Pech gehad

Heb ik u al verteld over Thierry? Een mooie, fitte, goedlachse man van begin de 40 die noodgedwongen wel ‘s in het UZA komt.

Heb ik u al verteld over Thierry? Een mooie, fitte, goedlachse man van begin de 40 die noodgedwongen wel ‘s in het UZA komt. We hebben hem ooit gefilmd, toen hij bij S.P.O.R.T.S. een fitheidstest onderging. ‘k Weet niet of u dat kent zo’n test, het komt erop neer dat je jezelf op een loopband met een mondmasker, hartslagmeter en nog andere toestellen aan je lijf, te pletter loopt. Dat laatste mag u letterlijk nemen. Ze meten dan bepaalde waarden in je bloed, het melkzuur in je spieren, en meer van dat lekkers. Zo weten ze na afloop hoe goed je in vorm bent. Of hoe rampzalig slecht. Nogal confronterend. 

Ik heb die test zelf ook ooit gedaan. Samen met Martine Tanghe, Jan Leyers, Kris Peeters en nog meer sporthelden. Ik was veruit de jongste, maar ook veruit de meest onfitte. Genant! Ook Thierry overklaste me op alle gebieden. Nochtans, hij is veertig, ik dertig. We hebben ook samen de 10 miles van Antwerpen gelopen. Nu ja, samen …  Hij deed er een uur twintig minuten over, ikzelf een uur en drie kwartier. 

Je ziet dat niet

So what, hoor ik u denken, een veertiger kan perfect beter in vorm zijn dan een luie man als jij. Wel, ik heb u nog niet verteld dat Thierry hiv-positief is. Hij moet meerdere pillen per dag slikken, hij wordt medisch van heel nabij gevolgd en dat voor de rest van z’n leven. Hij is chronisch hiv-patiënt. En daar kunnen we (voorlopig) niks aan doen. Mijn punt, beste lezer: mensen met hiv hebben een leven, zijn actief, zijn fitter dan ik en waarschijnlijk ook u, verzorgen zichzelf beter (al dan niet noodgedwongen) en zijn daardoor dikwijls veel ‘gezonder’ dan u en ik. 

En toch bekijken we hen als een soort melaatse. De maatschappij veroordeelt hen en wil er vooral niet mee geconfronteerd worden. Ze zijn ‘besmettelijk’, ze zijn ‘gevaarlijk’, het zijn mensen die het zelf gezocht hebben. Het is allemaal zo onjuist. Het zijn in de eerste plaats mensen, die pech gehad hebben en nu hun leven lang moeten knokken. Voor zichzelf, voor een liefdesrelatie, voor een plaats in de samenleving, en vooral knokken om menswaardig behandeld te worden. Misschien is de persoon die nu naast u zit ook wel hiv-positief, je ziet dat namelijk niet. Ze zien er net hetzelfde uit als hiv-negatieven. Laten we hen dan ook op die manier behandelen, net hetzelfde als alle andere mensen. Thierry, ikzelf en duizenden anderen zijn u dankbaar. 

Kobe Ilsen

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.