Medisch

Astma bij kinderen: mama, waarom moet ik puffen?

April 2009

Astma komt wereldwijd steeds vaker voor, ook bij kinderen. Kinderen met astma kunnen even onbezorgd spelen en sporten als hun leeftijdgenootjes, op voorwaarde dat ze de juiste behandeling krijgen én volhouden. Educatie op maat staat dan ook centraal in de astmakliniek voor kinderen in het UZA.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, pneumologie

Traumatisch hersenletsel: hersenen onder druk

Januari 2009

Hoewel onze hersenen veilig opgeborgen zitten onder onze schedel, kan een klap of een ongeval toch leiden tot traumatisch hersenletsel. Een lichte hersenschudding kan vanzelf genezen, maar zwaar hersentrauma veroorzaakt heel wat leed. Ook de maatschappelijke gevolgen zijn groot: hersenletsel is de voornaamste doodsoorzaak bij jonge volwassenen en de invaliditeit van wie toch overleeft, brengt hoge kosten mee.

Lees meer...

Geplaatst onder intensieve zorg, neurochirurgie, neurologie

Genetische geheimen ontrafeld

Januari 2009

Sinds kort biedt het UZA een nieuwe, doeltreffende techniek aan om de oorzaak van opeenvolgende miskramen te achterhalen. Ook zijn er vandaag meer mogelijkheden om het genetische waarom te onderzoeken bij kinderen met een mentale achterstand of meervoudige aangeboren afwijkingen.

Lees meer...

Geplaatst onder wetenschap, genetica

Nieuwe operatie helpt pectus-patiëntjes

Januari 2009

Sinds enkele jaren wordt er in het UZA een nieuwe operatie - de Nuss-techniek - uitgevoerd bij kinderen met pectus excavatum (trechterborst). De ingreep gebeurt het best tussen 9 en 12 jaar: op tijd zijn is dus de boodschap.

Lees meer...

Geplaatst onder kinderheelkunde, thoraxheelkunde, vaatheelkunde

Transplantatie: 24 uur voor een nieuw leven

oktober 2008

Weinig behandelingen spreken zo tot de verbeelding als een transplantatie. Patiënten vieren de datum van de ingreep vaak als een tweede geboortedag. De procedure zelf is per definitie ongepland en niet zelden een race tegen de tijd. Een reconstructie.

Lees meer...

Geplaatst onder transplantatie heelkunde