Muziektherapie voor kinderen met kanker

Vanaf oktober start het UZA met muziektherapie voor kinderen op de kankerafdeling. Door muziek te maken of liedjes te schrijven, kunnen patiënten over hun gevoelens communiceren. 

Muziek spelen is een ontspannende afwisseling voor kankerpatiëntjes die lange tijd niet naar buiten mogen en vastzitten op hun ziekenhuiskamer. Daarnaast is muziek maken ook een creatieve bezigheid. Verschillende kinderen op de oncologische afdeling kunnen of mogen niet naar school. Naast het onderwijs dat ze vanuit hun ziekenhuisbed krijgen, is het waardevol voor hen om ook creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld met muziek. 

Muziek maken heeft ook een therapeutisch aspect. Het kan een medium zijn voor kinderen van alle leeftijden om te communiceren over hun gevoelens. Bij heel kleine kinderen kan dat nuttig zijn omdat ze verbaal nog niet mondig genoeg zijn. Maar ook grotere kinderen hebben het niet altijd gemakkelijk om hun boosheid, verdriet of verwarring in woorden uit te drukken. Daarbij kan muziek een uitlaatklep zijn. 

Tokkelen en trommelen

'Dit project wordt financieel ondersteund door de Vlaamse Liga tegen Kanker', legt prof. dr. Koen Norga uit. 'Daarnaast hebben de leerlingen uit het zesde jaar sociaal-technische wetenschappen in Geel 1.000 euro ingezameld voor het project. Met dat geld kopen we muziekinstrumenten. Onze muziektherapeute, Leen Verbeeck, heeft al veel ervaring opgedaan in andere ziekenhuizen. Omdat we rekening moeten houden met de infectierisico's voor onze patiënten kiezen we voor instrumenten die niet van mond tot mond moeten gaan. Eigenlijk kun je al heel veel muziek maken met dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals een lepel om mee op je bed te trommelen, of je eigen stem. Maar we voorzien ook gitaren, trommels, een xylofoon …'

Individuele sessies

Het aanbod is er in de eerste plaats voor kinderen die langere tijd op de afdeling moeten verblijven. Zij zullen individuele muzieksessies krijgen, omdat het risico op infecties te groot is als ze in groep zouden spelen. Hoe vaak er tijd gemaakt wordt voor muziek, zal afhangen van de patiënten zelf. Sommige kinderen zullen er meer voor voelen dan andere. Als de therapeute tijd over heeft, kan het UZA ook oncologische patiëntjes die maar af en toe in het ziekenhuis zijn, muziektherapie aanbieden.

Gerelateerde specialismen

Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA)

Aangemaakt op
Laatste update op