Laserbehandeling

Wat?

Mensen zijn bijziend of verziend doordat hun hoornvlies of cornea respectievelijk te bol of te plat is. Met een laserapparaat kan een deel van het hoornvlies worden vernietigd, met als resultaat dat de kromming veranderd wordt en de patiŽnt weer scherp ziet. De behandeling is snel en zo goed als pijnloos. Met de huidige methodes zijn de risico's minimaal.

Voor wie?

Bij- en verziendheid
'In de begindagen werden patiŽnten met een dioptrie tot -12 geopereerd', blikt Trau terug. 'Vandaag zijn we selectiever en beperken we ons tot patiŽnten met een afwijking tussen pakweg -1,5 en -10 of tussen +1,5 en +5. Bij mensen met een kleinere dioptrie is de ingreep vrij zinloos omdat de nauwkeurigheid sowieso met een half puntje kan afwijken. Bij een grotere afwijking zijn er vaak klachten over de kwaliteit van het zicht. De patiŽnt kan bijvoorbeeld moeilijk contrasten waarnemen of ziet 's nachts minder goed.'
Ook bij patiŽnten met een lagere dioptrie kunnen dat soort problemen opduiken, zij het in mindere mate. Daarom is het belangrijk dat de patiŽnt vooraf goed weet wat hij mag verwachten.
'Mensen hebben na de operatie geen hulpmiddel meer nodig, maar dat betekent nog niet dat hun gezichtsvermogen perfect is. Ze zullen bijvoorbeeld niet beter zien dan met hun lenzen of bril', nuanceert Trau.
PatiŽnten met een dioptrie hoger dan -10 of +5 kunnen een operatie aan de lens overwegen. Daarbij wordt de natuurlijke lens vervangen door een kunstlens, of wordt er een kunstlens geplaatst voor de bestaande natuurlijke lens.

Ouderdomsverziendheid en astigmatisme
Nieuw is de mogelijkheid om presbyopie, beter gekend als ouderdomsverziendheid, te corrigeren met een lasertoestel. Ook astigmatisme, een onregelmatige kromming van het hoornvlies, kan vandaag met de laser verholpen worden.

Aanvullende behandeling
Een laserbehandeling kan ook een aanvulling zijn op een andere ingreep, zoals een cataractoperatie of hoornvliesoverplanting. 'Soms moet je een combinatie van technieken gebruiken om de patiŽnt het best mogelijke zicht te geven. Het voordeel van een universitair centrum is dat alle specialisten er onder ťťn dak zitten en we een globale aanpak kunnen aanbieden', aldus Trau.

Techniek

De dienst oogheelkunde werkt met een speciale Excimer-laser met - voor de kenners - broad-beam en Gaussiaanse energieverdeling, wat een heel zacht oppervlak verzekert. De toegepaste techniek is Lasek, waarbij aan de oppervlakte van het hoornvlies wordt gewerkt.
'Tot voor een aantal jaren was niet Lasek maar Lasik de standaard. Hierbij werd de cornea eerst opengesneden en wordt er in de diepte gewerkt. Maar die methode geeft een veel grotere kans op complicaties en is nu grotendeels verlaten', besluit Trau.

Bron: maguza.be