magUZA OKTOBER 2012


DOSSIER SUIKERZIEK

 

Artikels

Medisch - Topgeneeskunde op kindermaat

Als je kind kanker krijgt, wil je een beroep kunnen doen op de beste behandelingen zonder daarvoor het halve land te moeten doorkruisen. In het nieuwe pediatrisch oncologisch centrum van het UZA kunnen kinderen uit de regio Antwerpen voortaan gespecialiseerde kankertherapieën krijgen dicht bij huis.

Lees verder

Medisch - Je bent jong en je drinkt wat?

Jongeren die zich op korte tijd lazarus drinken en in het ziekenhuis belanden: ook in ons land is bingedrinking een groeiend probleem. ‘Als eerste stap willen we het fenomeen nu voor België in kaart brengen’, zegt prof. dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie in het UZA.

Lees verder

Medisch - Dunnedarmtransplantatie geeft Roland nieuw leven

Nadat zijn darmen bijna volledig waren verwijderd, zag Roland (53) zich veroordeeld tot een leven van zware gezondheidsproblemen en ziekenhuisopnames. Een dunnedarmtransplantatie, de eerste in het UZA, keerde het tij. ‘Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen’, zegt hij. 

Lees verder

Gezond - Slaapproblemen bij kinderen: bedtijd, bedstrijd?

Als een kind nacht na nacht moeilijk inslaapt of doorslaapt, kan het hele gezin onder druk komen te staan. Hoe komt zoiets, en vooral: wat doet u eraan? ‘Een slaapprobleem is vaak aangeleerd’, zegt dr. Stijn Verhulst, verantwoordelijk voor het slaapcentrum van de dienst pediatrie. 

Lees verder

Gezond - Urineverlies bij vrouwen: met gedruppel naar de dokter

Incontinentie is voor de meeste jonge vrouwen een ver-van-mijn-bedshow. Ongewild urineverlies kan echter op elke leeftijd voorkomen. Dr. Alexandra Vermandel, kinesitherapeute, en prof. dr. Stefan De Wachter, uroloog, vertellen alles wat je wilde weten over incontinentie, maar nooit durfde te vragen.

Lees verder

Zorg - Artsen zonder vakantie: UZA-medewerkers met een missie

Artsen Zonder Vakantie (AZV) is een organisatie die medische projecten opstart in Afrika. Ze maakt Belgische artsen, verpleegkundigen, laboranten, kinesisten … warm om twee weken mee te werken en opleiding te geven in die Afrikaanse ziekenhuizen. Vier UZA-medewerkers over hun AZV-missies.

Lees verder

Zorg - Elektronisch patiëntendossier: het papieren tijdperk is voorbij

Sinds enkele jaren zijn de papieren medische dossiers in het UZA vervangen door een elektronische versie. Praktisch is het elektronisch medisch patiëntendossier een hele vooruitgang, maar wat betekent dat zoal concreet? Wie mag allemaal uw dossier inkijken? En krijgt u er zelf inzage in? 

Lees verder

Zorg - Patiëntveiligheid: UZA meldt en leert

Hoe goed zorgverleners ook hun best doen, er kan altijd iets misgaan, ook in een ziekenhuis. Het UZA doet al jaren inspanningen voor de patiëntveiligheid, sinds vorig jaar onder de noemer UZA meldt en leert. 

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - Hersenschudding

Witjas van dienst - De fantomen van de radiotherapie

Columns - Echt gelukkig zijn