Wratten: wat doe je eraan?

Wratten zijn niet schadelijk, maar wel vervelend. UZA-dermatologe dr. Julie Leysen geeft uitleg: hoe krijg je wratten, en vooral, hoe raak je er weer vanaf?

Dr. Julie Leysen
Dr. Julie Leysen
Dermatologe

Welke soorten wratten bestaan er?

Wratten zijn goedaardige, bloemkoolachtige uitstulpingen van de huid die worden veroorzaakt door een virusinfectie. Ze zijn meestal huidkleurig en vertonen vaak kleine zwarte puntjes. De gewone wrat of verruca vulgaris zit meestal op vingers, handen of voetzolen en duikt vaak al op jonge leeftijd op. Een wrat op de voetzool wordt ook wel verruca plantaris genoemd. Platte wratten, die klein en glad zijn, komen vooral op de handrug, de onderarm en het been voor. Zowel de gewone als de platte wrat ontstaat na besmetting met het humaan papillomavirus (HPV-virus). Een soort apart zijn de mollusca contagiosa, beter gekend als parel- of waterwratjes. Die worden veroorzaakt door het molluscipox-virus. Ze zien eruit als kleine, met water gevulde bolletjes, met in het midden een soort van naveltje.

Hoe krijg je wratten?

Wratten zijn besmettelijk: ze worden doorgegeven via contact met een persoon die wratten heeft, bijvoorbeeld als kinderen samen in bad gaan. Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de concrete manieren van verspreiding. Wel staat vast dat je meer risico loopt als je een huidwondje hebt. Na besmetting kan het tot zes maanden duren voor de wrat zichtbaar is.

Komen wratten vaker voor bij kinderen?

Wratten komen het vaakst voor bij schoolgaande kinderen. Bij volwassenen zie je ze veel minder: dat komt doordat we met het ouder worden weerstand opbouwen tegen wratten. Eens je de infectie in kwestie hebt doorgemaakt, ontwikkel je afweercellen die voorkomen dat je dezelfde soort wratten opnieuw krijgt.

Moet je wratten altijd behandelen?

Zeker niet. Ze zijn immers niet schadelijk en bij kinderen verdwijnen ze in twee op de drie gevallen spontaan binnen de twee jaar. Parelwratjes gaan zelfs bijna altijd vanzelf weg binnen het jaar. Bij volwassenen zijn wratten helaas vaak hardnekkiger. Als een wrat ontsierend of pijnlijk is, bijvoorbeeld doordat ze op een drukpunt in de hiel zit, kun je ze uiteraard beter laten behandelen.

Hoe behandel je wratten het best?

De dienst dermatologie kiest meestal voor bevriezing: de wratten worden dan aangestipt met vloeibare stikstof van - 196 °C, waardoor het weefsel wordt vernietigd. Onder de wrat ontstaat dan een blaar en na verloop van tijd komen blaar en wrat samen los van de huid. De behandeling moet verschillende keren gebeuren, soms tot vijf of zes keer. Tussen twee behandelingen door moet de patiënt de wrat dagelijks insmeren met een zalf op basis van salicylzuur, waardoor de bovenste laag van de wrat sneller loslaat. Omdat bevriezing pijnlijk is, bestaat er voor kinderen een alternatief: bij hen kan de wrat worden behandeld met een oplossing op basis van cantharidine, een stof die blaren veroorzaakt. Het product moet vier tot zes uur inwerken onder een speciale pleister en wordt daarna weggewassen. In combinatie met de thuisbehandeling krijg je dan hetzelfde effect. Parelwratjes worden dan weer vaak 'uitgelepeld' met een scherp, lepelvormig instrument. De kinderen krijgen vooraf een pijnstillende zalf, waardoor die behandeling pijnloos is.

Wat met erg hardnekkige wratten?

Als een wrat niet reageert op bevriezing, kan de huidarts ze inspuiten met bleomycine. Dat is een vorm van chemotherapie: het middel doet de cellen afsterven. Omdat het een vrij drastische en ook erg pijnlijke behandeling is, wordt ze vooral bij volwassenen toegepast, en bijvoorbeeld nooit bij zwangere vrouwen of jonge kinderen. Het is wel een heel doeltreffende therapie.
 

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op