Medisch

Cardiochirugie pioniert met NeoChord hartklepoperatie

Februari 2020

Cardiochirurg dr. Dina De Bock herstelde dit najaar als eerste in Vlaanderen een lekkende mitralisklep terwijl het hart van de patiënt bleef kloppen. Dat kan dankzij de NeoChord-technologie. Die baanbrekende techniek maakt de operatie veel minder ingrijpend voor de patiënt.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, cardiochirurgie, innovatie

Biobank Antwerpen: lichaamsmateriaal voor de wetenschap

Februari 2020

Op 18 december 2019 knipten we feestelijk het lintje door van de Biobank Antwerpen, een samenwerking tussen het UZA en UAntwerpen. Die bewaart lichaamsmateriaal dat uitsluitend wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer...

Geplaatst onder wetenschap

Innovatieve diagnostiek rendeert

Oktober 2019

Voortdurend komen nieuwe kankerbehandelingen beschikbaar. Om de patiënten op te sporen bij wie ze zullen werken, hebben we innovatieve diagnostiek nodig, maar die wordt in België onvoldoende terugbetaald. Dat is frustrerend, zeggen prof. dr. Patrick Pauwels en prof. dr. Hans Prenen.


 
Lees meer...

Geplaatst onder oncologie, pathologische anatomie, oncologie algemeen, oncologie - hematologie kinderen

Coma: vaak een kwestie van afwachten

Oktober 2019

Een hartstilstand, een hersenbloeding, een ongeval – allerlei oorzaken kunnen patiënten in een comateuze toestand brengen. Hoe worden ze in het UZA opgevolgd? ‘We doen er alles aan om patiënten uit hun coma te krijgen’, zegt neurologe dr. Ingrid Baar van de dienst intensieve zorg.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, intensieve zorg, neurologie, diabetes, spoed

Lokale zenuwpijn: Pelican-studie vergelijkt behandelingen

Oktober 2019

Naar schatting 6 tot 8 procent van de volwassenen heeft last van zenuwpijn. Die wordt meestal behandeld met orale medicatie. Het UZA trekt nu een vergelijkende studie om te onderzoeken of huidpleisters bij lokale zenuwpijn even goed werken. ‘We willen vooral nagaan of ze ook de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren’, zegt prof. dr. Guy Hans.

Lees meer...

Geplaatst onder pijncentrum