Groot worden met diabetes

Jaarlijks wordt in België bij meer dan 300 kinderen jonger dan 14 jaar de diagnose type 1 diabetes gesteld. Ooit worden die kinderen groot en moeten ze zelf de verantwoordelijkheid voor hun behandeling dragen. Dat is niet altijd evident.

‘We zien wereldwijd dat patiënten van 18 jaar en ouder hun diabetesbehandeling wel eens durven te verwaarlozen, omdat hun hoofd er in die levensfase niet naar staat’, zegt pediater prof. dr. Raoul Rooman. 

De gevolgen zijn navenant. Als een jonge diabetespatiënt vijf of tien jaar systematisch te weinig insuline spuit, kan dat rond de leeftijd van 25 of 30 jaar uitmonden in de eerste complicaties, zoals kleine letsels in het netvlies of beginnende nierproblemen.

Net daarom is de overgang van het kinderdiabetesteam naar de ‘volwassen’ aanpak op de dienst endocrinologie cruciaal. Rooman: ‘Consultaties worden dan veel korter en de patiënt wordt minder bemoederd. Om die overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen kondigen wij de overstap een jaar vooraf aan en laten we de patiënt vooraf kennismaken met het andere team. De laatste consultatie doet de kinderdiabetoloog bij voorkeur samen met de diabetoloog van de dienst endocrinologie.’

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op