magUZA OKTOBER 2013


DOSSIER LONGKANKER

 

Artikels

Medisch - Zwanger van een baby met een afwijking

Als je hoort dat het kindje in je buik een ernstige afwijking heeft, staat de wereld stil. Niets kan dat verdriet goed maken, maar de juiste opvang maakt de ontreddering iets minder groot. ‘Wij zijn er om informatie te geven én een luisterend oor te bieden’, zegt vroedvrouw Veerle De Craemer. 

Lees verder

Medisch - IWT-project: slaaponderzoek met minder hinder

Sensoren ontwikkelen om patiënten tijdens hun slaap op te volgen zonder hen te hinderen, dat is het doel van NXT_SLEEP, een onderzoeksproject van de dienst pneumologie, het slaapcentrum van het UZA en een reeks Vlaamse toptechnologiebedrijven.

Lees verder

Medisch - Gezocht: stamceldonor (m/v)

Ze deed het ‘om de hoop te vergroten’, maar nog geen jaar nadat ze zich opgaf als stamceldonor werd Charley Spelter opgeroepen om beenmerg te doneren aan een Amerikaanse vrouw. ‘Ik zou het meteen opnieuw doen,’ zegt ze, ‘en ik heb ook al een aantal vrienden overtuigd.’

Lees verder

Gezond - 10 tips bij moeilijke eters

U hebt alles al geprobeerd, en toch wil uw kind maar niet eten. Veel ouders kennen de frustratie. Wat doe je het best (of net niet) om je kroost aan het eten te krijgen? Tien tips van logopediste Miek Claes en kindermaag-darmspecialist dr. Els Van de Vijver.

Lees verder

Gezond - Het griepvaccin in 10 vragen

Vanaf oktober is het nieuwe griepvaccin beschikbaar. Bent u zwanger, ouder dan 65 of lijdt u aan een long-, hart-, lever-, nieraandoening of aan diabetes? Of bent u zelf arts of verpleegkundige? Laat u dan zeker vaccineren bij uw huisarts of bedrijfsarts. Alles wat u moet weten over de griepprik!

Lees verder

Zorg - Levend donorschap in de lift: Johan gaf een nier aan zijn zoon

Steeds meer mensen beslissen om een nier af te staan aan een familielid. Dat is goed nieuws, want transplantnieren van levende donoren doen het beter dan organen van overleden donoren. Het UZA let erop dat donoren vrij en doordacht beslissen. Het verhaal van Johan, die een nier schonk aan zijn zoon.

Lees verder

Zorg - Het gevecht tegen de medicatiefout

Missen is menselijk, maar medicatiefouten kunnen zware gevolgen hebben voor de patiënt. Het UZA brengt alle incidenten in kaart met een nieuw registratiesysteem. Zo kunnen de afdelingen actie ondernemen om die fouten in de toekomst te vermijden.

Lees verder

Zorg - Muziektherapie voor kinderen met kanker

Vanaf oktober start het UZA met muziektherapie voor kinderen op de kankerafdeling. Door muziek te maken of liedjes te schrijven, kunnen patiënten over hun gevoelens communiceren. 

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - U zegt: afasie

Witjas van dienst - Op goede voet met de podoloog

Onvergetelijk - Eens arts, overal arts