UZA presenteert nieuwe medicatie voor obesitas (en zijn risico’s)

Prof. dr. Luc Van Gaal, diensthoofd diabetologie, metabole ziekten en nutritiepathologie in het UZA, was hoofdonderzoeker in een grootschalige Europese studie omtrent obesitas. Na twee jaar uitvoerig testen met rimonabant, een nieuwe benadering in het domein van obesitas, werden de resultaten van de studie gepubliceerd (Lancet april 2005). Van Gaal onderstreept het belang van dit nieuwe medicijn dat niet alleen gewichtsverlies veroorzaakt maar ook een reeks cardiovasculaire risicofactoren gunstig beïnvloedt. Volgend jaar komt rimonabant wellicht op de markt.


Blijvend effect

Prof. dr. Van Gaal en zijn collega’s verdeelden de 1.507 zwaarlijvige patiënten die de pil zouden testen in drie groepen: een placebogroep (kregen een nepgeneesmiddel toegediend), een groep die 5mg per dag kreeg toegediend en een groep die 20 mg per dag slikte. Na een jaar waren de resultaten reeds duidelijk merkbaar. Concreet stelde men vast dat de 20 mg-groep gemiddeld 6,6 kg verloor en de taille-omtrek met 6,5 cm verminderde. Bij de groep die de studie volledig doorliep, bedroeg het gewichtsverlies na 1 jaar zelfs 8,5 kg. 67% van deze patiënten had na een jaar minstens 5 procent van het begingewicht verloren en 39% minstens 10%. ‘De moeite waard, want overgewicht vermindert de levensverwachting met minstens drie jaar, zwaarlijvigheid zelfs met zes tot zeven jaar’, aldus Van Gaal.

Maar het bestrijden van overgewicht op zich was niet de belangrijkste motor achter het onderzoek. Vet dat zich diep in de buik situeert, is immers schadelijker dan wanneer de extra kilo’s zich vastzetten op andere plaatsen van het lichaam, zoals de benen of de heupen. Precies omdat het nieuwe middel buikvet reduceert, is het zo baanbrekend. ‘De pil heeft een dubbele werking’, legt Van Gaal uit. ‘Enerzijds verhoogt het het verzadigingsgevoel door ter hoogte van de hersenen in te werken op de centra en de cellen die verantwoordelijk zijn voor eetgedrag. Anderzijds speelt de pil ook rechtstreeks in op de vetcellen en dat is veel belangrijker en zelfs uniek. Men weet sinds enkele jaren dat de vetcel heel wat ongunstige stoffen produceert die een rol spelen in de ontwikkeling van diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. De resultaten van de studie toonden behalve gewichtsverlies en vermindering van de taille-omtrek een positieve invloed op deze ongunstige stoffen. Bovendien is het effect van rimonabant blijvend, ook na twee jaar is het een veilig middel en wordt het goed verdragen door de patiënten.’

Geen gewone vermageringspil

Rimonabant is dus geen louter vermageringsproduct. Het vermindert ook het risico op hart-en vaatziekten en moet steeds gecombineerd worden met een dieet en aangepaste lichaamsbeweging. Het richt zich specifiek tot een risicogroep van patiënten die lijden aan obesitas en een verhoogde taille- of lendenomtrek hebben. ‘Je kan de omtrek meten met een gewone lintmeter. Is de taille-omtrek bij een vrouw groter dan 88 cm , of bij de man groter dan 102 cm, dan loopt zij of hij een risico’, verduidelijkt Van Gaal. Het is een geneesmiddel op doktersvoorschrift en het is dus de arts die zal beslissen wie in aanmerking komt. Momenteel wordt het volledige onderzoeksdossier overgemaakt aan de Amerikaanse en Europese erkenningscommissies. In het beste geval komt de pil midden volgend jaar op de markt.

© magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.