Medische kiosk: de test!

Voor de raadpleging zelf meten hoe het zit met je bloeddruk, je gewicht en het zuurstofgehalte in je bloed. Het kan via de medische kiosk in het UZA. Wij deden de test.

Hoe vaak heeft een arts of verpleegkundige al jouw bloeddruk genomen? Je bent wellicht de tel kwijt. Om raadplegingen vlotter te laten verlopen, werken sommige diensten in het UZA nu met een medische kiosk. Dat apparaat meet voor de raadpleging een paar belangrijke parameters, zoals je bloeddruk en je gewicht. Zo blijft er meer tijd over voor de eigenlijke raadpleging, en verkorten de wachttijden. Maar is het ook makkelijk voor de patiënt?

Start!

Ik ga zitten op het stoeltje voor het scherm en krijg op het aanraakscherm meteen te zien wat mij te doen staat. Eerste stap: mijn identiteitskaart invoeren. Het toestel herkent mijn gegevens en de meting kan beginnen. Tot zover: even simpel als geld afhalen met je bankkaart.

Bloeddruk

Voor de bloeddruktest moet ik eerst mijn handen ontsmetten. Met wat ontsmettingsmiddel uit het pompje dat aan de zijkant hangt, is dat zo gefikst. Daarna steek ik mijn arm door een gat in de machine. De druk op mijn arm zwelt stevig aan, en stopt dan weer. Het voelt een beetje raar aan, maar eigenlijk verschilt het niet zo heel veel van een gewone bloeddrukmeting door de dokter.

Gewicht en lengte

Volgende stap: gewicht. Even rechtstaan is alles wat nodig is. Terwijl ik nog bedenk dat de machine mij nu weegt met kleren en schoenen aan, is de meting al voorbij. Op het scherm moet ik vervolgens mijn lengte ingeven. Zal ik daar toch een paar cm bovenop doen, ter compensatie van de schoenen? Nee, eerlijk zijn! De dokter ziet straks ook wel dat ik geen 1m75 ben ... Bovendien zullen de kiosken in de toekomst ook de lengte meten.

Zuurstofsaturatie

De laatste test is meteen de makkelijkste: ik moet mijn wijsvinger in een klemmetje steken. Op het scherm zie ik dat mijn zuurstofsaturatie 99 % is. Dat klinkt alvast goed. En mijn hartslag is 71. Normaal is die wel wat lager. Toch een beetje stress met al die testen, misschien?

Het ticket

Niet veel later rolt er een ticket uit de machine. Mijn resultaten, netjes onder elkaar in een lijstje. Het toestel heeft zelfs mijn BMI berekend. Iets te hoog, zo zie ik nu. Ik moet straks toch maar even met de dokter bespreken of dat kwaad kan. En die reep chocolade vanavond in de zetel, vervang ik misschien ook beter door een appel, bedenk ik ineens.

De conclusie

De hele test duurde nog geen vijf minuten, zie ik op mijn horloge. Niets dan voordelen: ik ben er snel van af, en de dokter kan de resultaten straks meteen bekijken via mijn medisch dossier. Het aanraakscherm is gemakkelijk te bedienen, zelfs voor mensen met weinig of geen computerervaring. En het ticketje met je resultaten, dat mag je zelf bijhouden. Zo kun je je eigen gezondheid nog beter opvolgen, en de resultaten achteraf eventueel bespreken met je huisarts.

Iedereen aan de kiosk

Momenteel zijn er vier medische kiosken in het UZA. Ze komen op termijn overal waar patiënten zich aanmelden en zijn bedoeld voor alle patiënten die niet opgenomen zijn. Je kan de kiosk als patiënt meteen uitproberen, of meer uitleg vragen tijdens de raadpleging, zodat je er de volgende keer mee aan de slag kunt.

Aangemaakt op
Laatste update op