Spataders

Spataders in de benen ontstaan doordat de klepjes in de aders lekken. Daardoor zakt een gedeelte van het naar boven gestuwde bloed weer naar beneden. Vervolgens zetten de aders uit en vormen zich spataders.

Hoe krijg je spataders?
Spataders in de benen ontstaan doordat de klepjes in de aders lekken. Daardoor zakt een gedeelte van het naar boven gestuwde bloed weer naar beneden. Vervolgens zetten de aders uit en vormen zich spataders. De aanleg ervoor is gedeeltelijk erfelijk. Bent u vatbaar voor spataders, vermijd dan grote hitte en langdurig rechtstaan. Dus liefst geen sauna, uitgebreid zonnekloppen of zonnebank.

Welke soorten zijn er?
De mildste vorm zijn blauwe of paarse lijntjes zonder verdikking, de zogenaamde spinnenwebben. Dat is een louter esthetisch probleem, al is het behandelbaar. Meer opvallend zijn de koordvormige spataders die bovenop het been liggen en knobbels of zakjes vormen. Daarnaast zijn er ook uitgebreide vormen die gepaard gaan met bijvoorbeeld zwelling, dikke benen of voeten, een huidaandoening of pigmentvlekken. In het meest ernstige stadium vormt er zich zelfs een open beenwonde.

Wanneer moet u naar de dokter?
Spataders die gepaard gaan met veranderingen op de benen of met klachten zoals pijn of krampen, moet u altijd laten nakijken. Het probleem kan namelijk verergeren, en huidcomplicaties door spataders zijn meestal onomkeerbaar.

Hoe behandelen?
Naast klassieke chirurgie worden spataders vandaag ook meer en meer niet-invasief behandeld. In het UZA wordt vaak gekozen voor radiofrequentie-ablatie (RFA), wat betekent dat de spataders worden dichtgemaakt met behulp van geluidsgolven. Die techniek wordt sinds kort ook gebruikt om heel kleine spataders te behandelen. Een andere mogelijkheid is Foam Echo Sclerotherapy, waarbij er schuim in de aangetaste aders wordt gespoten. Voordeel van die nieuwe behandelingen is dat ze nagenoeg pijnloos zijn. Nadeel is dat het enige tijd kan duren tot de behandelde aders verschrompeld en dus onzichtbaar zijn geworden. Laserbehandeling wordt in het UZA niet meer toegepast omdat ze vrij pijnlijk is en wordt nu vervangen door RFA. Klassieke chirurgie, waarbij de aders operatief worden verwijderd, is nog maar zelden nodig.

Info: dienst thorax- en vaatheelkunde UZA, T 03 821 37 85

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.