magUZA JANUARI 2014


DOSSIER ERFELIJKE HARTPROBLEMEN

 

Artikels

Medisch - Neuromodulatie in het UZA: wie werkt er op de zenuwen?

De werking van de zenuwbanen beïnvloeden: dat is ruw samengevat neuromodulatie. In het UZA wordt de techniek voor diverse aandoeningen ingezet, van rugpijn en oorsuizen tot depressie en incontinentie.

Lees verder

Medisch - Pancreaskanker: tweede mening, tweede kans

De diagnose pancreaskanker is een zwaar verdict, al is de ene pancreastumor de andere niet. ‘Zogenaamd ongeneeslijke patiënten kunnen we soms toch nog een kans bieden’, zegt dr. Geert Roeyen.

Lees verder

Medisch - Stoelgangtransplantatie bedwingt infectie

Een stoelgangstaal van haar kleindochter verloste een bejaarde patiënte vorige zomer van een ernstige darminfectie. Daarmee was de eerste stoelgangtransplantatie in het UZA een feit. 

Lees verder

Gezond - Hou uw rug te vriend in 7 tips

Wie al eens rugklachten heeft gehad, weet hoe belangrijk het is om je rug in ere te houden. Bewegen, werken en slapen met respect voor je rug zou een gezonde reflex moeten zijn. Zeven tips voor een sterke rug. 

Lees verder

Gezond - Natuurlijk bevallen of keizersnede?

Almaar meer vrouwen bevallen met een keizersnede. Normale evolutie of slechte zaak? Prof. dr. Yves Jacquemyn, diensthoofd gynaecologie, houdt zes veel gehoorde uitspraken over keizersnedes tegen het licht.

Lees verder

Zorg - Hypnose verlost kinderen van buikpijn

Kinderen met buikpijn waarvoor geen medische oorzaak wordt gevonden, kunnen in het UZA worden behandeld met hypnose. ‘De kinderen nemen zelf de controle over hun pijn terug’, vat hypnotherapeut Ann Roete samen. Een verhaal van stress, knopen en hoe ze te ontwarren.

Lees verder

Zorg - Bekomen in ZorgHotel Drie Eiken

Naast het UZA wordt tegen begin 2015 een ZorgHotel gebouwd, dat Drie Eiken zal heten. Een ideale tussenstap voor wie na een ziekenhuisopname geen dringende medische zorg meer nodig heeft, maar zich toch nog niet sterk genoeg voelt om naar huis te gaan. 

Lees verder

Zorg - De plichten van een patiënt

Om u de beste behandeling en verzorging te kunnen geven, hebben onze medewerkers ook uw hulp en medewerking nodig. Wat verwacht het UZA van u als patiënt?

Lees verder

Rubrieken

Onvergetelijk - Toen zo breekbaar ...