'Ze kreeg haar zelfstandigheid terug'

Het fijnste aan haar job vindt Andrea Kleine Punte dat ze de kennis uit haar wetenschappelijk onderzoek kan toepassen in de praktijk. Om dove patiënten opnieuw te laten horen bijvoorbeeld.

Het fijnste aan haar job vindt Andrea Kleine Punte dat ze de kennis uit haar wetenschappelijk onderzoek kan toepassen in de praktijk. Om dove patiënten opnieuw te laten horen bijvoorbeeld.

'Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik een cochleair implantaat mocht regelen. Het ging om een patiënte van zo'n zestig jaar die in de loop van de tijd volledig doof was geworden. Ze was niet zo bedreven in liplezen, waardoor ze altijd haar man nodig had om naar de winkel te gaan of bij ons op consultatie te komen. Bovendien had ze last van oorsuizingen. Dat alles deprimeerde haar. De dokter besloot daarom een cochleair implantaat aan te brengen, een toestel dat geluid omzet in elektrische impulsen die de gehoorzenuw rechtstreeks stimuleren. Het apparaatje wordt via een operatie ingebracht in het binnenoor.'

Groeten uit Spanje

'Na een paar weken, toen de wonden hersteld waren, konden we het implantaat beginnen afstellen. Meestal duurt het een paar keer voor de patiënten iets horen, maar deze vrouw kon mij al van bij het begin verstaan. Na een paar keer was ze zelfs in staat te telefoneren. Dat maakte haar heel gelukkig. Voordien leefde ze vrij geïsoleerd. Na de operatie kon ze weer kaarten met vrienden, alleen op stap gaan. Ze had haar zelfstandigheid herwonnen, iets waar ze ons heel dankbaar voor was. Nu nog krijgen we elk jaar een kaartje wanneer zij en haar man op reis gaan. Het geeft zo'n voldoening als je iemands leven een positieve wending kunt geven.'

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.