Medisch

Meer genetische aandoeningen opspoorbaar bij ivf-embryo's

oktober 2018

Sinds kort kan het UZA ook afwijkingen aan één bepaald gen opsporen bij ivf-embryo’s. Zo kunnen ouders die drager zijn van een genetische afwijking toch een gezond kindje op de wereld zetten.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, gynaecologie, hematologie, genetica, fertiliteit, borstkliniek, stofwisselingziekten, prenatale diagnose, metabole stoornissen kinderen, mucoviscidose kinderen

Cochleair implantaat beschermt tegen dementie

oktober 2018

Ouderen die heel slecht horen, krijgen dankzij een cochleair implantaat (CI) niet alleen hun gehoor terug, ook hun denkvermogen gaat minder snel achteruit. Of hoe een CI kan beschermen tegen dementie.

Lees meer...

Geplaatst onder neurologie, neus-keel-oorziekten

Longvlieskanker opsporen met ademtest

oktober 2018

Onderzoekers van het UZA en de Universiteit Antwerpen kunnen in de lucht die iemand uitademt, vaststellen of die persoon longvlieskanker heeft. Zeker voor personen die ooit intensief aan asbest zijn blootgesteld, is dat een vooruitgang.

Lees meer...

Geplaatst onder pneumologie, oncologie, longkanker

Hartproblemen bij vrouwen blijven te vaak onder de radar

Juli 2018

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in België. Met de ‘Vrouw en hart’-raadpleging wil het UZA onder leiding van prof. dr. Bharati Shivalkar hartkwalen bij vrouwen sneller opsporen.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, gynaecologie

Epilepsie bij kinderen: zoeken naar de beste behandeling

Juli 2018

Epilepsie bij kinderen ontstaat vaak door een zeldzaam genetisch defect. Daarom kan de juiste behandeling vinden een lange zoektocht zijn. Het UZA gaat samen met de ouders op zoek naar de beste aanpak en investeert in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, pediatrie algemeen, neurologie kinderen