7 x gezond op reis

Als u zorgeloos van uw vakantie wilt genieten, vertrekt u beter niet onvoorbereid. Kleine ongemakken kunnen uw vakantieplannen immers danig in de war sturen. Zeven pretbedervers op een rij.

1. Reisziekte

Wat is het? Voor heel wat reizigers is de verplaatsing op zich een bron van veel ellende. De bewegingen van het vervoermiddel (auto, boot of vliegtuig) kunnen symptomen als misselijkheid, duizeligheid en braakneigingen veroorzaken. Gevoeligheid voor reisziekte is individueel bepaald: sommige mensen hebben altijd prijs, anderen helemaal niet.
Hoe voorkomen? Stap niet met een lege maag in de auto, maar ook niet met een volle buik. Eet geregeld iets kleins, kijk ver voor u uit en neem plaats in de rijrichting, of blijf in het midden van de boot. Voor wie het zwaar te pakken heeft, bestaan er ook pilletjes tegen reisziekte.
Hoe genezen? Uitzieken is de boodschap! Een antibraakmiddel kan verlichting bieden, maar maakt je niet minder ziek.

2. Vliegproblemen

Wat is het? Het lange stilzitten tijdens vliegreizen kan problemen met de bloedcirculatie veroorzaken, waardoor kuiten, voeten en handen opzwellen. Bij mensen met spataderen of een verhoogd risico op trombose kan dat aanleiding geven tot het ontstaan van bloedklonters.
Hoe voorkomen? Probeer op tijd en stond te bewegen: maak een wandelingetje door het vliegtuig terwijl je de ledematen afwisselend strekt en buigt. Voor risicopatiënten kan het raadzaam zijn om aspirine in lage doses te nemen om bloedklonters te vermijden, ook al spreken sommige bronnen dit tegen. Overleg dat zeker met uw arts.
Hoe genezen? Ook in dit geval is wachten tot het overgaat de enige remedie.

3. Hoogteziekte

Wat is het? Wie naar de bergen trekt, heeft de eerste dagen van zijn verblijf vaak last van hoogteziekte. De symptomen – hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en slapeloosheid – treden op vanaf 2000 meter hoogte en blijven doorgaans beperkt. Alleen op zeer grote hoogte kan de aandoening ernstige vormen aannemen.
Hoe voorkomen? Mensen die weten dat ze last hebben van hoogteziekte, vermijden tijdens hun vakantie beter de bergen. Merkt u tijdens een beklimming dat gezicht, handen en enkels beginnen op te zwellen, keer dan terug naar beneden. Denk eraan om voldoende te drinken.
Hoe genezen? Bij milde symptomen is het aangewezen om 1 tot 3 dagen te rusten. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Bij zware symptomen moet u afdalen. Vaak helpt het om 500 meter lager te overnachten. Voor trekkings boven de 3000 meter kan uw arts een aangepaste behandeling met diuretica voorschrijven.

4. Turista

Wat is het? Turista of reizigersdiarree is een acute vorm van buikloop die optreedt in verre landen waar de voedingshygiëne te wensen overlaat.
Hoe voorkomen? Kijk uit voor gerechten met rauwe eieren, slecht gespoelde groenten of ongeschild fruit. Vermijd drankjes met ijsblokjes en gebruik geen kraantjeswater, ook niet om uw tanden te poetsen. Was uw handen voor elke maaltijd: zo geeft u microben geen kans.
Hoe genezen? In de eerste plaats is het belangrijk om veel te drinken, tot 5 liter per dag, om uitdroging te voorkomen. Aangezien turista meestal zeer acuut optreedt, zal yoghurt niet echt baten. Bij lichte gevallen kan enterol helpen. Zwaardere diarree kunt u bestrijden met imodium, zij het niet langer dan een week en niet meer dan zes doses per dag.

5. Tekenbeten & de ziekte van Lyme

Wat is het? Teken zijn kleine beestjes die leven in bomen en struiken. Bij contact met de huid bijten ze zich vast en zuigen ze bloed op. Tekenbeten kunnen allergische reacties opwekken. In uitzonderlijke gevallen dragen teken de ziekte van Lyme over. Er verschijnt dan een rode vlek op de huid, die gepaard gaat met een grieperige toestand. In extreme gevallen wordt ook het zenuwstelsel aangetast.
Hoe voorkomen? Draag broeken met lange pijpen tijdens wandeltochten in de natuur en wees extra waakzaam in lang gras en dicht struikgewas. Controleer dagelijks de huid, ook bij de kinderen.
Hoe genezen? Neem zo snel mogelijk de teek weg, bij voorkeur met behulp van een pincet of een speciale tekentang. Let erop dat je het hele beest mee hebt: vooral de kop is belangrijk. Als de beet tot een ontsteking leidt, dan gaat u best bij een dokter langs voor een behandeling met antibiotica.

6. Kwallenbeten

Wat is het? De tentakels van kwallen bevatten een gif dat pijnlijke steken kan veroorzaken. Een kwallenbeet is doorgaans weinig gevaarlijk maar wel vervelend, vergelijkbaar met het gevoel dat een brandnetel veroorzaakt. Alleen enkele exotische soorten kunnen voor ernstige complicaties zorgen.
Hoe voorkomen? Er is maar één manier om uzelf tegen kwallen te beschermen: goed uitkijken wanneer u blootsvoets op het strand wandelt.
Hoe genezen? Behandel de beet met een antiallergische gel om de pijn te verzachten. Azijn is ook een beproefd huis-tuin-en-keukenmiddel. Doorgaans neemt de pijn na enkele uren vanzelf af. Bij tekenen van overgevoeligheid neemt u het best contact op met een arts.

7. Zonnesteek

Wat is het? Een zonnesteek is eigenlijk een ernstige gradatie van zonnebrand. De belangrijkste symptomen zijn uitdroging, een algemeen gevoel van zwakte, duizeligheid en daling van de bloeddruk. Niet iedereen is er even vatbaar voor.
Hoe voorkomen? Bescherm uzelf tegen al te grote hitte: draag een hoofddeksel en een zonnebril, gebruik een aangepaste zonnecrème en blijf uit de zon tijdens de warmste uren of wanneer u merkt dat uw huid aan het verbranden is. Drink geregeld water en vermijd zware inspanningen.
Hoe genezen? Haal de lichaamstemperatuur naar beneden door middel van koude kompressen of een frisse douche. Paracetamol kan helpen om bepaalde symptomen, zoals hoofdpijn of koorts, te verzachten. Blijf in elk geval weg uit de zon en zoek de koelte op.

Aangemaakt op
Laatste update op