Kiespijn

Stel dat u de keuze had, de vrijheid, magische krachten of gewoon een rijkelijke fantasie: hoe zou een perfect ziekenhuis er voor u uitzien?

Klein en fijn, type bed & breakfast, verpleegsters met een voornaam, artsen zonder das, ongelimiteerde bezoekuren en dat op een bedje van allesoverstemmende rust? Of zou u eerder kiezen voor kasteelgroot, degelijk, bijna decadent, all-in, behangen met diploma’s, gevloerd met expertise en wetenschappelijk gefundeerd? Ik zou het zo gauw nog niet weten. Kiezen is verliezen, niet?

Vreemd vind ik het wel, dat velen de keuze van een ziekenhuis minder nauwgezet overwegen dan pakweg de zoektocht naar een deftig stel schoenen. Zelfs een brood haal ik nog niet gemakshalve bij de bakker om de hoek (onvriendelijk), de automaat twee straten verder (oudbakken) of de supermarkt waar ik dagelijks passeer (smakeloos). We zijn niet weinig kieskeurig, and proud of it! Maar als we even geopereerd moeten worden of (zonder spoed) dienen binnen te gaan voor iets als een groot onderhoud, kiezen we vaak snel het ziekenhuis bij de eerste afrit of de arts wiens naam de huisarts netjes onleesbaar op een briefje heeft gekrabbeld.

Misschien ontbreekt het ons gewoon aan expliciete informatie waarmee we de kwaliteit van zorg kunnen vergelijken? Een ziekenhuisetalage zou in die zin wel handig zijn. Of een menukaart met promoties, specialiteiten van het huis, eenvoudige grafieken over prijs-kwaliteit, duidelijke signalisatie van wachttijden en zo meer. Of waarom geen ranglijsten opstellen met de beste dokters, een hotlist van de nieuwste behandelingen of een Vlaanderen Vakantielandbrochure der hoogst aangeschreven ziekenhuizen? Een beetje Tien om te zien, maar dan voor de ziekelijke gezondheidsfreaks. Het lijkt hallucinant, maar het komt eraan. Onthoud mijn woorden!

Hoe dan ook: een second opinion doet geen zeer (het zou een Bond zonder Naam-spreuk kunnen zijn). Zo blijkt uit recent onderzoek dat het risico op overlijden bij sommige vormen van kanker lager ligt in ziekenhuizen die meer ervaring hebben. Het loont dus wel al eens de moeite om je blik gezondheidsgewijs te verruimen, de mogelijkheden te overzien om dan weloverwogen te kiezen. Kiezen is verliezen? Nee, kiezen is een luxe.

Bart Paepen, verpleegkundige intensieve zorg

Aangemaakt op
Laatste update op