Loopanalyse in ganglabo

Looptechnieken

Lopen lijkt eenvoudig, maar is in werkelijkheid een heel complexe handeling. Problemen kunnen ontstaan als de sporter systematisch een foute techniek hanteert. Zo zijn er pronatielopers, mensen die hun voet naar binnen kantelen en daardoor die zijde te veel belasten. Daarnaast zijn er supinatielopers, sporters die te veel op de buitenkant van hun voet lopen, en mensen met een neutraal looppatroon.

Voor wie?

De doelgroep voor een loopanalyse bij S.P.O.R.T.S. zijn in de eerste plaats sporters met klachten - bijvoorbeeld pijn in de knieŽn of herhaaldelijke peesontstekingen - die worden doorverwezen door de sportarts, de orthopedist of de fysisch geneesheer. Ook bij topsporters of kinderen die zich willen inschrijven in een topsportschool kan een loopanalyse zinvol zijn, vooral om mogelijke problemen te voorkomen.

Wat?

Van Bouwel neemt samen met podoloog Tom Geens de ganganalyses op zich. Zij is als orthopedist gespecialiseerd in voet- en enkelproblemen, terwijl Geens meer weet over de biomechanische aspecten.
'Na een lichamelijk onderzoek laten we de patiŽnt stappen en lopen op een loopband en nemen we zijn bewegingen op met een digitale camera. Achteraf bewerken we die digitale beelden met een speciaal computerprogramma en worden ze geanalyseerd. Zo gaan we na of een foute manier van lopen aan de basis kan liggen van de klacht. Dat advies spelen we door aan de verwijzende arts', legt Van Bouwel uit.

Behandeling

'Aangezien lopen volkomen automatisch verloopt, kun je de patiŽnt niet leren zijn looppatroon te veranderen. Met aangepaste schoenen of zolen kunnen we bepaalde problemen behandelen', vervolgt Geens.
Als de aandoening veroorzaakt wordt door een aangeboren afwijking, kan in zeldzame gevallen een operatie zinvol zijn. Maar dat is zeker niet de eerste optie. Soms krijgen patiŽnten het advies hun trainingsintensiteit aan te passen.
Van Bouwel: 'Mensen vergeten soms dat niet iedereen geschikt is voor elke sport. Het gebeurt dat je als arts je patiŽnt moet meedelen dat hij niet in de wieg gelegd is om bijvoorbeeld op topniveau te tennissen. Zeker als mensen professionele ambities hebben, kan dat een klein drama zijn.'

Looptechniek niet altijd oorzaak klacht

Geens beklemtoont nog dat een loopanalyse maar ťťn mogelijke onderzoekstechniek is.
'Klachten worden niet alleen veroorzaakt door een foute looptechniek, maar nog door tal van andere zaken zoals overtraining of overgewicht. Een loopanalyse is geen zaligmakende methode die elke klacht kan verklaren.'

Bron: maguza.be