016

Elk jaar doen nieuwe chirurgische technieken hun intrede in het UZA. Drie chirurgen vertellen over die ene vernieuwende ingreep die het verschil maakt voor de patiënt: weer een stabiele knie na gescheurde kruisband, blaasverwijdering met robotchirurgie en preciezer opereren bij endeldarmkanker.

Lees meer...

Geplaatst onder urologie, orthopedie, abdominale chirurgie, urologische kanker, oncologie algemeen

Nieuw geneesmiddel tegen MS?

April 2016

Als een van de eersten ter wereld voert het UZA momenteel onderzoek naar een nieuwe vorm van celtherapie voor MS. Gehoopt wordt dat de therapie het ziekteproces niet alleen zal vertragen, maar misschien zelfs volledig stopzet.

Lees meer...

Geplaatst onder neurologie, celtherapie