Medisch

Coma: vaak een kwestie van afwachten

Oktober 2019

Een hartstilstand, een hersenbloeding, een ongeval – allerlei oorzaken kunnen patiënten in een comateuze toestand brengen. Hoe worden ze in het UZA opgevolgd? ‘We doen er alles aan om patiënten uit hun coma te krijgen’, zegt neurologe dr. Ingrid Baar van de dienst intensieve zorg.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, intensieve zorg, neurologie, diabetes, spoed

Lokale zenuwpijn: Pelican-studie vergelijkt behandelingen

Oktober 2019

Naar schatting 6 tot 8 procent van de volwassenen heeft last van zenuwpijn. Die wordt meestal behandeld met orale medicatie. Het UZA trekt nu een vergelijkende studie om te onderzoeken of huidpleisters bij lokale zenuwpijn even goed werken. ‘We willen vooral nagaan of ze ook de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren’, zegt prof. dr. Guy Hans.

Lees meer...

Geplaatst onder pijncentrum

Sperma-DNA-testing: minder vruchtbaar door DNA-breuken in sperma?

Oktober 2019

ls het erom gaat koppels met vruchtbaarheidsproblemen aan een kindje te helpen, haalt het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZA alles uit de kast. Zo lopen we ver voorop als het gaat om de techniek van sperma-DNA-testing.

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, wetenschap, fertiliteit, onderzoek

Center-TBI: onderzoek naar gevolgen hersenletsel

Juli 2019

Hoewel hij fysiek hersteld was, bleek Bart maanden na zijn hersenschudding snel boos en geïrriteerd. ‘We weten nog te weinig over de vele gevolgen van hersenletsels’, zegt neurochirurg prof. dr. Andrew Maas. ‘In een grootschalig internationaal project verzamelen we gegevens om hersenletsels beter te begrijpen en beter te behandelen.’

Lees meer...

Geplaatst onder neurochirurgie, neurologie

Allergisch voor cannabis

Juli 2019

Cannabis gebruiken kan onverwachte gevolgen hebben: een ernstige allergische reactie bijvoorbeeld, met soms een voedselallergie erbovenop. De dienst allergologie voerde een grootschalig onderzoek uit.

Lees meer...

Geplaatst onder allergie