Samen sterk: patiënten nemen het initiatief

Ziek zijn is nooit positief, maar soms groeit er uit die moeilijke periode een mooi initiatief. Zoals wanneer ex-kankerpatiënten pruiken gaan inzamelen voor lotgenoten of een moeder van een diabetespatiënt meehelpt om vakantiekampen te organiseren voor jonge diabetici. Vier hartverwarmende verhalen. 

Pruiken voor kankerpatiënten

Toen Saskia Van de Cruys drie jaar geleden borstkanker kreeg, ging ze al de dag na de diagnose bij kapster Ann Goergen langs voor een pruik en een sjaaltje. ‘Die dingen zijn zo belangrijk. Want als je je haar verliest, durf je zonder pruik of sjaaltje niet buiten te komen en dreig je geïsoleerd te raken’, vertelt Saskia. Een synthetische pruik kost al gauw 500 euro. Saskia’s ziekenfonds betaalde daarvan 180 euro terug. ‘Voor mensen die het financieel niet breed hebben, blijft dat een aanzienlijke kost’, vervolgt Saskia. ‘Toen ik na mijn behandeling aan Ann vroeg of ze iets met mijn pruik kon doen, vertelde ze me over haar idee om pruiken te recupereren. Zo is hair in a box ontstaan. We vragen mensen om pruiken die ze niet meer gebruiken, aan ons te bezorgen. Vervolgens worden ze professioneel gereinigd en eventueel bijgeknipt, zodat we er andere kankerpatiënten een plezier mee kunnen doen.’

Patiënten die geïnteresseerd zijn in een pruik, kunnen een afspraak maken met Ann. Saskia: ‘We vragen een bijdrage van 50 euro. Daarvoor krijgt de patiënt een pruik, een staander, verzorgingsproducten en twee sjaaltjes.’ Intussen hebben de twee een kleine honderd pruiken verzameld, zodat ze bijna alle haartinten in voorraad hebben. ‘Kanker is zo al zwaar genoeg om door te maken. Niemand zou zich in die periode zorgen moeten maken over de kosten van een pruik.’

www.hairinabox.be, T 0485 94 64 30

 

Speelgoed voor zieke kinderen

Voor Sophie Van den Bergh stopte de wereld even met draaien toen haar toen 2,5 maanden oude dochtertje Juliette leukemie kreeg. ‘Intussen is ze een gezonde kleuter van 2,5 jaar oud’, vertelt Sophie. ‘Bijna een jaar hebben we echter in het ziekenhuis verbleven. Daardoor besef ik maar al te goed hoe welkom wat afleiding tijdens die lange dagen is.’ Samen met een vriendin, Kim Van Oncen, kwam ze op het idee om speelgoed voor kinderafdelingen van ziekenhuizen in te zamelen. Sophie: ‘Bedoeling is het speelgoed niet zomaar af te geven, maar er meteen een leuke dag voor de kinderen van te maken. Bring a smile hebben we ons initiatief gedoopt.’

Op 5 april 2012 vond het eerste evenement plaats op de afdeling pediatrie van het UZA. Lindsey Pfaff, Jelle Cleymans en verschillende andere BV’s tekenden present. De kinderen waren in de wolken met hun fonkelnieuwe speelgoed. Voor de jongeren waren er dvd-spelers, mp3- spelers en een Wii. Sophie: ‘Vanwege het infectiegevaar kunnen we alleen nieuwe spullen aanbieden. Het bleek alvast geen probleem om sponsors te vinden. We konden zelfs meer kopen dan gehoopt. De volgende dag al waren we ons tweede evenement aan het plannen.’ De twee schonken ook een microgolfoven en een koffiezetapparaat, bedoeld voor de ouders van patiëntjes. ‘Ik weet uit ervaring hoe zeer je tijdens een lang ziekenhuisverblijf wat comfort kunt gebruiken’, zegt Sophie. 

www.bringasmile.be

 

Kamp voor jonge nierpatiënten

De Oudervereniging voor Nierpatiëntjes organiseert al meer dan twintig jaar een kamp voor nierpatiënten tussen 6 en 18 jaar oud. Deze zomer is er een weekje Lombardsijde gepland. Een vijftigtal kinderen gaat mee, zowel dialysepatiënten als getransplanteerden. Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting en de vereniging van de oud-scouts is het kamp gratis. ‘Die kampen zijn altijd geweldig leuk’, vertelt UZA-pediatrieverpleegkundige Sofie Eerens, die al zes jaar meegaat als vrijwilligster. ‘Als de kinderen na afloop van de bus stappen, vragen ze vaak en wanneer is het volgende kamp?’ 

Zeker voor dialysepatiëntjes is een gewoon kamp moeilijk haalbaar. Sofie: ‘Bij dit kamp gaan er een arts en drie verpleegkundigen mee. Wij brengen de kinderen die hemodialyse nodig hebben naar een dialysecentrum in de buurt en koppelen ’s avonds de buikdialyse aan. Verder zorgen we ervoor dat iedereen op tijd zijn medicatie krijgt, dat de kinderen de vereiste hoeveelheid water drinken en dat eventuele voedingsbeperkingen worden gerespecteerd.’ Met de zorg voor tientallen kinderen, die ook ’s nachts wel eens een probleempje hebben, komt er voor het verpleegkundige team van slapen niet veel in huis. ‘Toch is het elk jaar volop genieten’, klinkt het.

www.ovnp.be

 

Vakantie voor kinderen en jongeren met diabetes

Ook voor jonge diabetespatiënten bestaan er al jaren vakanties met speciale begeleiding, een initiatief van de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw (VDV). Drijvende kracht achter het jongerenkamp, met deze zomer als bestemming Kroatië, is sinds enkele jaren verpleegkundige en diabeteseducator Magda Bontinck. Zij is vrijwilligster bij VDV en heeft zelf een intussen volwassen dochter met diabetes. Behalve Magda gaan er nog drie andere diabeteseducatoren, twee artsen en een diëtiste mee. De monitoren zijn zelf diabetespatiënten. 

‘Natuurlijk kunnen kinderen met diabetes ook gewoon op kamp, maar niet alle ouders zien dat zitten. Wij kunnen een oogje in het zeil houden. En we weten wat te doen bij een hypo, een plotse daling van het bloedsuikergehalte’, vertelt Magda. De kans dat de kinderen tijdens een kamp een hypo krijgen is iets groter omdat ze de hele dag actief bezig zijn. ‘We meten dan ook elke nacht het suikergehalte en geven de kinderen indien nodig extra suikers of insuline’, zegt UZA-verpleegkundige en diabeteseducator Anne Gotemans. Zij gaat dit jaar voor de tweede keer mee als begeleidster. 

Een pluspunt voor de deelnemers is het contact met andere diabetespatiënten. Zo zien ze hoe andere jongeren met hun ziekte omgaan. ‘En ze beseffen dat ze niet alleen op de wereld zijn met hun diabetes’, aldus nog Magda. 

www.diabetes.be (onder aanbod / vakanties)

Aangemaakt op
Laatste update op