Pijnloos bevallen

Niet-medicamenteuze pijnstilling

Elke vrouw ervaart de pijn van een bevalling anders, en niet iedereen heeft behoefte aan medicamenteuze pijnstilling. Sommigen hebben genoeg aan relaxatie- en ademhalingstechnieken om de pijn te kunnen verdragen.
Regelmatig van houding veranderen, rondwandelen, in een warm bad gaan zitten, zich laten masseren… Het zijn allemaal natuurlijke methodes waardoor de vrouw zich beter kan ontspannen, de pijn draaglijker wordt en de arbeid vlotter verloopt.
Epidurale verdoving

Techniek

Toch kiest vandaag zo'n zestig procent van de vrouwen voor een epidurale verdoving. Daarbij wordt onder plaatselijke verdoving een naald geschoven tot in de epidurale ruimte, die zich bevindt tussen het lendevocht en de harde vliezen die de wervels verbinden. Via de naald wordt een heel dunne katheter ingebracht die met een pleister op de rug wordt gekleefd en de rest van de bevalling blijft zitten. De vrouw krijgt op dat moment een eerste dosis pijnstilling die binnen het kwartier effect heeft. In de daarop volgende uren kan ze pijnstilling bijvragen, of - als er met een pijnpomp gewerkt wordt - zichzelf indien nodig een extra dosis toedienen.
'In het UZA maken we soms gebruik van een variant op de epidurale verdoving, de spinaal-epidurale verdoving', zegt prof. dr. Marcel Vercauteren, adjunct-diensthoofd anesthesie. 'Daarbij spuit je eerst een kleine dosis verdovend middel in het lendevocht. Dat heeft als voordeel dat de aanstaande moeder al binnen de vijf minuten pijnvrij is. Het is een iets meer gecompliceerde techniek die vandaag nog maar in een minderheid van de materniteiten gebruikelijk is, maar wel vrij algemeen wordt toegepast voor keizersnedes.'

Nevenwerkingen

Over de mogelijke nevenwerkingen van een epidurale verdoving doen nog altijd de wildste geruchten de ronde. Toch blijken die in de praktijk beperkt. De belangrijkste nevenwerking, die overigens vaker optreedt bij keizersnedes dan bij een gewone bevalling, is een bloeddrukdaling na het toedienen van de verdoving. Om op dat probleem te anticiperen wordt vooraf een infuus aangelegd en wordt de bloeddruk van de moeder nadien voortdurend gecontroleerd. Andere vrouwen hebben tijdelijk last van slaperigheid, misselijkheid of jeuk. Minder dan een procent kampt de dagen na de bevalling met hoofdpijn, maar ook die kan verholpen worden. Rugpijn na een bevalling komt vaak voor, maar niet vaker bij vrouwen die een epidurale verdoving gehad hebben.
'Een blijvend probleem als gevolg van een epidurale verdoving is echt uiterst zeldzaam. Persoonlijk heb ik het in al die jaren nog nooit meegemaakt', besluit Vercauteren.

Bron: maguza.be