magUZA AUGUSTUS 2020


DOSSIER BEROERTE

 

Artikels

Gezond - Luchtvervuiling: kinderen zijn extra kwetsbaar

Luchtvervuiling is slecht voor de luchtwegen en het hart en kinderen zijn extra kwetsbaar. Daar twijfelt haast niemand nog aan, al is de gezondheidsimpact van die vervuiling nog lang niet ontrafeld. Het UZA wil het onderzoek vooruithelpen en de samenleving van de risico’s bewustmaken, met harde feiten in de hand.

Lees verder

Gezond - Geniet, maar sport met mate

Geeft intensief sporten hartproblemen op latere leeftijd? En hoe sport je dan wel gezond? De dienst cardiologie onderzoekt het met de studie Master@Heart. Want ook voor sporten en het hart geldt: trop is soms teveel.

Lees verder

Zorg - Venster op de wereld: UZA breidt psychologenwerking uit

Voortaan kan elke patiënt die in het UZA is opgenomen terecht bij een psycholoog. 'Weten dat hun emoties normaal zijn, is vaak al een geruststelling', zegt hoofdpsychologe Dominique Van Praag.

Lees verder

Zorg - 'Ook in een coronacrisis horen patiënten aan het roer te staan'

Hoe heeft het UZA de voorbije maanden de coronacrisis getrotseerd? Wat weten we intussen over het virus en welke lessen trekken we uit de voorbije periode? Begin juli, vlak voor het virus lokaal heropflakkerde, staken we ons licht op bij medisch directeur prof. dr. Guy Hans en microbioloog prof. dr. Herman Goossens.

Lees verder

Zorg - Hart voor ouderen: eigen dagkliniek en 24 bedden voor geriatrie

Op 25 mei ging het dagziekenhuis voor geriatrische patiënten van start en op 2 september opende de acute verpleegafdeling geriatrie. De vaak complexe problematiek van oudere patiënten vraagt immers een specifieke aanpak.

Lees verder

Zorg - Orgaandonatie en geloof: het taboe doorbroken?

In bepaalde geloofsgemeenschappen heerst tot op vandaag een taboe rond orgaandonatie - dat stellen zowel patiënten als transplantatieteams vast. Net daarom is iedereen goed informeren over hoe orgaandonatie werkt zo belangrijk. 

Lees verder

Rubrieken