Wat doet die kop koffie 's ochtends eigenlijk echt met ons? Neuroloog legt uit: “Verrassend nieuw onderzoek”
De meeste koffiedrinkers zoeken heil in hun vertrouwde kop koffie ‘s ochtends om vermoeidheid weg te nemen én om beter te kunnen presteren op het werk. “Tegen mij moet je niet praten voor die eerste koffie”, klinkt het hier en daar weleens. Maar kunnen we ons effectief beter concentreren door die kop cafeïne en voelen we ons daardoor beter of beelden we ons dat in? Neuroloog Patrick Cras legt uit wat die koffie precies met je doet.
“Er is ondertussen al heel wat onderzoek uitgevoerd naar de effecten van cafeïne op onze cognitieve en motorische activiteiten”, vertelt professor Patrick Cras, diensthoofd Neurologie bij UZA. “Cafeïne is een stimulerende stof met effect op het orthosympathische zenuwstelsel, dat reactietijden verbetert en het lichaam uit rusttoestand haalt: dat weten we dus al langer dan vandaag.”
Voor een nieuw onderzoek aan de Portugese Universidade do Minho maken wetenschappers in een onderzoek een onderscheid tussen het effect van koffiedrinken enerzijds en cafeïne anderzijds. De onderzoekers verdeelden de deelnemers in twee groepen. De ene kreeg cafeïnesupplementen toegediend, de andere kreeg cafeïne via een kop koffie. fMRI-scans lieten vervolgens zien dat voor beide groepen het actieve deel van het brein geactiveerd werd. Een opmerkelijk verschil toonde zich echter aan in de hersengebieden, waaronder de prefrontale cortex, die gelinkt zijn aan het werkgeheugen, cognitieve controle en doelgericht handelen. Die werden enkel zichtbaar bij de koffiedrinkers, terwijl beide groepen effectief cafeïne binnenkregen.
Placebo-effect
In andere woorden: de psychische ervaring van koffiedrinken zorgt ervoor dat je productiever, doelgerichter en alerter aan het werk kan gaan, niet enkel de cafeïne op zich, want de groep die cafeïne in supplementvorm kreeg, vertoonde dit niet. “Met name de toename van de connectiviteit in het frontale executieve netwerk, mogelijk verantwoordelijk voor het effect van koffie op de alertheid en het probleemoplossend vermogen, lijkt niet alleen veroorzaakt te zijn door de cafeïne maar door andere substanties in de koffie”, voegt professor Cras daaraan toe.
Mensen hebben structuur nodig om aan hun dag te beginnen, het zetten van een koffietje hoort daar zeker bij.
Placebo-effecten zoals deze zijn wijdverspreid. “Als je mensen voldoende suggestief iets aanbiedt, met inbegrip van samengestelde medicatie met cafeïne, zal er een placebo-effect ontstaan”, vervolgt professor Cras. “Mensen hebben structuur nodig om aan hun dag te beginnen, het zetten van een koffietje hoort daar zeker bij.” Hij vergelijkt het met sporters die energiegels nemen. “Cafeïne heeft bewezen in heel beperkte mate sportprestaties te verbeteren. Evengoed zal die gel, wanneer je je moe begint te voelen en er een inneemt, een placebo-effect hebben.”
Werkt deca-koffie dan evengoed als ‘echte' koffie?
Zorgt cafeïnevrije koffie dan ook voor meer productiviteit, als blijkt dat de psychologische verwachting van een kopje koffie voor een relevante impact zorgt? “Dat zou ik wel durven stellen”, aldus Cras. “Cafeïnevrije koffie kan, net als een kop thee, evengoed werken. Resultaten kunnen overigens beïnvloed zijn door culturele factoren. Koffiedrinken leeft in sommige culturen nu eenmaal harder dan in andere.”
Andere bedenkingen van professor Cras duiden op het eenduidige beeld van het onderzoek, dat meer zegt over het effect van cafeïne dan over koffie. “De onderzoekers hebben koffie vergeleken met water en eenzelfde hoeveelheid cafeine, maar koffie bevat natuurlijk nog veel meer stoffen die psychoactief kunnen zijn. De conclusie van het onderzoek is dus dat cafeïne mooi is meegenomen bij het drinken van een kop koffie, maar niet noodzakelijk is voor alle psychische voordelen die we er denken uit te halen.” Je zal je dus ook nog kunnen concentreren zonder die cafeïne, al neemt dat niet weg dat die kop koffie je een goed humeur en gevoel kan geven zo vroeg op de ochtend.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten