Hepatitis

Hepatitis is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid en in sommige gevallen geelzucht. Veel patiënten zijn besmet zonder dat ze het weten.

Wat hebben hepatitis A, B en C gemeen?
Het gaat telkens om een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid en in sommige gevallen geelzucht. Veel patiënten zijn besmet zonder dat ze het weten.

Hoe raakt iemand besmet?
Besmetting met hepatitis A gebeurt via besmet voedsel, meestal in gebieden waar de hygiëne minder goed is. De voorbije maanden waren er beperkte epidemieën in eigen land, meer bepaald in een aantal Limburgse scholen.

Hepatitis B en C worden bij ons voornamelijk overgedragen via besmet bloed of – vooral in het geval van hepatitis B – seksueel contact.  Risicogroepen zijn dan ook mensen met wisselende seksuele contacten en druggebruikers. Maar ook het aanbrengen van een tatoeage of piercing, of acupunctuur met niet-steriel materiaal, kan besmetting veroorzaken. Tot 1990 waren ook patiënten die regelmatig bloedtransfusies kregen een belangrijke risicogroep voor hepatitis C. In die periode bestond er namelijk geen test om het virus in het bloed op te sporen.

Hoe ernstig is hepatitis?
Hepatitis A gaat meestal vanzelf voorbij. Hoe jonger de patiënt, hoe minder symptomen. Maar heel uitzonderlijk escaleert de ziekte en is een levertransplantatie nodig. Ook hepatitis B gaat in 90 tot 95% van de gevallen vanzelf over. Bij hepatitis C is die kans maar 20%. Als hepatitis B of C chronisch wordt, leidt dat tot leverbeschadiging en is er een sterk verhoogd risico op levercirrose en leverkanker. Er bestaat weliswaar medicatie die hepatitis B en C onderdrukt en hepatitis C zelfs elimineert. Maar de behandeling slaat lang niet altijd aan, duurt lang en kan heel wat nevenwerkingen hebben.

Is er een vaccin?
Ja, sinds 1999 worden baby’s en 11-jarigen systematisch ingeënt tegen hepatitis B. Ook risicogroepen krijgen de raad zich te laten vaccineren. Ook tegen hepatitis A is er een vaccin, dat vooral nuttig is als u naar een risicogebied reist. Tegen hepatitis C bestaat er geen vaccin.

Info Dienst gastro-enterologie hepatologie UZA, T 03 821 33 23

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.