magUZA JULI 2016


DOSSIER NIERZIEKTEN

 

Artikels

Medisch - Slaapgeneeskunde in de lift

Een slaapprobleem kan vele oorzaken hebben. ‘Je moet altijd de hele patiënt bekijken’, zegt prof. dr. Johan Verbraecken, van het UZA-slaapcentrum. ‘Met een multidisciplinair team bovendien.’ Dat ondervond ook Jurgen, bij wie na jaren slechte nachten slaapapneu werd vastgesteld.

Lees verder

Medisch - Immuuntherapie: afweersysteem versus kanker

Het eigen afweersysteem stimuleren om kankercellen te bestrijden: dat is in een notendop immuuntherapie. Het UZA trekt volop mee aan de onderzoekskar, onder meer met een vaccin voor leukemiepatiënten.

Lees verder

Medisch - Delirium op intensieve zorg

Meer dan de helft van de patiënten op intensieve zorg maakt vroeg of laat een delirium door. De patiënt komt in een toestand van verwardheid en verminderd bewustzijn. Met een gerichte aanpak slagen we erin om veel leed te voorkomen.

Lees verder

Gezond - Gezondheidsapps: welkom bij dr. Smartphone

Kijken of een moedervlekje verdacht is, bijhouden hoe actief u bent of zelfs een diagnose stellen: voor alles en nog wat bestaan er gezondheidsapps. Een positieve evolutie of de zoveelste hype?

Lees verder

Gezond - Veilig in de zon met kinderen

Met uw kinderen naar de zon? Prima, zolang u ze maar goed beschermt tegen zonnebrand. UZA-dermatologe dr. An Bervoets legt uit hoe u dat het best doet.

Lees verder

Zorg - TriaGo! Ex-kankerpatiënten trainen voor Zwinathlon

Welke invloed heeft intensief sporten op de gezondheid van ex-kankerpatiënten? Dat proberen het UZA en AZ Monicia te achterhalen met het project TriaGo! Bij dit wetenschappelijk onderzoek worden twaalf voormalige kankerpatiënten én hun buddy’s klaargestoomd voor een kwarttriatlon.

Lees verder

Zorg - Hulp na een overlijden

Na een overlijden krijgen de achtergebleven familieleden heel wat emoties te verwerken én een hoop praktische zaken te regelen. Het UZA probeert hen daar zo goed mogelijk bij te ondersteunen.

Lees verder

Zorg - Spelen met licht: nierpatiëntjes achter de camera

Elk jaar zet fotograaf Nicolas Sonnet zich belangeloos in voor kinderen in bijzondere situaties. Dit jaar bracht hij kinderen met een nierziekte op een ludieke manier de basis van de fotografie bij.

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - Geconventioneerd?

Witjas van dienst - Agent van het beddenhuis

Columns - Digitale hoop

Columns - Home?

Onvergetelijk - Van patiënt naar werknemer