Gezond

HPV-vaccinatie: leren uit 10 jaar vaccineren

April 2018

Tien jaar geleden kwam het eerste HPV-vaccin op de markt dat vrouwen tegen baarmoederhalskanker moet beschermen. Wat leren die tien jaar vaccineren ons?

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, gynaecologische kanker, hoofd- en halskanker

Is zitten ongezond?

Januari 2018

Is zitten het nieuwe roken? Almaar meer onderzoek wijst in die richting. Hier vind je alvast enkele goeie argumenten om minder te zitten én tips om vaker uit je luie stoel te komen.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, fysische geneeskunde, diabetes, diabetes kinderen, s.p.o.r.t.s., obesitas kinderen, obesitas

E-sigaret: dampen schaadt de gezondheid

Januari 2018

Het is geen rook maar damp en komt in allerlei trendy smaakjes zoals chocolade, cola of karamel. De e-sigaret is razend populair, maar is het ook gezond? Vijf vragen aan toxicoloog prof. dr. Philippe Jorens en tabacoloog Dirk Quina.

Lees meer...

Geplaatst onder pneumologie

Diëten op eigen risico

oktober 2017

Geen gluten, lactose of koolhydraten: steeds meer mensen leggen zichzelf een dieet op. Dat is vaak weinig zinvol en soms riskant. 'Doe zoiets zeker niet bij een kind', zegt kinderarts prof. dr. Margo Hagendorens.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, allergie

Vitamine D houdt botten sterk

oktober 2017

Ook in de herfst en de winter heb je elke dag een portie zonlicht nodig. Dat zorgt voor vitamine D, wat de botten stevig houdt en de spieren sterk. Prof. dr. Jan Van Offel legt uit hoe het ingenieuze systeem in elkaar zit.

Lees meer...

Geplaatst onder reumatologie