magUZA JANUARI 2010


DOSSIER HERSENEN IN BEELD

 

Artikels

Medisch - AUREA: op zoek naar evenwicht en astronauten

Het AUREA, het evenwichtslaboratorium van het UZA, staat wereldwijd bekend om zijn expertise. Zowel de ESA als de NASA, de Europese en de Amerikaanse ruimtevaartorganisaties, werken er graag mee samen. En als er ooit mensen op Mars rondlopen, zal het AUREA daarin een rol hebben gespeeld.

Lees verder

Medisch - Intensieve zorg: het best bewaakte bed

Wie voor het eerst een familielid op intensieve zorg bezoekt, is onder de indruk van de overmacht aan ingewikkelde apparatuur, slangetjes en piepende monitors. Waarvoor dient al die technologie? En wat maakt intensieve zorg eigenlijk precies intensief?

Lees verder

Medisch - Computertechnologie helpt bij diagnose

Zo’n 6 à 7.000 ziekten zijn zogenaamde weesziekten. Ze komen zo zelden voor dat de kennis over de ziekte wereldwijd verspreid zit en de patiënt vaak lang moet wachten op een definitieve diagnose. Daar wilden het UZA en IT-bedrijf IBM samen iets aan doen.

Lees verder

Gezond - Ai, mijn oren!

Geluid kan prachtig zijn, maar ook een bron van ergernis. Te veel en te luid geluid kan bovendien uw gehoor aantasten. Vier opmerkelijke weetjes over gehoorschade en hoe het te voorkomen.

Lees verder

Gezond - Veilig zwanger: feiten en fabels

Zelden komen zo veel tantes, buurvrouwen en collega’s met goedbedoeld advies aanzetten als wanneer je zwanger bent. Geen mosselen eten, niet naar de sauna en zeker niet vliegen. Maar wat is daar nu echt van aan? We vragen het aan prof. dr. Yves Jacquemyn, diensthoofd gynaecologie.

Lees verder

Zorg - Genees je van een glimlach?

Goede zorg is veel meer dan het juiste pilletje op het juiste moment. Een arts, zorgkundige en drie verpleegkundigen praten over het belang van het niet meetbare: respect en vertrouwen, een attent gebaar of een luisterend oor. ‘Een goede relatie met de patiënt draagt zeker bij tot zijn herstel.’

Lees verder

Zorg - Aandacht voor ondervoeding

Opmerkelijk: zo’n 20% van de patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen, zijn ondervoed. Die slechte voedingstoestand kan het herstel flink vertragen. Met een nieuwe aanpak en een infobrochure wil het UZA het probleem bij de wortel aanpakken.

Lees verder

Zorg - Mooi vanbuiten, sterker vanbinnen

Als je er goed uitziet, voel je je ook beter. Dat is het idee achter Look good, feel better, een workshop rond lichaams- en gelaatsverzorging die de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) gratis aanbiedt. ‘Het draait om veel meer dan make-up’, zegt huidconsulente Miche Garritsen.

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - Hoge bloeddruk

Witjas van dienst - Speed-date op spoed

Columns - In de wachtzaal