Medisch

UZA presenteert nieuwe medicatie voor obesitas (en zijn risico’s)

september 2005

Prof. dr. Luc Van Gaal, diensthoofd diabetologie, metabole ziekten en nutritiepathologie in het UZA, was hoofdonderzoeker in een grootschalige Europese studie omtrent obesitas. Na twee jaar uitvoerig testen met rimonabant, een nieuwe benadering in het domein van obesitas, werden de resultaten van de studie gepubliceerd (Lancet april 2005). Van Gaal onderstreept het belang van dit nieuwe medicijn dat niet alleen gewichtsverlies veroorzaakt maar ook een reeks cardiovasculaire risicofactoren gunstig beïnvloedt. Volgend jaar komt rimonabant wellicht op de markt.

Lees meer...

Geplaatst onder diabetologie, metabole ziekten, nutritiepathologie, wetenschap

UZA investeert in snelle diagnose van kanker

september 2005

Kankerpatiënten hebben veel belang bij een snelle en nauwkeurige diagnose. Het verhoogt hun genezingskansen, en voorkomt in sommige gevallen ook zinloze operaties. Met de aankoop van een PET-CT-scanner, een diagnostisch beeldtoestel dat de CT-scanner en de PET-scanner in één apparaat verenigt, schakelt het UZA op dat vlak naar een hogere versnelling. Het nieuwe toestel is uniek in de Antwerpse regio.

Lees meer...

Geplaatst onder wetenschap

Terugkerende spataders te voorkomen?

juli 2005

‘Spataders laten weghalen helpt niet, ze komen vroeg of laat toch terug...’ zegt de volksmond. Het is een uitspraak die personen met spataderklachten moedeloos maakt. UZA-flebologe dr. Marianne De Maeseneer behandelt al 17 jaar spataders en stelde vast dat inderdaad 5 tot 10% van haar patiënten na gemiddeld 5 jaar opnieuw klachten hadden, ondanks correct uitgevoerde chirurgie. Een ontmoedigende vaststelling, zowel voor de patiënt als voor de arts. Daarom ging dr. De Maeseneer op zoek naar de oorzaak van dit hoge aantal recidieven en een methode om een heringreep te voorkomen.

Lees meer...

Geplaatst onder thoraxheelkunde, vaatheelkunde, wetenschap

Oorsuizen, een hersenprobleem?

juli 2005

Tinnitus of oorsuizen is een complexe aandoening waar 10 tot 15 % van de bevolking vroeg of laat mee te maken krijgt. Het onderzoek naar de onmiddellijke oorzaak staat al ver maar de behandelingen waren tot voor kort weinig bevredigend. In december 2002 onderging een eerste patient een implantatie van een hersenelektrode, op basis van een theoretisch model over het werkingsmechanisme van oorsuizen, dat dr. De Ridder, UZA-neurochirurg, voorstelt in zijn doctoraatsstudie. Op basis van hetzelfde theoretisch model kwam prof. dr. Paul Van de Heyning, diensthoofd NKO, eerder dit jaar eveneens tot succesvolle resultaten met het elektronisch oorimplantaat.

Lees meer...

Geplaatst onder neurochirurgie, wetenschap

Studie naar nieuw geneesmiddel voor vroegtijdige zaadlozing

juli 2005

Premature ejaculatie of vroegtijdige zaadlozing is een probleem waarmee nogal wat mannen kampen maar het is niet meteen hun favoriete gespreksonderwerp. Velen schrikken er dan ook voor terug om met dit probleem aan te kloppen bij een arts. Toch zijn er goede vooruitzichten. In 2005 neemt het UZA, samen met vier andere Belgische andrologische centra, deel aan een internationale studie die de werking van een nieuw en veelbelovend geneesmiddel test.

Lees meer...

Geplaatst onder urologie, wetenschap