Afdeling vernieuwd: meer comfort voor iedereen

Herstellen na een blaas- of maagoperatie kan voortaan op een volledig vernieuwde afdeling met meer licht en comfort. Voor patiënten met extreem overgewicht is er een aangepaste kamer.

Herstellen na een blaas- of maagoperatie kan voortaan op een volledig vernieuwde afdeling met meer licht en comfort. Voor patiënten met extreem overgewicht is er een aangepaste kamer.

Afdeling D3, bestemd voor patiënten van de diensten urologie en abdominale heelkunde, is er sinds de renovatie een stuk aangenamer op geworden. Alle kamers zijn uitgerust met klimaatplafonds, waarin een verwarmings- en koelingsysteem verwerkt zit. De ramen hebben driedubbele, zonnewerende beglazing en de gordijnen en rolluiken zijn vervangen door een geruisloze zonnewering, die patiënten vanuit hun bed kunnen bedienen.

De afdeling telt uitsluitend een- en tweepersoonskamers. 'In de tweepersoonskamers hebben we de traditionele schuifgordijnen om bedden van elkaar af te scheiden, vervangen door uitrolwanden. Die zijn minder hoog, zodat patiënten te allen tijde licht en lucht hebben. Alle patiënten hebben ook hun eigen televisie', zegt Stefan Vanautryve van de technische dienst. De brede en hoge deuren naar de gang zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Handig zijn ook de smalle kleerkasten op wielen, die indien nodig mee naar een andere afdeling kunnen verhuizen.

Vlot van bed naar zetel

Ook voor de verpleegkundigen is het vlotter werken op de nieuwe D3. Zo bevindt zich boven elk bed een tillift, zodat het team patiënten gemakkelijk van hun bed naar de zetel of rolstoel kan helpen.

'Nieuw is ook de kamer voor patiënten met extreem overgewicht. Aangezien op onze afdeling ook patiënten verblijven die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan, moeten we ook daar op bedacht zijn', vervolgt hoofdverpleegkundige Eline Vinck. De kamer heeft de grootte van een tweepersoonskamer en is zo ontworpen dat de verpleegkundige de patiënt met de tillift tot in de badkamer kan verplaatsen. Daar kan hij of zij de patiënt indien nodig in de liftstoel wassen. 'Dat is mogelijk doordat de verpleegkundige een wand van de badkamer kan openzetten. De badkamer heeft ook aangepast sanitair en een extra ruime deuropening', legt Vanautryve uit.  

Op de vernieuwde afdeling bevindt zich voorts een stomaruimte waarin patiënten kunnen leren om met hun stomamateriaal om te gaan. Die is uitgerust met een onderzoekstafel en een toilet. Er staat ook een grote spiegel, zodat patiënten kunnen zien hoe ze het materiaal bij zichzelf aanbrengen. 'Zeker voor patiënten die op een tweepersoonskamer liggen, is die ruimte een grote vooruitgang op het vlak van privacy', zegt Vanautryve.
 

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.