Medisch

'Genoeg tijd voor kleinkinderen door thuisdialyse'

April 2019

Toen Ann ernstige nierproblemen bleek te hebben, dacht ze meteen aan dialyse in het ziekenhuis. Maar dankzij het uitgebreide voortraject in het UZA ontdekte ze de voordelen van thuisdialyse. Bovendien kan haar man zijn nier doneren als het nodig is.

Lees meer...

Geplaatst onder urologie, nierziekten

Pijn bij het vrijen? Blijf er niet mee zitten

April 2019

Pijn bij het vrijen blijft een groot taboe. 'Er is nochtans altijd iets aan te doen', beklemtoont gynaecoloog prof. dr. Gilbert Donders. Drie vragen over een veelvoorkomend maar vaak miskend probleem.

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie

Penicilline-allergie: de allergie die er vaak geen is

April 2019

Zo'n 10 % van de mensen denkt dat hij of zij allergisch is voor penicilline, ongeveer 1 % is het echt. De dienst allergologie zoekt uit hoe dat precies zit en hoe je het best tot een diagnose komt.

Lees meer...

Geplaatst onder allergie, allergie kinderen

Hightech sensor maakt bevallen veiliger

April 2019

Met een pleister die de elektrische signalen in de buik van een zwangere vrouw meet én analyseert, kunnen gynaecologen en verloskundigen de arbeid beter opvolgen. Het nieuwe systeem is veiliger en biedt meer comfort.

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie

Geavanceerde medische beelden wijzen de weg

Januari 2019

Geavanceerde medische beelden brengen artsen dichter bij de juiste behandeling. In deze drie gevallen werd een ingrijpende operatie vermeden, een hersenprobleem doelgericht aangepakt en een tweede tumor net op tijd ontdekt.

Lees meer...

Geplaatst onder neurochirurgie, radiologie, oncologie, borstkliniek, oncologie algemeen, hepatobiliaire chirurgie