magUZA JANUARI 2012


DOSSIER HARTAANVAL

 

Artikels

Medisch - Diagnose: te oud?

10% van alle hartoperaties in België gebeurt bij patiënten ouder dan tachtig jaar. Niemand die nog opkijkt van een 85-jarige met een nieuwe heup of lens. Wie of wat bepaalt of een hoogbejaarde patiënt nog in aanmerking komt voor een behandeling of operatie? Hoe moeilijk is het soms om die knoop door te hakken?

Lees verder

Medisch - Verademing voor longpatiënten

Een nieuwe techniek, ontwikkeld door de dienst longziekten, brengt de longen in detail in beeld. Dat opent de deur naar een behandeling op maat voor chronische longpatiënten. ‘Sommigen hebben werkelijk al alle mogelijke medicijnen geprobeerd. Hen kunnen we nu opnieuw perspectief bieden,’ zegt prof. dr. Wilfried De Backer, diensthoofd pneumologie. 

Lees verder

Medisch - Op de voet gevolgd

Een op zes diabetici krijgt vroeg of laat een ernstige voetwonde. In de diabetische voetkliniek van het UZA kunnen ze terecht voor advies en behandeling. ‘Snel hulp zoeken is de boodschap’, beklemtoont vaatchirurg dr. Patrick Lauwers, coördinator van de voetkliniek.

Lees verder

Gezond - Bloed geven in vijf vragen

Honderdduizenden zakjes bloed vinden jaarlijks hun weg naar de ziekenhuizen in Vlaanderen. Dat is de verdienste van de vele duizenden donoren die vrijwillig bloed, bloedplaatjes of plasma afstaan. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Vijf vragen over bloed geven. 

Lees verder

Gezond - Anticonceptie à la carte

Van condoom of pessarium tot pil of spiraaltje: anticonceptie is letterlijk verkrijgbaar in alle vormen en maten. Wat past het best bij wie? Een overzicht van de meest gebruikte methoden.

Lees verder

Zorg - Transmurale zorg: zorg door de muren heen

De zorg die u krijgt in het ziekenhuis, staat niet los van de zorg die na het ziekenhuis volgt of die eraan is voorafgegaan. Het UZA is een onderdeel van een hele keten, die zo goed mogelijk moet worden gestroomlijnd. Hoe draagt het UZA daartoe bij?

Lees verder

Zorg - "Jonge mensen met kanker, dat went nooit"

Al meer dan twintig jaar is Greta Coppens (79) vrijwilliger op de afdeling oncologie van het UZA. Elke donderdag is ze er voor de patiënten. Voor een bemoedigend woord, een gesprek, om een krant te halen of gewoon om even bij de patiënt te zitten. ‘Ik krijg meer van die mensen dan ik ooit kan teruggeven’, zegt Greta.

Lees verder

Zorg - Zwaaien naar de juf

In een ziekenhuisbed liggen en intussen toch je vinger opsteken in de klas? Dat kan dankzij Bednet: via camera’s en een internetverbinding kunnen langdurig zieke kinderen live lessen meevolgen in hun klas. ‘Een uitstekend initiatief’, vindt prof. dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie van het UZA.

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - Nuchter zijn

Columns - Crash en crasher