Gezond

Ondervoeding in het ziekenhuis

Februari 2020

Een op de drie patiënten die in het UZA worden opgenomen, loopt risico op ondervoeding. Hoe gevaarlijk is dat en wat kun je ertegen doen? Michaël Sels, hoofddiëtist, geeft uitleg.


 
Lees meer...

Geplaatst onder voeding

Tips voor shiftwerkers

Februari 2020

Werken in shifts of ploegen kan je lichaam behoorlijk ontregelen, met slaap- en gezondheidsproblemen tot gevolg. Ook daar heeft het multidisciplinair slaapcentrum van het UZA ervaring mee. Enkele aanbevelingen van een slaapexpert.


 
Lees meer...

Geplaatst onder slaapcentrum

Jongeren en alcohol: hoeveel is te veel?

Oktober 2019

Spoedafdelingen zien steeds jongere tieners met alcoholintoxicatie binnenkomen. Een op drie 17- tot 18-jarigen doet minstens een keer per maand aan bingedrinken, erg veel drinken op korte tijd. Nochtans is alcohol juist voor jongeren extra schadelijk. Wat kunnen we doen?

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, intensieve zorg, psychiatrie, spoed

Leer een leven redden, volg een gratis opleiding

Oktober 2019

Weet jij wat je moet doen als iemand ernstig gewond of buiten bewustzijn is? 112 bellen is een goede reflex, maar door zelf al de eerste zorgen te geven, wordt de kans op een goede afloop nog groter.


 
Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, spoed

Voeding en kanker: de wetenschappelijke nuance

Juli 2019

Je risico op kanker verkleinen door anders te gaan eten: het kan. Je hebt er zelfs geen superfoods voor nodig. Oncoloog prof. dr. Hans Prenen doorprikt de mythes en bespreekt de wetenschappelijke bewijzen.

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie, voeding, oncologie algemeen