Algemeen gezondheidsonderzoek

Een te hoge cholesterol, problemen met de bloeddruk, een al dan niet gevorderd bierbuikje... Met het klimmen van de jaren worden die kwalen er meestal niet beter op. Op de dienst algemene inwendige geneeskunde kunnen mensen met klachten of een verhoogd risicoprofiel een uitgebreid gezondheidsonderzoek ondergaan.

Voor wie?

Te hard werken en te weinig bewegen, te vet eten en te veel drinken. Het is zeker niet het monopolie van mannen. Maar in vergelijking met vrouwen lopen zij vroeger het risico de rekening van hun ongezonde levensstijl gepresenteerd te krijgen.
'Een algemeen preventief onderzoek is vooral zinvol voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico', zegt prof. dr. Greta Moorkens van de dienst algemeen inwendige ziekten. 'De grootste risicofactoren zijn overgewicht, diabetes en rechtstreeks verwantschap met iemand die op jonge leeftijd een hart- of vaatziekte kreeg. Roken en een zittende levensstijl zijn bijkomende minpunten.'

Wat?

Het onderzoek omvat om te beginnen een reeks vragen over de medische voorgeschiedenis. Staan verder op het programma: een lichamelijk onderzoek, laboratoriumanalyse van een bloed- en urinestaal, onderzoek van de stoelgang, een radiografie van de longen, een elektrocardiogram (EKG) en een oogonderzoek. Wie aan sport doet, ondergaat ook een fietsproef en krijgt sportadvies. Het onderzoek duurt ongeveer een halve dag.
'Na tien dagen krijgen de patiŽnt en zijn huisarts de resultaten toegestuurd', vervolgt Moorkens. 'Bij eventuele problemen - bijvoorbeeld een hoge bloeddruk - geven we schriftelijk advies en gebeurt de verdere begeleiding door de huisarts. Blijkt een gespecialiseerde behandeling nodig, dan komt de patiŽnt meestal opnieuw bij ons terecht en verwijzen wij hem naar de juiste dienst.'
Het onderzoek wordt enkel terugbetaald voor patiŽnten die al klachten hebben of een verhoogd risico lopen.

Tips voor gezonder leven

  • Een eenvoudige manier om na te gaan of je te zwaar bent, is het meten van je middelomtrek: bij een man mag die niet meer zijn dan 94 cm, bij een vrouw niet meer dan 80 cm.
  • In een gezonde voeding vullen koolhydraten (groentes, aardappelen, rijst, pasta...) meer dan de helft van je bord. Streef daarnaast naar minder calorieŽn, vetten, zout en alcohol.
  • Wat je zelf klaarmaakt, is bijna altijd magerder en minder zout dan bereide maaltijden of wat je in een restaurant of broodjeszaak bestelt. Zelf de keuken induiken is dus de boodschap.
  • Een gezonde voeding is voor je hele leven. Dus liever geen strenge diŽten, wel een realistische aanpassing van je eetpatroon.
  • Het is belangrijk je cholesterol binnen de perken te houden. Het totale cholesterol mag maximum 190 mg/dl bedragen, de LDL of 'slechte cholesterol' ten hoogste 115 mg/dl. Verlaging van de cholesterol met statines vermindert het risico op een hartinfarct met twintig tot dertig procent.
  • Om gezond te blijven is het aan te raden minstens vier tot vijf keer per week dertig tot 45 minuten lichaamsbeweging te nemen. Niet haalbaar? Het volstaat nochtans om je wagen op een kwartiertje stappen van het werk te parkeren.
  • Iedereen die start met een sport die piekinspanningen vereist, zoals joggen of voetballen, laat zich best nakijken door een arts.

Risicofactoren

Het risico op hart- en vaatziekten is voor een stuk genetisch bepaald. Maar daarnaast kun je zelf veel doen om gezond te blijven. De belangrijkste zaken op een rijtje.

  • Niet te veranderen risicofactoren: leeftijd (hoe ouder, hoe meer risico), geslacht (hart- en vaatziekten treden vroeger op bij mannen), medische voorgeschiedenis, medische voorgeschiedenis van je familie
  • Zaken die te behandelen zijn: hoog cholesterolgehalte, hoge triglyceriden (vetten in het bloed), hoge bloeddruk, obesitas, diabetes
  • Risicofactoren die je zelf in de hand hebt: roken, ongezond eten, onvoldoende bewegen

© magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.