magUZA JULI 2017


DOSSIER CARDIOLOGIE

 

Artikels

Medisch - Leven met de ziekte van Parkinson: 'Bewegen helpt. Humor ook'

Je krijgt de diagnose parkinson en dan moet je verder met je leven. Chantal (54), Marc (63) en Pascal (50) vertellen hoe ze dat doen. 'Mijn man begrijpt soms niet hoe ik kan blijven lachen.'

Lees verder

Medisch - Zwaargewond op de spoeddienst: 'Scannen binnen het half uur'

Breng patiënten na een zwaar ongeval niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar naar een gespecialiseerd traumacentrum, zo luiden de recentste aanbevelingen. Daar staat bij aankomst een compleet team klaar voor de patiënt.

Lees verder

Medisch - Voedselallergie: licht op groen voor pinda?

Het UZA laat allergische kinderen op jonge leeftijd al pindakaas eten. Dat verkleint hun risico op een latere pinda-allergie. Kinderarts-allergoloog prof. dr. Margo Hagendorens verklaart de opmerkelijke aanpak.

Lees verder

Gezond - Verre reizen, exotische bacteriën

Gaat u deze zomer op reis naar een exotische bestemming? Weet dat er vaak ongemerkt een exotische bacterie weer mee naar huis komt. Maar waar zitten al die beestjes, en hoe zijn ze te vermijden?

Lees verder

Gezond - Bloed geven? Zeker doen!

Zo'n 185.000 Vlamingen geven regelmatig bloed. Dat is ook nodig, want dagelijks hebben honderden mensen bloed nodig om te overleven. Vijf veel gestelde vragen over bloed geven.

Lees verder

Zorg - Camera's in het ziekenhuis: wat mag en wat niet

Van de bewakingscamera tot monitoring op intensieve zorg: de kans dat u als patiënt of bezoeker in het UZA op de gevoelige plaat wordt vastgelegd, is groot. Wat mag en wat mag niet?

Lees verder

Zorg - Educatie buikvliesdialyse: Leren zorgen voor jezelf

Ahmed (67) moet aan de nierdialyse. Verpleegkundige Vera Kovacic leert hem in het ziekenhuis hoe hij thuis aan buikspoeling kan doen. 'Mijn oudste patiënt is ouder dan tachtig', zegt ze.

Lees verder

Zorg - Oedeemkliniek opent in zorghotel

Patiënten met oedeem kunnen sinds februari in het Zorghotel Drie Eiken terecht in de gloednieuwe oedeemkliniek van het UZA en de Universiteit Antwerpen. Die combineert de gespecialiseerde behandeling van oedeem met het comfort van een hotel.
 

Lees verder

Rubrieken