Maxim (9) heeft diverse allergieën: 'Altijd een adrenalinespuit op zak'

Een boterham met choco kan voor Maxim genoeg zijn om een zware allergische reactie te krijgen. Het lijstje met te mijden zaken werd met de jaren almaar langer.

Maxim is allergisch voor huisstofmijt, noten, honden, sesamzaadjes, boom- en graspollen, kiwi’s en latex. Mama Wendy Matthyssen: ‘Chocolade mag hij niet eten, de meeste koekjes evenmin. Als Maxim ook maar iets van noten binnenkrijgt, dan zou hij in het ergste geval bewusteloos kunnen raken en problemen hebben om te ademen. Daarom hebben we altijd een adrenalinespuit bij ons. Gelukkig hebben we die nog niet nodig gehad. Als hij naar een verjaardagsfeestje gaat, leg ik duidelijk uit wat hij wel en niet mag eten.
Als baby had Maxim veel last van eczeem. We kregen dat maar niet onder controle. Prof. Hagendorens stelde vast dat hij allergisch is, toen alleen nog voor huisstofmijt. Van zijn eczeem is hij intussen af, maar hij heeft nu wel astma, waarvoor hij dagelijks moet puffen. En hij neemt ook bijna doorlopend medicatie tegen allergie. Dankzij die behandeling ondervindt hij relatief weinig problemen.
Maxim heeft het soms moeilijk met zijn medicatie en het feit dat hij niet alles mag eten. Prof. Hagendorens neemt dan uitgebreid de tijd om met hem te praten. Dat elk kindje wel iets heeft en dat hij zijn puf echt nodig heeft om alles te kunnen doen. En dat ze zich er persoonlijk mee zal komen bemoeien als hij op school nog eens wordt geplaagd omdat hij geen chocolade mag eten (lacht).’

Info: dienst pediatrie UZA, T 03 821 32 51

Bron: maguza.be