Medisch

Hartkatheterisatie: opereren in een magnetisch veld

Juli 2009

Het UZA installeerde als tweede centrum in Vlaanderen een katheterisatielaboratorium met magnetische navigatie. Daarin staat de arts niet meer aan de behandeltafel, maar stuurt hij de katheter van op afstand aan door het magnetische veld aan te passen. Voordelen zijn een grotere precisie en minder straling.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, hartkatheterisatie

Anesthesie: 3, 2, 1 ... en u valt ... in ... slaap

Juli 2009

Patiënten zijn soms ongeruster over de narcose dan over de operatie zelf. Nochtans zorgen de anesthesisten ervoor dat alles veilig verloopt. ‘Eigenlijk beschermen wij de patiënt tegen de agressie van de operatie,’ zeggen Prof. dr. Marcel Vercauteren en dr. Luc Sermeus.

Lees meer...

Geplaatst onder anesthesie

Leverdialyse redt levens

Juli 2009

Als de lever het acuut laat afweten, bood een dringende levertransplantatie tot voor kort de enige kans op overleving. Sommige van die patiënten kunnen nu ook geholpen worden met leverdialyse. Geen wondermiddel, maar wel een manier om kostbare tijd te winnen.

Lees meer...

Geplaatst onder wetenschap, hepatologie, gastro-enterologie, transplantaties: nier-lever-pancreas

In het spoor van de wetsdokter

April 2009

We kennen ze allemaal van op tv, de pathologen uit Witse, CSI, Silent Witness. Maar hoe gaat het er in de praktijk aan toe? Prof. dr. Werner Jacobs, medisch coördinator van het Centrum voor Gerechtelijke Geneeskunde van het UZA, neemt ons op sleeptouw.

Lees meer...

Geplaatst onder gerechtelijke geneeskunde

Neuromodulatie: hersenprocessen onder controle

April 2009

De zenuwbanen van de hersenen beïnvloeden: dat is in een notendop neuromodulatie, een techniek die zijn nut ruimschoots heeft bewezen in de behandeling van onder meer de ziekte van Parkinson, pijn en depressie. Maar de therapie roept ook ethische en maatschappelijke vragen op. Hoe maakbaar is de mens?

Lees meer...

Geplaatst onder neurochirurgie, neurologie, wetenschap