magUZA APRIL 2017


DOSSIER NEUROMUSCULAIRE ZIEKTEN

 

Artikels

Medisch - Zeldzame kanker: werk voor specialisten

Patiënten met een zeldzame kanker hebben betere kansen in een gespecialiseerd ziekenhuis. Omdat de artsen er meer ervaring hebben, en ook de nieuwste behandelingen inzetten. Zo test het UZA als enige in Vlaanderen een therapeutisch vaccin tegen longvlieskanker.

Lees verder

Medisch - Mastocytose en hereditair angio-oedeem (HAE): Grote expertise voor kleine groep patiënten

Mastocytose en hereditair angio-oedeem, zelfs sommige artsen hebben er nog nooit van gehoord. De dienst immunologie heeft door de jaren een grote expertise opgebouwd rond die zeldzame ziekten.

Lees verder

Medisch - Nieuwe technieken bij slokdarmproblemen

Mensen die veel last hebben van brandend maagzuur, krijgen soms slokdarmproblemen en uitzonderlijk zelfs slokdarmkanker. Het UZA past de allernieuwste technieken toe om dat doemscenario te voorkomen.

Lees verder

Gezond - Alcohol: de nuchtere feiten

Alcohol komt steeds meer onder vuur te liggen. Terecht of niet? We zetten zes ontnuchterende feiten over alcohol op een rijtje.

Lees verder

Gezond - Zelfmedicatie: do's en don'ts

U hoeft niet voor elk klein kwaaltje naar de dokter te hollen. Soms is het perfect mogelijk om een lichte hoofdpijn of koorts zelf aan te pakken. Maar als u daarvoor een geneesmiddel gebruikt, hou dan wel enkele regels in acht.

Lees verder

Zorg - Ziekenhuisgroepering: 'De juiste specialist op het juiste moment'

Om de gezondheidszorg efficiënter te organiseren, gaan ziekenhuizen steeds meer samenwerken. Hoe dat in de praktijk werkt, ondervonden Jessy en Dennis, toen hun ongeboren zoontje een nierprobleem bleek te hebben.

Lees verder

Zorg - Euthanasie - het laatste verzoek

Een op de twintig overlijdens in Vlaanderen gebeurt na euthanasie. 'Als patiënten weten dat euthanasie een optie is, zijn ze vaak erg opgelucht', zegt prof. dr. Patrick Cras, diensthoofd neurologie.

Lees verder

Zorg - Lymfoedeem bij borstkanker: EFforT-BCRL-studie

Bijna 1 op 6 borstkankerpatiënten die een operatie heeft gehad, krijgt nadien te maken met een onaangenaam bijverschijnsel: vochtophoping of lymfoedeem. In het UZA loopt nu een groot onderzoek naar een nieuwe behandeling die gebruikt maakt van fluoroscopie.

Lees verder

Rubrieken

Witjas van dienst - Luisterend oor op neonatologie