Wat is een hartaanval?

Bij een hartaanval raakt een van de kroonslagaders plots verstopt door een bloedklonter. Zo’n klonter ontstaat wanneer er op een weke plek in de aderwand een scheurtje is opgetreden. 

Bij een hartaanval raakt een van de kroonslagaders plots verstopt door een bloedklonter. Zo’n klonter ontstaat wanneer er op een weke plek in de aderwand een scheurtje is opgetreden. Door de verstopping krijgt een deel van het hart geen bloed en zuurstof meer, met name dat deel dat door de verstopte slagader wordt bevloeid. Bij een groot hartinfarct raakt de kroonslagader volledig afgesloten en wordt een aanzienlijk deel van de hartspier bedreigd. Bij een klein hartinfarct gaat het om een kleine bloedklonter die maar een gedeelte van de kroonslagader blokkeert. Een losgeraakt stukje van de bloedklonter nestelt zich vervolgens in een zijtakje van de kroonslagader, waarna een beperkt gedeelte van de hartspier in zuurstofnood raakt.

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.