Geluidsoverlast en uw gezondheid

Van oorsuizen over hartritmestoornissen tot mentale problemen: lange tijd blootstaan aan intensieve geluiden kan uw gezondheid aantasten. De 9 meest voorkomende effecten van lawaaihinder.

Van oorsuizen over hartritmestoornissen tot mentale problemen: lange tijd blootstaan aan intensieve geluiden kan uw gezondheid aantasten. De 9 meest voorkomende effecten van lawaaihinder.

1. Gehoorverlies
Als u lange tijd aan geluidsoverlast blootstaat, loopt u het risico dat uw gehoor beschadigd raakt en dat u op termijn minder goed hoort. De regio die de hoge tonen registreert, is het kwetsbaarst.
 

2. Oorsuizen en tinnitus
Naast gehoorverlies kan intens lawaai ook oorsuizen of tinnitus veroorzaken. Daarbij hoort iemand constant een geluid dat niet afkomstig is van een externe bron. Dat kan geruis zijn, maar ook gefluit, gesis, gebrom …
 

3. Oorpijn en overgevoeligheid
Een geluid is soms zo sterk dat het letterlijk pijn doet aan de oren. Meestal gaat die pijn over wanneer het lawaai stopt, maar bij sommige mensen leiden extreme geluidsprikkels tot hyperacousis, een overgevoeligheid voor alle geluiden. Het lawaai van een vaatwasser die leeggemaakt wordt bijvoorbeeld, is voor hen gewoon ondraaglijk.
 

4. Geluidsvervorming
Wanneer bepaalde regio’s in het binnenoor niet meer naar behoren werken, bestaat de kans dat geluiden vervormd worden waargenomen. Vooral voor muzikanten stelt dat een groot probleem.
 

5. Slaapproblemen
Sommige mensen slapen door alles heen, anderen ontwaken al bij een heel lichte geluidsprikkel. De meesten worden wakker vanaf 30 decibel, het geruis van een voorbijrijdende auto. Het kan daarbij gaan om een bewuste of om een onbewuste ontwaking van enkele seconden. Hoe dan ook, bij frequente prikkels raakt uw nachtrust verstoord.
 

6. Verminderde leerprestaties
Jongeren met gehoorverlies kunnen een leerachterstand oplopen omdat ze de leerkracht niet zo goed verstaan. Hebben ze daarbij ook nog eens last van tinnitus, dan is het voor hen extra moeilijk zich te concentreren. Ook vermoeidheid door slaapproblemen als gevolg van oorsuizen of nachtlawaai geeft soms aanleiding tot ondermaatse prestaties op school.
 

7. Hartritmestoornissen
Op concerten met heel luide bastonen, kan het hart — heel uitzonderlijk — het ritme van de bas aannemen, waardoor de bloedcirculatie ontregeld raakt. Ook ’s nachts leidt lawaai soms tot hartproblemen. Wanneer we slapen, worden geluidsprikkels verwerkt door ons lichaam. De adrenaline stijgt, en dus ook de bloeddruk — en dat in een periode waarin we eigenlijk moeten rusten. Dat vormt een voedingsbodem voor hartproblemen.
 

8. Sociaal isolement
Wie gevoelig is voor geluid, zal activiteiten met veel lawaai mijden. Ook mensen met gehoorverlies gaan sociale activiteiten uit de weg omdat ze het moe zijn steeds te moeten vragen om zinnen te herhalen.
 

9. Mentale problemen
Klachten rond gehoorschade als tinnitus of hyperacousis gaan dikwijls hand in hand met klachten als depressie, angststoornissen en allerhande psychosomatische aandoeningen. Het staat nog niet 100% vast of problemen als tinnitus en overgevoeligheid voor geluid leiden tot mentale problemen, of dat het net omgekeerd werkt, maar sowieso ervaren mensen met tinnitus en hyperacousis vaak een verlies aan levenskwaliteit.

Info: dienst neus-, keel- en oorziekten UZA, T 03 821 33 85, dienst psychiatrie, T 03 821 39 38, slaapcentrum UZA, T 03 821 38 00

 

Wat is te luid?

Vanaf wanneer lawaai echt schadelijke effecten heeft, hangt niet alleen af van de intensiteit van het geluid, maar ook van de duur. De gevoeligheid voor gehoorschade varieert bovendien van persoon tot persoon. De wet bepaalt in elk geval dat muziek op festivals niet hoger mag gaan dan 100 decibel, en een werkgever die zijn werknemers 8 uur blootstelt aan 80 decibel, moet goede gehoorbescherming bieden.

Zo vermijdt u gehoorschade

 
 

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.