Medisch

Longvlieskanker opsporen met ademtest

oktober 2018

Onderzoekers van het UZA en de Universiteit Antwerpen kunnen in de lucht die iemand uitademt, vaststellen of die persoon longvlieskanker heeft. Zeker voor personen die ooit intensief aan asbest zijn blootgesteld, is dat een vooruitgang.

Lees meer...

Geplaatst onder pneumologie, oncologie, longkanker

Hartproblemen bij vrouwen blijven te vaak onder de radar

Juli 2018

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in België. Met de ‘Vrouw en hart’-raadpleging wil het UZA onder leiding van prof. dr. Bharati Shivalkar hartkwalen bij vrouwen sneller opsporen.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, gynaecologie

Epilepsie bij kinderen: zoeken naar de beste behandeling

Juli 2018

Epilepsie bij kinderen ontstaat vaak door een zeldzaam genetisch defect. Daarom kan de juiste behandeling vinden een lange zoektocht zijn. Het UZA gaat samen met de ouders op zoek naar de beste aanpak en investeert in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, pediatrie algemeen, neurologie kinderen

Robotchirurgen krijgen opleiding in het UZA

Juli 2018

De UZA-expertise in de uro-oncologische chirurgie blijft niet onopgemerkt. Dr. Karen Fransis is als eerste vrouwelijke arts in Europa nu ‘proctor’ in de urologische robotchirurgie: ze leidt urologen op om vernieuwende robotoperaties onder de knie te krijgen.

Lees meer...

Geplaatst onder urologie, urologische kanker

Slaapcentrum voor kinderen: slapen kun je leren

April 2018

Van kinderen met slaapapneu tot tieners die pas in het holst van de nacht inslapen: het slaapcentrum voor kinderen helpt ze weer aan een goede nachtrust.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, pediatrie algemeen, slaapcentrum, slaapstoornissen kinderen, slaapcentrum kinderen