UZA-verpleegkundige helpt Gambianen bij uitbouw verpleegpost

Kenny De Cuyper, verpleegkundige op de afdeling orthopedie, reisde in het najaar van 2007 naar Gambia met vzw De Gambiavrienden om er pakketten uit te delen aan scholen en ondersteuning te bieden aan een verpleegpost. Hij ontdekte er een wereld waar niet alleen luxe maar ook stress onbestaande is. 'Dit jaar heb ik mijn horloge in mijn bagage gelaten', lacht hij.

Eerste reis in 2006

Als laatstejaarsstudent kwam Kenny via een medestudente in contact met vzw De Gambiavrienden, een organisatie die zich inzet voor de arme bevolking in Gambia. Een paar dagen later was zijn eerste reis gepland, en begin juli 2006 zat hij met acht reisgenoten op een vliegtuig richting Gambia.
'De vzw De Gambiavrienden hield zich in het begin vooral met schoolprojecten bezig. Tot ze vernamen dat er in Somita een verpleegpost was, de Somita Community Clinic, die steun kon gebruiken. Aanvankelijk stuurde de organisatie alleen medicatie, tot ze in 2006 ter plaatse ging kijken wat er kon verbeteren. Daar was ik bij', vertelt Kenny.
Somita bleek een afgelegen dorpje waar de inwoners pompwater dronken en hun team als enige over de luxe van een min of meer normaal toilet en een gasvuurtje beschikte.
Kenny: 'In de verpleegpost liepen nogal wat zaken mank. Medicatie werd niet op de juiste manier voorgeschreven en toegestuurde looprekjes bleven ongebruikt liggen omdat ze niet wisten waarvoor die dienden. Er was nood aan meer overleg en begeleiding. Na die eerste reis heb ik een handleiding gemaakt waarin de verpleegkundige kan opzoeken hoe hij de medicatie moet gebruiken.'

Tweede reis in 2007

In november 2007 reisde Kenny met een 16-koppig team opnieuw naar Gambia, deze keer om te helpen bij de bedeling van materiaal en pakketten en om het ziekenhuisproject verder op te volgen. Het team had onder meer een microscoop bij, nodig voor de diagnosestelling van malaria. Ook ziekenhuisbedden, rolstoelen en krukken werden bezorgd, en er werd een warmwatersysteem geïnstalleerd. Kenny gaf uitleg bij het gebruik van de geleverde medische toestellen en medicatie.
Terug thuis moest hij zich weer helemaal aanpassen.
'Wij spurten hier maar vooruit, terwijl het leven daar lijkt stil te staan. Dit jaar had ik mijn horloge niet eens aan gedaan. Stress en werkdruk zijn daar onbestaande. Maar mensen hebben er ook geen vooruitzichten', blikt hij terug.
De organisatie wil allerminst een westerse levensstijl opdringen. 'Maar als je die mensen aan een betere gezondheidszorg kunt helpen, zijn ze al een heel stuk vooruit. Vorig jaar is bijvoorbeeld de verloskundige afdeling van de verpleegpost uitgebouwd. Er is dus wel degelijk vooruitgang', besluit hij.

De Gambiavrienden

Vzw De Gambiavrienden is een organisatie die materiële steun biedt aan de Gambiaanse bevolking. Belangrijke peilers zijn het schoolproject en de hulp aan de Somita Community Clinic. Wie de vzw wil steunen, kan dat door lid te worden, een leerling te sponsoren of goederen en kleding te schenken. Welkom zijn onder meer medisch materiaal, schoolbenodigdheden, baby- en kinderkleding en sportmateriaal.

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.